1.12.7 i starsze - Spider Friendly Optimized 1.0
MQs - 12-09-2013, 18:54
DR HOUSE napisał/a: | Kurcze, to w końcu jak z tym jest? Mamy ręcznie poprawiać ten fragment czy nie??? | Strony for (listy tematów) nie powinny być indeksowane, bo nie ma tam treści. Nie poprawiaj.
DR HOUSE - 12-09-2013, 19:24
OK, dzięki Dobrze, że został oto wyjaśnione
Scooby?! - 12-09-2013, 20:02
MQs napisał/a: | DR HOUSE napisał/a: | Kurcze, to w końcu jak z tym jest? Mamy ręcznie poprawiać ten fragment czy nie??? | Strony for (listy tematów) nie powinny być indeksowane, bo nie ma tam treści. Nie poprawiaj. |
A jak się poprawi to będzie źle? Czy to obojętne?
MQs - 12-09-2013, 20:19
Nie wiem jak to google obecnie traktuje - kiedyś się niby odgrażali banami, ale takie strony nadal się spotyka (najczęściej są to listy z wynikami wyszukiwania).
Pomyśl z perspektywy użytkownika, który chce coś znaleźć i trafia na taką stronę a szukanej frazy na niej nie ma, bo doszły nowe tematy i obecnie jego fraza, która jest w istocie linkiem do tematu z treścią (słusznie zindeksowaną) znajduje się na dalszej stronie. Poza tym jeżeli ktoś trafiłby na taki link z wyszukiwarki to tym bardziej trafiłby na konkretny temat, bo google wyrzuci go wyżej w wynikach.
Scooby?! - 12-09-2013, 21:17
MQs napisał/a: | Nie wiem jak to google obecnie traktuje - kiedyś się niby odgrażali banami, ale takie strony nadal się spotyka (najczęściej są to listy z wynikami wyszukiwania).
Pomyśl z perspektywy użytkownika, który chce coś znaleźć i trafia na taką stronę a szukanej frazy na niej nie ma, bo doszły nowe tematy i obecnie jego fraza, która jest w istocie linkiem do tematu z treścią (słusznie zindeksowaną) znajduje się na dalszej stronie. Poza tym jeżeli ktoś trafiłby na taki link z wyszukiwarki to tym bardziej trafiłby na konkretny temat, bo google wyrzuci go wyżej w wynikach. |
Czyli niby jest lepiej dla forum, ale za to gorzej dla użytkowników, bo wyniki wyszukiwanego tekstu nie zakotwiczają się razem z wynikiem linku jaki jest do nich generowany? I dawniej można było oberwać bana od google. Czyli z tego co zrozumiałem na dwoje babka wróżyła heh
MQs - 12-09-2013, 22:12
Scooby?! napisał/a: | Czyli z tego co zrozumiałem na dwoje babka wróżyła heh | Tak - w sensie, że nie wiadomo czy coś złego się stanie czy nie.
Jeśli chcesz sprawdzić dla samego sprawdzenia to ci nie bronię, ale jeśli dla poprawienia pozycji w wynikach googla to jest to bez sensu (chyba że chcesz opanować końcowe pozycje masą bezużytecznych stron).
Scooby?! - 13-09-2013, 10:41
W takim razie w tym, co prawda starym poradniku jest rażący błąd?
[SEO] [Poradnik] Wstęp do pozycjonowania phpBB by przemo:
Kod: | http://www.przemo.org/phpBB2/forum/viewtopic.php?p=463606#463606 |
MQs - 13-09-2013, 11:32
Nie nazwałbym błędu rażącym. Szczególnie, że poradnik jest z 2009 roku, kiedy google nie straszyło jeszcze obniżaniem PR za słabej jakości linki.
Już sama próba dodania index, follow do każdej podstrony (page_header.php) świadczy o tym, że autor poradnika nie zrozumiał sensu używania tych meta-tagów (dla viewforum). Jest to po prostu ustawienie domyślne, czyli zmieniamy tam modyfikację na taką, która niczego nie robi, bo podejrzewamy, że oryginalna jest szkodliwa.
Scooby?! - 13-09-2013, 13:55
MQs napisał/a: | Nie nazwałbym błędu rażącym. Szczególnie, że poradnik jest z 2009 roku, kiedy google nie straszyło jeszcze obniżaniem PR za słabej jakości linki.
