To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

HydePark - [OffTopic] WAREZ jest NIELEGALNY

Oneitatsu - 28-02-2010, 13:14

Ale fakt faktem coś jest robione - Może nie w skali ogólnej, ale jednak. I każde takie zamknięcie samozwańczego warezu odbija się szerokim echem pośród gawiedzi.

Trzynaście lat, zakłada forum, sam nie wie w co się pakuje - temat woda. I dobrze, że zostają niektórzy uświadomieni, może w ten sposób nauczą się nie kraść.

MooFix - 28-02-2010, 13:19

Ale moim zdaniem jest że na warezach są umieszczane linki do ściągania zgodził bym się jak jakiś warez ma na swoim serwerze pliki.I nie które firmy pozwalają na umieszczanie na ich serwerach warezy
oVeral - 01-03-2010, 16:09

Ja musiałem zamknąć spore forum GSM. Ponieważ miałem kłopoty z firmą Gameloft. Dostałem od nich E-mail(na pewno od nich ponieważ ***@gameloft.com) Dostałem 72h na usunięcie gier java ich firmy, albo sprawa trafi do sądu.(dokładnie było chyba tak, że zgłoszą do polskiej prokuratury o rozpoznanie sprawy.[coś w tym stylu]) Mail był po Angielsku. Niektórzy pomyślą pewnie, że to było straszenie tylko itp. Ale ja wolałem nie ryzykować. I całkowicie zamknąłem tamto forum. Raczej już nie założe nigdy fora na którym będą linki do plików objętych prawami autorskimi.

Zdarzenie miało miejsce jakieś 3lata temu. Miałem wtedy 16lat, więc tym bardziej wolałem iść na ugodę.
Wtedy było jeszcze niewiele for GSM, teraz już chyba nic w stosunku to takich forów nie robią..

aqum - 21-06-2010, 16:07

Przeczytałem trzy pierwsze strony i trzy ostatnie, jak tam kiedyś arcy wspominał bez zmiany mentalności przeciętnego kowalskiego nic się nie osiągnie.

Dla przykładu warezy nie pojawiły się znikąd, a z zza oceanu, gdzie teraz nie mają prawa bytu, bo legalne i co ważne bardziej przyjazne kanały dystrybucji cyfrowego stuffu (muzyka, filmy, soft, książki...) kwitną. Ideę tą zapoczątkowało Apple wraz z iTunes i Appstore. Od jakiegoś czasu gości również na mojej Wii sklep z tytułami dla Wirtualnej konsoli, kanałami do pobrania, a nawet pełnymi tytułami pojawiającymi się w sklepach i to w mojej opinii jest przyszłość. Wirtualne sklepy doprowadzą do zmniejszenia cen większych produkcji, zwiększenia dostępności oraz udostępnienia miejsca do dystrybucji własnego oprogramowania niezależnym twórcom spoza segmentu aplikacji dla iPhona/iPada (ew. Androida, Bada od Samsunga itp.), gdzie to już mogą zarabiać.

Misiek [PL] - 21-06-2010, 17:45

aqum, warez jest i warez będzie. Nikt tego nie powstrzyma.
aqum - 21-06-2010, 19:00

Misiek [PL] napisał/a:
aqum, warez jest i warez będzie. Nikt tego nie powstrzyma.

Pamiętam czasy osiołka, później były torrenty, a teraz jest warez, pożyjemy zobaczymy. Tak jak wspominałem Amerykańce już teraz wolą kupić sobie prosty soft dla iPhona/iPada za kilka $ w Appstore niżeli robić jailbreaka i szukać danego programu na warezach. Kwestią czasu jest ekspansja Apple na nasz rynek i oswojenie ludzi z tym modelem biznesu.

Tak nawiasem to zdanie już kilkakrotnie na tych zarówno pierwszych, jak i ostatnich stronach czytałem, także niczego nie wnosi.

savage44 - 21-06-2010, 19:04

A mnie ciekawi tylko kiedy zamkną DW... Taki gigant i jeszcze stoi? Aż mi się nie chce wierzyć...
Irys - 08-07-2010, 00:04

może późno ale i tak napiszę :D

Hmm dziwne jest to że DW jak i peb i precyl i wiele innych nadal stoją... To ja kto jest ? Stworzę forum warezowe... Napisze parę bajerów i omijam prawo ? Co mi może zrobić prawo jak powiem że stworzyłem forum a to ludzie a nie ja wklejają linki do plików...

I coś jeszcze - gdy server dedykowany jest poza krajem np ovh.pl - francja(?) - to prawo "warezowe" na mnie nie działa ? I nic mi nie zrobią ? Na czym to polega ?

