To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

HydePark - [OffTopic] WAREZ jest NIELEGALNY

Oneitatsu - 09-07-2010, 12:12

Irys napisał/a:
(...) ale jeżeli chodzi o warez na temat anime to mi nic nie zrobią ponieważ większość anime może być w internecie.

Za dużo animy oglądasz i najwyraźniej nie kojarzysz prostych faktów. Anime, obojętnie jakie by nie było, jest pracą intelektualną, na którą są nałożone prawa autorskie. To, że stu Kowalskich udostępnia je nielegalnie w sieci nie jest usprawiedliwieniem, aby sto pierwszy Kowalski również rozpoczął "działalność".
Jest dzisiaj taka parszywa (wręcz) moda, aby nie budować swoich czterech kątów w sieci rzetelną pracą, tekstami itp., tylko ładując link za linkiem. W sferze prawnej LEDWO (bardzo LEDWO) się mieści udostępnianie online filmików - a co dopiero ich ściąganie.

Zrobisz co uznasz za stosowne. W moim odczuciu warez stanowi zwykłą melinę, gdzie gromadzi się precjoza z kradzieży.

Irys - 09-07-2010, 21:03

ale jak wiadomo na większość anime jest licencja i niektóre mogą być w internecie a niektóre nie.
Więc tym samym nie złamie prawa gdyż będę usuwał te bez licencji :)

@Oneitatsu - tak opisałeś że wiele nie rozumiem. xD ide do baru potem przeczytam

Anonymous - 09-07-2010, 21:15

Irys skad Ty szaraczek bedziesz wiedzial, ktore sa bez licencji ...
Nikt nie bedzie chcial z Toba gadac na ten temat. Zreszta jak kolega napisal.
Chcesz to probuj i sie sam po pewnym czasie przekonasz. Gadac to mozna sobie do
woli. Ja cos takiego prowadzilem i wiem z czym to sie wiaze od kuchni i nikt tu nie chce
Ci zle doradzic. Chcesz umoczyc na wlasna prosbe to zaden problem.
Osloskop czy osiolek juz nie raz sie zcierali z prawem i musieli prosic o pomoc prawnikow.
Stac Cie na to ? A to nie sa male kwoty po to zeby nie wydac na kary jeszcze
wieksze, a i tak nie masz pewnosci w razie draki czy Cie prawnik wybroni ...

JrQ- - 09-07-2010, 21:50

CyberDuck, chyba trochę wyolbrzymiasz :P Znam paru adminów warezów, większość ma normalne 'polskie' serwery i nigdy żadnych problemów nie mieli. Podobnie znam takich, co uploadują na rapidshare po parenaście GB danych dziennie, potem z tego jakoś premium chyba się zdobywa za punkty za pobrania, czy jakoś tak, konta później sprzedają, biznes się kręci.

Nie żebym jakoś pochwalał warez, tak nie jest, aczkolwiek to co piszesz, to chyba nie działa tak błyskawicznie :P

Pozdrawiam.

Anonymous - 09-07-2010, 23:08

Ale to jest Twoja sprawa czy chcesz liczyc na to, ze a noz sie uda.
Chcesz to se tak rob. Kurcze ja znam tez takich wielu jak Ty, a wsrod nich
tez takich ktorzy liczyli na cud, ze niby ich to nie dotyczy, a dzisiaj kwicza i placza
skad wziasc kase na splate olbrzymich dlugow bo grozi im w zamian wiezeinie.
Juz nie wspominajac o wyroku w zawiasach. Ale to jest Twoja sprawa czy chcesz sie
w to pchac czy nie. To juz nie te czasy. Jeszcze rok temu moze tak, ale nie dzisiaj.
Wy to uwazacie, ze tam siedza sami idioci. Czlowieku napisanie skryptu pod emule
czy torent, ktory bedzie notowal uzytkownikow z calymi plikami jest bardzo proste.
Sam chyba sobie zdajesz, ze juz wyciagniecie informacji z takiego skryptu notujacego
nie jest trunde z posortowaniem jak chcesz wedlug ilosc uploadu, ilosci godzin
uploadu, ilosci plikow wraz z ich nazwami. Proste, ale skuteczne rozwiazanie.
I notabene nic nie wyolbrzymiam bo znam to z wlasnego podworka. Chcesz to Ci
dam linka do tematow na forum gdzie takie przypadki opowiadaja uzytkownicy z wlasnych
autopsji. Nie wiesz kiedy do Ciebie zapukaja. Chyba nie liczysz na to, ze najpierw wysla Ci list :
"szanowny panie dnia tego i tego planujemy u pana kontrole " ? :lol:

