Hosting - Nagły zwrot, hosting i polityka, hostingu w kraju
patrick - 20-01-2006, 15:56
Caly czas Ci to mowie .. internet tez mam wpiety w domu w 100 mbps uplink i co mam to 100 mbps ?
knebel - 20-01-2006, 16:59
Kolejne info:
spy napisał/a: | I jestem przekonany, że na świat masz co najmniej kilka razy mniej nie 100Mb, bo wątpię, że dają tam takiego CIRa. |
vegetagt napisał/a: | knebel, a np nie przycinają ci łącza jak za długo korzystasz z tych 100mbitow? np po 10 minutach zajmowania 20mbitow łącza nie przycinajją np do 10? |
Kod: |
------------------------------------------
(rbennett-01/20/2006 09:52:19):
No, the border routers are not going negotiate the traffic flow of your server. You have a raw 100Mbit uplink to the network. If your server is pushing 20Mbit/s, it will continue to do so until the traffic pattern changes.
|
Uwierzcie w cos w końcu bo mam juz dosyć wklejania i kopiowania
http://www.theplanet.com/support/chat.html <-- pod tym linkiem możecie sami zapytać. - Niedowiarki
Tech - 20-01-2006, 17:14
A ja wam powiem żeby mi sie nie chcialo utrzymywac konta za 2-5zł/miesiecznie ( wiecej problemow niz pozytku ), zeby cos miec trzeba miec sporo kont, a duza ilosc to przeklada sie na obciazenie serwera i spadek jakosci uslug. Dlatego na swoim serwerze trzymam tylko pare stron... za free.
knebel - 20-01-2006, 17:20
Tech napisał/a: | A ja wam powiem żeby mi sie nie chcialo utrzymywac konta za 2-5zł/miesiecznie ( wiecej problemow niz pozytku ), zeby cos miec trzeba miec sporo kont, a duza ilosc to przeklada sie na obciazenie serwera i spadek jakosci uslug. Dlatego na swoim serwerze trzymam tylko pare stron... za free. |
Cały czas rozmawiamy o wyższości Zagranicznego Hostingu nad polskim
Tech - 20-01-2006, 17:33
Oczywiście, w dalszej częsci wątku tak.
Ja tam mam serwer w USA, nie potrzebuje go miec w PL bo i po co to raz, a dwa to ceny.
Przez 2 lata miałem jedną awarie ( tzn serwer chodził, ale potrafił sie zawieszać ) w ciagu 1-2H wymienili sprzet, restarty robia w ciagu kilku minut wiec po co tak naprawde serwer w PL zeby bylo go mozna osobiscie kopnac? eeee
knebel - 20-01-2006, 17:54
A to chyba rozwieje wasze wątpliwości co do 100 Mbps uplink:
Kod: | :So I 'm able to send data through the Internet with 100 Mbps speed ?
------------------------------------------
(rbennett-01/20/2006 10:20:58):
In theory, yes. Keep in mind there is network overhead with TCP routing protocols that will affect top end transfers. Realistically, you should be able to send/receive around 80Mbit/s.
|
patrick - zerknij tutaj http://www.webhostingtalk...-about3176.html - tu podali ceny za kolokacje w wdc. nadal uważasz że to ranio ?
vegetagt - 20-01-2006, 21:19
Tech napisał/a: | wiec po co tak naprawde serwer w PL zeby bylo go mozna osobiscie kopnac? |
niewiem ja osobiscie lubie kopać serwery ale napewno bym nie wydawał 200zl więcej czy ile tam aby mieć możliwość kopania
spy - 21-01-2006, 00:07
knebel, nie sugeruj się tym co pokazuje mii-tool. To narzędzie pokaże ci aktywny link 100Mb nawet jeśli interfejs wynegocjował 1Gb Ot, taka ciekawostka. Tak naprawdę to zmierzysz to tylko i wyłącznie logując się na serwer i mierząc czas ściągania jakichś dużych plików plików np. wgetem. Ściagasz z kilku lokalizacji. Potem robisz testy wpychająć gdzieś pliki. To da Ci miarodajne rezultaty.
A że routery bla bla nie tną Ci łącza... Nie wierz w to. Muszą mieć przynajmniej jakiś QoS a już na pewno równoważenie obciążenia. No chyba, że naprawdę upliknki serwerów w sumie wynoszą mniej niż sumaryczna przepustowość ich rury na świat. Wtedy super. Miejmy nadzieję, że tak jest. Poza tym... wiesz, różne rzeczy opowiada się klientom
vegetagt - 21-01-2006, 00:22
nieee to robimy inaczej zeby to udowodnić
kto ma jeszcze dedyka? niech te dwa dedyki sie wymienią z szybkością 100mbit
patrick - 21-01-2006, 11:14
vegetagt napisał/a: | kto ma jeszcze dedyka? niech te dwa dedyki sie wymienią z szybkością 100mbit |
chodzi Ci o takie cos ping -s 65507 -f IP ?
Jak sie bawilem pomiedzy dwoma maszynami w jednym datacenter to ladny ruch przechodzil ok 50 mb ...
To co datacenter mowi nie jest do wyciagniecia i nigdy nie pociagniesz tego ...
vegetagt - 21-01-2006, 11:56
sprawdzałem ile u mnie wyciągnie max po lanie.
Tylko jakies 50%pokazwyalo na menadzeże zadań w winxp, do swojego kompa mam skrętke gorszej jakości może dlatego, a może i serwer nie wytrzymywał
serwer stwierdził że: Obciążenia średnie 19.01 19.51 11.20
[ Dodano: 21-01-2006, 15:28 ]
hmm jeszcze dodam że największy ruch jaki ja widziałem w necie to około 44mbitów gdy ludzie sciągali q4 ode mnie
heavy - 24-01-2006, 17:12
ja robie backupy z serva w ev1servers.net do theplanet.com (oba uplink 100mbit)
i zwykle dochodzi transfer do 5megabajtow/s (pojedynczy plik)
raz testowalem(z pomoca setek userow) max transfer mojego serva w ev1 - wyciagnal okolo 90mbitow - swoja droga fajnie to wyglada jak gigabajty leca
to chyba powinno rozwiac watpliwosci o jakichs ograniczeniach - wystarczy zobaczyc na wykresy ich sieci ze maja jeszcze zapas - a jak im sie bedzie konczyc to napewno dokupia
nie bede juz mowil o tym ze doswiadczylem tak duzego ataku ddos ze na 2 minuty wywalilo cala moja podsiec - ale chlopaki z DC wlaczyli fireslayera i wszystko elegancko - nic nie poczul juz nikt - a atak trwal okolo 24 godziny (dal sobie ktos siana bo efektu nie bylo) - i filtrowali kilkaset mbitow przez 24 godziny.
server ktorym sie zajmuje w theplanet tez dostal ddosem raz ale ich rozwiazania nie sa tak dobre jak ev1 i zdolali ograniczyc atak do 40mbitow - filtrowane bylo kilkaset mbitow - jednak te 40 mbit bylo zaduzo dla serwera i null route ip postanowilismy po paru godzinach
jestem ciekawy jak polskie dc sobie by poradzily z takimi sytuacjami - stawiam ze 99% by poprostu zablokowalo ip
|
|
|