F.A.Q. - Najczęściej Zadawane Pytania - Jak zmniejszyć pojemność bazy SQL? Przyspiesz swoje forum!!!
Anonymous - 24-02-2008, 10:47
Rzezniczek napisał/a: | Witam!
U mnie takie coś dużo waży:
phpbb_spider_log
Czy można to usuwać i co się stanie po usunięciu? |
Możesz, najlepiej w ustawieniach Spider-Friendly wyłącz logowanie robotów sieciowych to po wyczyszczeniu nie będzie już więcej się tam nic zbierało.
Rzezniczek - 03-03-2008, 22:26
Cytat: | Możesz, najlepiej w ustawieniach Spider-Friendly wyłącz logowanie robotów sieciowych to po wyczyszczeniu nie będzie już więcej się tam nic zbierało. |
Ale jak wyłączę to czy nie będzie miało to wpływu na pozycjonowanie? Może roboty wtedy mniej chętnie będą chciały wchodzić na forum?
arcy - 03-03-2008, 22:38
Rzezniczek, to jest tylko log - jak wyłączysz to roboty będą wchodzić - nie będą się ich odwiedziny rejestrowały, to wszystko.
XandQ7 - 06-03-2008, 16:07
qwerty001 napisał/a: | a ja mam pytanie. czy jak mam forum z grami forumowymi typu skojarzenia, x czy y itd. to da się jakoś zrobić, by w ogóle tego forum nie zapisywało do szukarki, bo i tak w tych tematach nic się nie odszuka? Wyłączyłem nawet do tego zliczanie postów, tylko teraz z tą wyszukiwarką pozostało..
Pozdrawiam |
Ja również dołączam się do tego pytania. Da się ustawić tak, żeby wyszukiwarka nie indeksowała poszczególnych działów
Rzezniczek - 22-03-2008, 10:34
Cytat: | Możesz, najlepiej w ustawieniach Spider-Friendly wyłącz logowanie robotów sieciowych to po wyczyszczeniu nie będzie już więcej się tam nic zbierało. |
Wszystko działa OK. Baza się znacznie pomniejszyła po wyczyszczeniu logów robotów.
[K] - 23-03-2008, 04:40
Kolejny sposob na odchuzdenie bazy.
Jeśli komus nie zalezy na info o przegladarkach i systemach uzytkownikow moze wyczyscic kolumne user_agent w tabeli _posts.
U siebie przy liczbie ~200k postow zaoszczedzilem dzieki temu ok 30 MB
Jesli ktos chce to zapytanie:
Kod: | UPDATE phpbb_posts SET user_agent = '' WHERE 1 |
postaliii - 23-04-2008, 18:53
Jak można czytać uzytkowników pw?
szresi - 23-04-2008, 18:59
postaliii napisał/a: | Jak można czytać uzytkowników pw? |
Co pytanie to głupsze.. PW to PRIVATE MESSAGES , więc uszanuj tą prywatność... poza tym co to ma wspólnego ze zmniejszaniem pojemności bazy która jest tematem tego topicu.
arcy - 23-04-2008, 19:00
postaliii, dość tego. Nie czytasz regulaminu, nie czytasz faq, olewasz nasze uwagi. Do widzenia.
[ Komentarz dodany przez: joli: 23-04-2008, 23:09 ]
Następny chomik. To juz chyba 6 konto tego uzytkownika.
gural69 - 13-10-2008, 08:43
Mam pytanie: czy quota 25mb na bazę danych to jest wystarczająco dużo? Moje forum ma zaledwie 1 miesiąc, a baza danych osiągnęła wielkość okolo 3 mb. Boję się, że te 25 mb oferowanych, przez hosting na którym jest moje forum to moze byc o wiele za malo. Moje forum ma zarejestrowanych okolo 100 użytkowników.
Kompresja. W phpmyadmin nie ma funkcji kompresji. Czy trzeba to jakos włączyc czy jak? firma hostujaca to atspace.com - wersja platna
sseven - 01-09-2009, 18:24
Jeżeli usunę jakiegoś użytkownika, to usuną się także wszystkie pozostałości po nim? Dokładnie chodzi mi o nieprzeczytane posty, które "wiszą" na danym koncie.
treker - 01-09-2009, 19:37
Czy jak powywalam z bazy te wszystkie rzeczy jak logi itd, to czy będzie jakiś inny efekt jak tylko zmniejszenie bazy? Bo jak to ma niby wpływać na szybkość samego forum?
Polaczek - 01-09-2009, 21:09
treker, zoptymalizowana baza ma również wpływ na szybkość ładowania się forum.
sseven - 17-09-2009, 08:40
Jeżeli usunę jakiegoś użytkownika poprzez PA, to usuną się także wszystkie pozostałości po nim? Dokładnie chodzi mi o nieprzeczytane posty, które "wiszą" na danym koncie.
kevin_ - 28-08-2010, 18:23
usuńcie post, bo głębsze dyskusje na temat optymalizacji tu nie maja sensu
|
|
|