Irys - 09-07-2010, 23:11

CyberDuck - też mi się wydaję że trochę przesadzasz :D Na stronie anime s*ki pisze czy licencja czy nie :]
Mam prawo korzystać :] Nie upapram się - miejmy nadzieje :P
dzięki za rady :P może coś ciekawego się dowiem bo masz racje - jestem aktualnie szarak ;d

Tqq - 11-07-2010, 09:04

ja mam warez i mysle ze nie zlapia mnie poniewaz sami niektorzy sciagaja z wladz spolecznych
MagicalFire - 11-07-2010, 10:31

Tqq, po co zakładasz jak i tak za pare dni ci go zablokują
lsteam - 11-07-2010, 11:15

Tqq, tymbardziej ze masz na darmowym hostingu (cba.pl)
Anonymous - 11-07-2010, 12:17

A o czym Wy wogole rozmawiacie ? Gosc robi z Was wala, a wy mu odpowiadacie :lol:
Co to za argument, ze wladze sciagaja tez ? To jest powszechnie wiadome, ale
czy to wogole jest jakis argument ? :lol:

Anonymous - 04-11-2010, 12:36

Taka ciekawostka...
hosting www.cba.pl zezwala na prowadzenie warezu (LOL). Przykładem jest strona
Kod:
http://warezik.cba.pl/

zgłaszana przeze mnie do wszystkich administratorów cba jakieś 3 miesiące temu, stoi do dzisiaj...

chociaż właściwie nie ma się co dziwić, cba to takie gówno, że tylko najgorszy syf u siebie trzymają, nikt normalny tam strony nie założy

Anonymous - 04-11-2010, 13:17

Wystarczy mi to, że nie robią nic, nic w sprawie poprawienia działalności serwerów, na których strona ładuje się 30 sekund ani w sprawie treści jakie na tych serwerach się znajdują.
Lisu15 - 05-11-2010, 08:24

Do tego że Cba jest tragiczne to każdy się podpisał by. Straszne serwery, straszna pomoc. All straszne.
tymek - 13-02-2011, 00:05

Ktoś tutaj wspominał o anime (nie wiem czy miał na myśli oryginalne, czyli japońskąanimację, czy to uogólnił - co byłoby błędem ;) do każdego rodzaju animacji).
Prawda jest taka, że nie zależnie od wszystkiego, tyłko właściciel danego produktu (tu osoba prywatna, spółka, itd) ma do niego prawa i może robić z nim co chce. Wystarczy, że kupisz sobie jakiś oryginał i wgrasz go do internego + udostępniajac to dal ogółu -> narażasz włąściciela na straty i łamiesz prawa autorskie (no chyba, że właściciel wyraziłzgodę :P ).

Ale waracając do tego co chciałem przytoczyć ;)
Pewien ciekawy tekst z serwisu animesub.info

Kane napisał/a:
Cytat:
[...] Tym razem RIETI (skr. Japanese Research Institute of Economy, Trade and Industry) opublikowało badania na temat wpływu piractwa na sprzedaż płyt DVD z japońskimi filmami anime. Uwzględniano głównie fakt pojawiania się materiałów wideo w YouTube oraz sieciach P2P.

W podsumowaniu raportu zawarto następujący wniosek: Z szacunków przeprowadzonych na 105 odcinkach seriali anime wynika po pierwsze, że odtwarzanie wspomnianych filmów na YouTube nie ma negatywnego wpływu na wypożyczenia płyt DVD, natomiast wydaje się pozytywnie oddziaływać na sprzedaż nośników z filmem. Po drugie, pojawienie się materiałów w sieci P2P negatywnie wpłynęło na wypożyczenia DVD, jednak nie miało wpływu na sprzedaż płyt. [...]

Źródło: Dziennik internautów

Wieść nie nowa, ale miło mieć pod ręką świeże argumenty :-)

Eurynomoss - 15-02-2011, 12:35

A ja mam takie pytanie:

Czy za umieszczenie na swojej stronie kodu embed do nielegalnych filmów można zostać pociągniętym do odpowiedzialności karnej za udostępnianie tych materiałów? Dlaczego w takim razie istnieje tyle polskich stron które udostępniają filmy online?