To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

HydePark - [OffTopic] Czy uwa?acie ?e nie d?ugo by przemo czeka koniec

gaget3 - 11-07-2011, 12:12

Może ale do skryptu Przema jest najwięcej styli, modyfikacji, itp. Nie widziałem więcej niż do Przema. A tak na marginesie gdyby Przema nie był popularny to do sieci cs wykorzystywaliby PHPBB3. Zresztą większość for jakie widziałem nie tylko cs to skrypt Przema.
Matteo - 11-07-2011, 12:22

<s>Zamykam, bo widzę, że już się zaczyna spinanie.</s>
Oświadczam wszech i wobec:
Cytat:
Czy uważacie że nie długo by przemo czeka koniec
Nie, to nie jest koniec projektu.
Jest cały czas rozwijany, fakt - zajmuje to trochę czasu, lecz, tak jak napisałem wcześniej - każdy z nas ma swoje życie prywatne i niestety mało wolnego czasu.
Będziemy starali się jak najszybciej wypuścić nową wersję skryptu.

Polaczek - 12-07-2011, 15:48

super. Temat został otwarty więc kontynuujmy dyskusję. Proszę was o to żeby się nie kłócić co miało miejsce pod koniec tematu, aby nie powtórzyło się zamknięcie tego ciekawego tematu.

Czy by przemo padnie? Jak dalej nic nie będzie robione aby ulepszyć skrypt, oraz wygląd to padnie dość szybko. Abu nie padł śmiercią naturalną to potrzeba zrobić jakiś plan działania, zebrać ekipę która ma czas. Podzielić ekipę na programistów, osoby piszącego modyfikację, designerow i webmasterow. Oczywiście też należałoby znaleźć osoby które miałby jakieś pomysły co nowego dodać i 'dobre oko' do znalezienia błędów,

Zapotrzebowanie na fora spada. Pozwólmy by Przemo zrobić druga rewolucję w skryptach forow.

Takie jest moje zdanie.

Pozdrowienia

dinotmrc - 12-07-2011, 18:00

Polaczek napisał/a:
Oczywiście też należałoby znaleźć osoby które miałby jakieś pomysły co nowego dodać i 'dobre oko' do znalezienia błędów,

Jestem zwarty i gotowy.
Bardzo chętnie mogę Ci pomóc Polaczek w tym stylu, albo czymś innym.

szymon1051 - 12-07-2011, 18:59

Może niech Przemo lub ktoś z grupy który robi nowy skrypt by Przemo wypuścił wersie beta lub jakąś wcześniejszą (nie pamiętam co jest przez betą :P ) oczywiście jak to jest możliwe. Może to uspokoi lud :D .

Szczerze z chęcią bym pomógł ale nie mam takich umiejętności ;] .

phpbb - 12-07-2011, 19:32

Nie bójmy się nazywać rzeczy po imieniu. bbprzemo był dobry 2 lata temu.
Poprawiać, ulepszać ten skrypt, to tak jak wrzucić nawigację do poloneza(bez urazy). W dobie ajaxowego facebooka, to stara technologia i żadne dodatki, odświeżenia na nic się zdadzą.
Może gdyby była ekipa, która systematycznie pracowałaby nad sprawnością tego skryptu, ale niestety ekipa poprzechodziła na inne skrypty, a sam bbprzemo ma za duże zaległości aby dogonić innych. Może i wyjdzie nowa wersja, ale będzie to taka wersja na odczepnego, a zmiany będą niewspółmierne do reprezentującego je numerku wersji.

A teraz najlepsze. Sam mam forum od 6 lat i po czasie jaki poświęciłem na oskryptowanie, zoptymalizowanie, aby firmy hostingujące nie wymawiały mi umowy, nie mogę od tak przejść na inny skrypt. Poczekam, aż rozrośnie się do takich rozmiarów, przy których nic nie pomoże, wówczas przejdę na VB.

Odpowiadając na pytanie:
Cytat:
Czy by przemo padnie?

