To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

Hosting - [opinie] netarteria.pl

hipekhop - 08-01-2008, 23:16

mam tam 2 strony, teraz 3, ale 3 tylko tymczasowo;)
wszystkie na bazy mysql, php przemo jest, jest SMF, jest php- fusion(czy coś w tym rodzaju, nazwę mogłem przekręcić, ale na 100% fusion:E)
POLECAM!!!
A, co do tego, że jest oddzielne konto ftp dla każdej strony, to dla mnie jest to właśnie +, a nie minus!!
Wiem co gdzie jest, ryzyko włamania mniejsze, chociaż nie wiele, to zawsze...

FOXIK - 20-01-2008, 22:33

Czy Wy również macie problem z dostępem na swoje strony które znajdują się na serwerze netarteria.info? Podobno serwer ten jest DDoS'owany ;(
shqvarny - 21-01-2008, 17:18

FOXIK, a może ma to związek z modernizacją?

Cytat:
Witam,

W nocy z dnia 21/22 stycznia 2008r nastąpi przeniesienie kont klientów serwera netarteria.info na nową, stabilniejszą maszynę.

W związku z tym prosimy o nie dokonywanie zmian w plesku dziś od godziny 23:00 do jutra godziny 11:00. Zmienią się również adresy ip dns'ów

Obecnie:
ns1.netarteria.info 89.174.5.12
ns2.netarteria.info 89.174.5.13

Po migracji adresy ip będą następujące:
ns1.netarteria.info 89.174.5.110
ns2.netarteria.info 89.174.5.111

W momencie zakończenia migracji kont, zostaną Państwo powiadomieni odpowiednim mailem.
Prosimy o kontakt w razie problemów z działaniem stron po migracji.

Z poważaniem,
Arkadiusz Przychodni
Netarteria.pl

FOXIK - 21-01-2008, 18:04

Właśnie ta modernizacja ma związek z atakami DDoS.
Dane mają zostać przeniesione na stabilniejszy serwer, aby zapobiec tym atakom.

tymek - 07-02-2008, 13:39

czy to bedzie dobry serwer zeby postawic na nim przema ? Szybkosc, stabilnosc ? Brak wiekszych lmitow na polaczenia do bazy ?

Ma ktos na tym forum phpbb by przemo ?

FOXIK - 07-02-2008, 16:20

Ja mam, link w moim profilu...
misiek440 - 08-02-2008, 12:37

ja reż polecam ten hosting mam konto basic bo mi wystarcza i jestem zadowolony
mam na nim forum przemo
www.husarian.jo.pl <----php przemo (aby zobaczyc jak dzial prosze sie zarejestrowac jako test1 test2 itp)
www.mojajulcia.go.pl <---prosty html

jak najbardziej polecam za te cenę

shqvarny - 19-02-2008, 22:20

strona nie działa, wysyłam zapytanie i po 15 minutach (dokładnie tyle) otrzymuję następującą odpowiedź
Cytat:
Witam,

Z przykrością informujemy, iż awaria serwera netarteria.info będzie trwać minimum 3 dni. Uszkodzone zostały elektroniki na dwóch dyskach twardych na których były bazy danych oraz kopie zapasowe. Dysk z danymi znajdującymi się na FTP nie został uszkodzony.
Przyczyną awarii był wadliwy zasilacz. Dyski zostały wysłane do firmy zajmującej się odzyskiwaniem danych.
Jutro tj. 20 luty, poinformujmy Państwa jak wygląda sytuacja oraz czy dane zostaną odzyskane

Za utrudnienia najmocniej przepraszamy.
Netarteria.pl

chyba pierwszy taki pad. dobrze chociaż, że tylko jeden serwer, odpowiednie działania zostały podjęte, a kontakt z obsługą techniczną jest jak zwykle dobry.

FOXIK - 19-02-2008, 23:36

No tak, tylko, że padły dyski na których były bazy danych i kopie zapasowe.
Gdyby, padło FTP, to tam pół biedy bo w razie czego wgrać forum na nowo to nie problem.
Gorzej z odzyskaniem użytkowników/postów/tematów itd. ;(

Miejmy nadzieję, że im się uda!

pecador - 20-02-2008, 00:53

FOXIK napisał/a:
Gdyby, padło FTP, to tam pół biedy bo w razie czego wgrać forum na nowo to nie problem.
Gorzej z odzyskaniem użytkowników/postów/tematów itd. ;(

i dlatego każdy administrator powinien robić kopie zapasowe. w PA jest opcja, która umożliwia robienie kopii automatycznie co 24 godziny.
nie należy myśleć, że nawet najlepszy hosting da nas 100% pewność, iż wszystko będzie działać.

A jeśli chodzi o sam hosting - mam dwa konta, jedno w domenie ue, drugie w pl. I od bardzo dawna nie ma najmniejszych problemów, wszystko świetnie działa.

FOXIK - 20-02-2008, 01:00

Również mam drugie konto na *.netarteria.eu i tam nie ma żadnych problemów.

[ Dodano: 20-02-2008, 18:48 ]
Mam nową informacje:

Cytat:
Znamy już rozmiar awarii, sytuacja jest "tragiczna". Zatarł się silnik oraz uszkodziły się głowice.
Firma która odzyskuje dane z dysków stwierdziła iż prawdopodobieństwo odzyskania danych jest ~50%
Dyski zostały uszkodzone w najgorszy z możliwych sposobów.

Więc, nie za ciekawie...

shqvarny - 23-02-2008, 12:10

Problem rozwiązany, dane przywrócone, od wczorajszego popołudnia wszystko ponownie działa.

Netarteria teraz poniesie koszty własnych błędów, i to spore koszty. Przywrócenie danych z dysków 8500zł netto, 6-mcy gratis dla osób które ucierpiały podczas tego pada. Tak to jest jak się od początku nie myśli rozważnie o backupach.

http://forum.netarteria.pl/index.php?topic=59.75

FOXIK - 26-03-2008, 00:48

Wie ktoś może czy jest spowodowana aktualna przerwa?

Nie działają wszystkie serwery...
- netarteria.pl
- netarteria.eu
- netarteria.info
- (...)

sebb2PL - 26-03-2008, 12:20

FOXIK, nie zastanowiłeś się nad tym, że mogła paść serwerownia ?
FOXIK - 26-03-2008, 21:26

Na szczęście nic nie padło, okazało się, że była to krótka modernizacja łącza, którą przeprowadził dostawna łączą bez wcześniejszego uprzedzenia.

Wiec to nie wina Netarterii.