Już sama próba dodania index, follow do każdej podstrony (page_header.php) świadczy o tym, że autor poradnika nie zrozumiał sensu używania tych meta-tagów (dla viewforum). Jest to po prostu ustawienie domyślne, czyli zmieniamy tam modyfikację na taką, która niczego nie robi, bo podejrzewamy, że oryginalna jest szkodliwa. |
Przekonałeś mnie, bo wzorowałem się na tamtych postach z poradnika. Skoro już jesteśmy przy odkopywaniu starych poprawek. Mógłbyś coś powiedzieć o tym poście?:
Kod: | http://www.przemo.org/phpBB2/forum/viewtopic.php?p=570687#570687 |
MQs - 13-09-2013, 15:42
Scooby?! napisał/a: | Mógłbyś coś powiedzieć o tym poście? |
To jest próba zrobienia z viewforum wartościowej strony (przy założeniu, że jednak ją indeksujemy przez "index"), którą z punktu widzenia treści nie jest. Można próbować oszukać google przeładowując opis forum słowami kluczowymi, ale lepiej skupić się na ułatwieniu robotom dotarcia do treści dobrze opisanymi linkami* niż zatrzymywać je na pustych stronach (do których i tak nikt nie będzie linkował).
*) Tytuły tematów będą indeksowane przez "follow", ale nie jako treść strony (z wyników wyszukiwania) a jako miejsce gdzie danej treści szukać. Tam już poza samym tytułem tematu znajdzie się coś więcej i to zostanie zindeksowane jako wynik.
Scooby?! - 13-09-2013, 18:43
MQs napisał/a: | Scooby?! napisał/a: | Mógłbyś coś powiedzieć o tym poście? |
To jest próba zrobienia z viewforum wartościowej strony (przy założeniu, że jednak ją indeksujemy przez "index"), którą z punktu widzenia treści nie jest. Można próbować oszukać google przeładowując opis forum słowami kluczowymi, ale lepiej skupić się na ułatwieniu robotom dotarcia do treści dobrze opisanymi linkami* niż zatrzymywać je na pustych stronach (do których i tak nikt nie będzie linkował).
*) Tytuły tematów będą indeksowane przez "follow", ale nie jako treść strony (z wyników wyszukiwania) a jako miejsce gdzie danej treści szukać. Tam już poza samym tytułem tematu znajdzie się coś więcej i to zostanie zindeksowane jako wynik. |
Żeby już nie przeciągać to, reasumując, najlepiej wgrać zwykłego, czystego SF i potem go zoptymalizować. Jak ktoś chce się bawić wgrać pozostałe mody, z głównych modyfikacji, które mogą nam ułatwić życie i coś niecoś pomóc. A co do poprawek z postów to dać sobie święty spokój, bo można sobie tylko zaszkodzić. Dobrze zrozumiałem?
MQs - 13-09-2013, 20:13
Scooby?! napisał/a: | Żeby już nie przeciągać to, reasumując, najlepiej wgrać zwykłego, czystego SF i potem go zoptymalizować. Jak ktoś chce się bawić wgrać pozostałe mody, z głównych modyfikacji, które mogą nam ułatwić życie i coś niecoś pomóc. A co do poprawek z postów to dać sobie święty spokój, bo można sobie tylko zaszkodzić. Dobrze zrozumiałem? | Dokładnie.
gregimar - 21-09-2013, 11:26
Ja osobiście mam dużo wejść na forum na hasła pasujące do danego podforum i za cholerę nie rozumiem, dlaczego niby miałaby się podstrona forum nie indeksować. Fakt, największa liczba odwiedzin pochodzi z haseł, które kierują do tematów na forum, ale z wejść na fora/podfora też jest sporo i w dalszym ciągu uważam, że brak indeksacji viewforum jest poważnym błędem.
[ Dodano: 21-09-2013, 12:30 ]
I to nic, że nie ma tam jako takiej treści, takie podfora świetnie się indeksują i również generują ruch z wyszukiwarek. Niewartościowe to jest indeksowanie np. wyników wyszukiwania na stronach, ale nie strona z listą tematów, a szczególnie na forach, gdzie pojawia się ich bardzo dużo i tak na prawdę cały czas dzieje się coś na podstronie.
MarcinWPR - 13-11-2013, 23:02
Czy ktoś się orientuję skąd można pobrać pliki do modyfikacji? Te z pierwszego postu zniknęły!
luk19952 - 13-11-2013, 23:05
Nie zniknęły. Znajdują się one w pierwszym poście na pierwszej stronie w załączniku.
|
|
|