Padło jakiś rok temu.

PS.
Chciałbym jeszcze podziękować wszystkim tym, którzy poświęcili swój czas i pracę, aby polepszyć funkcjonalność w/w skryptu.

Arther - 12-07-2011, 20:26

phpbb - kolega chyba z konkurencji... MyBB?
Dodatkowo co ma firma hostingowa do twojego skryptu... Możesz sobie wgrać choćby SMF i nic ci nikt nie zrobi - jaka umowa? o czym ty bredzisz? Zamawiając usługę u firmy hostingowej nie podpisujesz umowy prawnej z nimi - tylko tzw. "umowę słowną", a dane jakie podasz przy tej umowie można zdobyć za pomocą internetu, więc one "się nie liczą" tak jakby.. firma hostingowa nie może ci zabronić używania/ przejście phpbb..
Możliwe, że tak było parę lat temu, ale teraz?? Puknij się w głowę chłopie...
Support by Przemo pomaga jak może - ale nie są to roboty, żeby 24/ 7 siedzieć..

Na dobrą sprawę warnik powinien dla ciebie polecieć za taką wypowiedź, takie moje zdanie..

I jeszcze jedno - skryptu by Przemo używa ponad 50 % użytkowników for tematycznych - która zdrowa na umyśle firma hostingowa by się w to wwalała i "zakazywała" tego skryptu.. Skrypt jest popularny - fora są popularne i wszyscy są szczęśliwi. Fakt, popularny nie znaczy dobry, ale chyba zły nie jest...
Jak wolisz kup sobie licencję na IPB czy vBulletina, ale nie krytykuj tego skryptu do licha,,

phpbb - 12-07-2011, 21:03

Cytat:
Dodatkowo co ma firma hostingowa do twojego skryptu.

Nie chodzi o skrypt, ale o obciążenie serwera jakie generuje duże forum na tym skrypcie. Niestety nie każdy ma duże forum, więc jego wiedza na ten temat jest znikoma - czyż nie ? Z tych swoich 300 użytkowników zrób 40000 i wówczas się wypowiedz ;)

Cytat:
i wszyscy są szczęśliwi.

No skoro tak piszesz ;)

Cytat:
ale nie krytykuj tego skryptu do licha

Skoro mi się coś nie podoba to dlaczego mam pisać w superlatywach ? Do licha :D

Joy17 - 12-07-2011, 21:48

phpbb napisał/a:
Nie chodzi o skrypt, ale o obciążenie serwera jakie generuje duże forum na tym skrypcie.

Czysty skrypt w modyfikacji przema z powyłączanymi niepotrzebnymi bajerami i SB wcale nie jest ciężki, wręcz w niektórych testach przeprowadzonych przez chociażby blueman dla potrzeb pracy dyplomowej, czy Lukasamd wychodzi, że pod względem wydajności przemo wcale nie odstaje od współczesnych skryptów, a w niektórych aspektach je przegania. Wypadałoby poprawić mechanizm nieprzeczytanych postów, bo jest dość nieoptymalny, a tak poza tym to nie ma źle. Te wszystkie opinie na temat niebotycznego obciążenia serwerów przez ten skrypt wiąże się albo z powodu małej wiedzy użytkowników dot. optymalizacji albo zaszłości z przeszłości, kiedy to starsze wersje przema faktycznie potrafiły wycisnąć siódme poty z serwerów, które przecież wtedy były też nieporównywalnie słabsze od obecnych. Także, całkiem niepotrzebne jest takie powielanie mitów. Znam kilka for na przemie, które utrzymują ruch kilkuset userów w danym momencie i jakoś nie ma problemu, a prawda jest też taka, że każdy skrypt przy dużym ruchu wymaga dedyka/vps. Ja na koncie hostingowym bez najmniejszego problemu utrzymuję ruch na poziomie 300 tys odsłon miesięcznie (GA), strona generuje się w czasie 0,15 s (0,18 s po zalogowaniu) i nikt mi nie mówi, że nadmiernie obciążam maszynę, ponieważ mieszczę się w swoich limitach. Więc na cały ten płacz o zarzynaniu serwerów przez modyfikację przema patrzę przez palce. Powodzenia tym, którzy chcą zrobić jeszcze coś dobrego dla tego skryptu :) 3mam za Was kciuki.