Anonymous - 08-07-2010, 12:06

Irys, ale to Ty jestes administratorem i Ty decydujesz o ksztalcie regulaminu, a wiec
prawie na swojej stronie. Jak pozwalasz i nie wywalasz linkow to jest Twoja wina.
Co do stron warezowych to jest to proste. Serwer rejestrujesz na austriackiego
przyglupa na filipinach i tam sobie juz dzialasz. Problem w oplatach za konto.
Mozesz to robic oczywiscie przez jego konto, ale nie daj ... zebys zaczol pobierac
oplaty za istenienie swojego forum w takiej postaci. Zawsze Cie znajda.

Irys - 09-07-2010, 10:17

To tak to jest :P
A więc czemu peb, DW, precyl i inne znane jak megawarez stoją ?

Ja planuje warez o anime ale zgodny z prawem (są licencje itp. - jak wejdą usuwam anime z forum :) ) - tak działa anime suki

Anonymous - 09-07-2010, 10:38

Jak wejda to Ci juz nic nie pomoze i nie zdazysz.
Juz to widze. Jak Ci wejda panowie i powiedza dzien dobry to juz nie bedziesz
mial czasu na grzebanie w komputerze ;)
Ja kiedys na swojej jednej ze stron poniewaz i tak mialem zaimplementowany
system sms to dodatkowo zaimplementowalem taka opcje, ze jak wysle odpowiedni
sms z odpowiednim haslem to mi powinno skasowac cala baze.
Jak jest kilka linkow to mozesz sie z tego jakos wytlumaczyc, ale jak jest
25 000 linkow ...

Precyl i peb stoja na dokladnie takich zasadach jak to napisalem wczesniej i
admini sami to sponsoruja wiec ... jesli masz srednie pojecie o tym, a z tego co widze to wcale
nie masz, to lepiej sie za to nie berz jak nie chcesz oddawac do konca zycia pieniedzy za kary
do skarbu panstwa.

Powiem inaczej. Kazdy jest madry do czasu kiedy sie nie stanie. Ja mialem nie dawno przykre zdazenie
w sieci u siebie. Lacze jest rejestrowane na mnie, ale dalej jest :
modem -> linux router -> switche -> ap i/lub siec
Jeden z uzytkownikow sobie udostepnial pliki pedofilskie do internetu z emula i do sieci lokalnej tez.
Jak myslisz do kogo najpierw zapukali i komu zabrali najpierw sprzet ?
A jak juz zabiora to juz nie ma zmiluj sie. Biegly dokladnie opisuje co jest na dyskach. Tego, ze nie mam
takich plikow to sie wcale nie boje, ale pozostala zawartosc moze spowodowac postawienie mi zarzutow
innego rodzaju. No i dodam jeszcze, ze oczywiscie prawdziwego winowajce musialem znalezc sam
na wlasna reke tak dalece, ze policja byla wrecz tym malo zainteresowana.
Kiedy przyjda do Ciebie to nawet nie bedziesz mial o takich planach wczesniej pojecia.

Irys - 09-07-2010, 11:07

Hmm w części cię rozumiem ale jeżeli chodzi o warez na temat anime to mi nic nie zrobią ponieważ większość anime może być w internecie.
Plików nie przetrzymuje ja na dysku tylko RS/MU/HF i inne :P

Bucu - 09-07-2010, 12:00

Kod:
Plików nie przetrzymuje ja na dysku tylko RS/MU/HF i inne :P

Ale udostepnianie jest karane :)

Anonymous - 09-07-2010, 12:01

A myslisz, ze o czym pisze ? A kto trzyma na swoim serwerze pliki ?
Wiesz jak dziala w ogole emule albo torent ? Pliki sa w intenecie !!
Odpowiedz mi wobec tego na pytanie dlaczego sa tak ganiane torentowe strony ?
Kto na tych stronach i na ich serwerach trzyma pliki co ? Poczytaj moze o samych zasadach
i co doklanie sciga prawo, a pozniej sie za to wez zanim umoczysz i to na dobre.
Udostepniajac linki do plikow przyczyniasz sie do rozpowszechniania tych plikow i to juz
jest scigane wedlug prawa. Na niektorych stronach mozna przeczytac takie smieszne regulki, ktore
mowia, ze "na tej stronie nie znajduja sie zadne pliki ... ble ble ble ..." i myslisz, ze to cos pomaga ?

Onn - 09-07-2010, 12:08

Warez był,jest i będzie...nie wiem w ogóle jaki sens ma ten temat