Polaczek - 12-07-2011, 22:32

Arther, taki słynny NetArt czy home.pl potrafią wymówić umowę przez optymalne skrypty.
szymon1051 - 13-07-2011, 22:09

Tylko żeby z phpBB by Przemo nie było jak z grami na które się czeka latami jak np duke nukem. Co roku grupa robiąca nowe by Przemo będzie nasz raczyć zapowiedziami co dodadzą do nowego by Przemo aż po kilku latach wyjdzie kiedy standardy się zmienią ;] .
Polaczek - 13-07-2011, 22:38

Mam takie pytanie: wiesz o czym piszesz? Standardy to juz sie dawno zmienily. 100 razy.
Seba123 - 14-07-2011, 04:07

Cytat:
Może ale do skryptu Przema jest najwięcej styli, modyfikacji, itp. Nie widziałem więcej niż do Przema.

Pierwszy lepszy przykład. http://www.vbulletin.org/...splay.php?f=235 49 stron po 25 tematów. A nie wszystkie znajdują się w tamtym dziale.

Cytat:
Zresztą większość for jakie widziałem nie tylko cs to skrypt Przema.
To nie nasza wina, ze przeglądasz fora typu cs-rabarbar czy cs-wisnia.

Cytat:
Dodatkowo co ma firma hostingowa do twojego skryptu...
Przemek jest strasznie nieoptymalnym skryptem PHP, zatem zużywa więcej zasobów niż konkurencja. Co za tym idzie, często przekracza się nałożone limity na kontach hostingowych. Rozwiązaniem jest albo zapłacić więcej za większe konto, ale "się wynosić". Często jest to ogromny kłopot dla niezaznajomionych administratorów for.

Cytat:
I jeszcze jedno - skryptu by Przemo używa ponad 50 % użytkowników for tematycznych
Podeprzyj to jakimiś statystykami.

Cytat:
ale nie krytykuj tego skryptu do licha,,
Dwa lata spędzone razem z nim, setki modyfikacji, tysięce lini kodu dodanych bądź napisanych, aby w końcu i tak przerzucić się na konkurencyjny skrypt. Sama budowa tabel jest nie do końca przemyślana (niezmiennie jak w czystym PHPBB2), bardzo nieoptymalna - zapytania pisane kilka lat temu, gdzie obecnie wersja serwera MySQL się zmieniła, jak i jego obsługa, wiele rzeczy można obecnie wykonać mniejszą, a zarazem lżejszą ilością zapytań do bazy. Poza tym, sam kod PHP sporo czasu się generuje, wystarczy zerknąć w stopkę np. http://fragarena.pl, gdzie sporo zostało już zrobione. Wykonanie kodu PHP trwa 90% czasu. Tutaj nasuwa się pytanie, czego oczekiwać możemy po nowej wersji ? Tu jest tyle do poprawiania, że łatwiej byłoby od zera zacząć. ;)

Podsumowując,
Przemo jest "fajny" aby założyć nowe, małe forum. Jeżeli docelowo ma się rozrosnąć, konwersja na inny skrypt jest nieunikniona.

gaget3 - 14-07-2011, 08:58

Skrypt nie umarł i jest rozwijany, ale nikt nie musi ci pisać maila codziennie o pracach nad skryptem. Nikt nie jest robotem i nie będzie Ci polepszał skryptu na Twoje życzenie. Każdy ma prywatne życie i dość często się skada, że czasu nie ma. Nie przyśpieszą Ci pracy, bo Ty tak chcesz.
dinotmrc - 14-07-2011, 09:35

Ja mam do was tylko jedno pytanie.
Po co bierzecie się za projekt, na który nie macie czasu?