F.A.Q. - Najczęściej Zadawane Pytania - Could not connect to the database
potter125 - 28-05-2007, 09:58
izabela_dre napisał/a: | Szkoda że się nie uda ale i tak dużo dla mnie znaczy że chcieliście pomóc. |
A jak masz ustawiony serwer baz danych . Jeśli masz localhost to masz źle . Bo yoyo ma taką przypadłość że bazy danych stoją na innych serwach
breaker - 29-05-2007, 18:27
Witam prosze o pomoc!!!
Dzisaj kupilem mini serw na webd.pl wgralem pliki etc. potem ustawilem baze MySQL i wpisalem nazwy do isntalacji... niestety pojawia sie znany komunikat "phpBB by Przemo : Critical Error
Could not connect to the database."
nie wiem co jest w czym moze byc problem tutaj moje ustawienia http://img248.imageshack....1/prefixxv9.jpg
nicon - 29-05-2007, 19:54
Pewno złe dane do mySql dałeś...
Może złe hasło? Może na webd jest nie localhost, a coś innego? Nie wiem... Nie korzystałem z webd... Może zła nazwa bazy? Zły user bazy? Złe hasło usera?
breaker - 29-05-2007, 20:03
user, baza, haslo jest na 100% dobra!! nie wiem jak jest z tym localhost ;/
nicon - 29-05-2007, 20:27
breaker, sprawdź w ich faq.
breaker - 29-05-2007, 20:43
bylem nie nic o tym ;/ wszystko ustawilem dobrze bo sprawdzalem potem z filmikiem i localhost tez jest poprawne nie wiem co sie dzieje... moze maja jakas awarje czy cos
potter125 - 31-05-2007, 19:42
breaker napisał/a: | moze maja jakas awarje czy cos |
Nie mają żadnej awarii webd tak ma . Zaraz napiszę zobrazkowanego tytoriala
[ Dodano: 31-05-2007, 21:11 ]
http://www.przemo.org/php...p=278829#278829
pecador - 01-06-2007, 01:06
potter125 napisał/a: | tytoriala |
nowomowa?
potter125, Twój temat nie zostanie dodatny do faq. chcesz pomóc - to odpowiedz w tym temacie.
potter125 - 01-06-2007, 15:04
Ok to wywalcie tamten temat ....
Problem tkwi z połączeniem bazy danej . Webd ma standardowo serwer baz danych jako .
Przykład 1 .
Wpisaliśmy prawidłową nazwę baz danych, i użytkownika baz danych .
Wygląda to tak :
No a jednak wyskakuje nam błąd
Kod: | Could not connect to the database. |
Jeśli nie chce Ci działać spróbój inną metodą .
1.Wejdz do phpadmina
I w miejsce "localhost" wklej ten nr który jest zaznaczony
Oczywiście musisz wejść do swojego phpadmina i skopiować, numer jakim tam jest . Nie KOPIUJ tego bo to jest przykład .
I powinno to tak wyglądać .
I po tym zabiegu możemy zainstalować forum . Tak jak powiedziałem na niektórych kontach webd działa "localhost" a na niektórych trzeba wpisywać IP serwa baz danych . .
michał22 - 07-07-2007, 14:13
joli napisał/a: | Nie moze byc kilka. Jest jedna
Kod: | $dbpasswd = 'xxxxxx'; |
jesli masz wiecej, to cos nie tak.... |
A jeśli nic niema?
Domyślny Język Forum:
Typ Bazy Danych: MySql 4.x
Wybierz metodę instalacji:
Konfiguracja Bazy Danych78.47.222.220
Server Bazy Danych / DSN: db343398
Nazwa Bazy Danych: db343398
Użytkownik Bazy Danych: db343398
Hasło Bazy Danych: ******
Prefiks dla tabel w bazie danych: phpbb_
Konfiguracja Admina
Adres Email Admina: dj.hogart@wp.pl
Nazwa Domeny: www.klubowo.yoyo.pl
Port Serwera: 80
Ścieżka skryptu: /
Nazwa Administratora: michał22
Hasło Administratora: ******
Hasło Administratora [ Potwierdź ]:******
Wpisuje te o to dane i coś takiego mnie się pojawia
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Lost connection to MySQL server at 'reading initial communication packet', system error: 111 in /var/www/sites/yoyo.pl/k/l/klubowo/db/mysql4.php on line 48
Warning: mysql_error(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /var/www/sites/yoyo.pl/k/l/klubowo/db/mysql4.php on line 330
Warning: mysql_errno(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /var/www/sites/yoyo.pl/k/l/klubowo/db/mysql4.php on line 331
phpBB : Critical Error
Could not connect to the database
co robić?
robert1992 - 20-07-2007, 17:15
http://ciapsklad.xad.pl/index.php?redir=1
to moje forum, tylko jak wejdziecie to źle wyskoczy, wyskoczy błąd
nawet nie moge się logować chociarz że jestem adminem i nie moge wejść na panel, więc proszę mi pomóc bo chce zamknąć forum
a jak sie loguje to wyskakuje
Cytat: | phpBB by Przemo : Critical Error
Could not connect to the database.
Access denied for user 'apache'@'localhost' (using password: TAK) |
arcy - 20-07-2007, 17:17
robert1992, xad.pl --> http://www.przemo.org/php...pic.php?t=43892
pytaj adminów xad.pl my Ci nie pomożemy
robert1992 - 20-07-2007, 17:18
arcy, dziękuje ci
Mefreth - 07-08-2007, 12:57
Witam dobre, być może pomocne dusze.
Na wstępie powiem, że przeczytałem tych kilkanaście stron na temat braku połączenia z bazą ,bądź problemów z hasłem, ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem problemy z nimi związane.
Tak jak niektórzy, mam ten sam problem:
Cytat: | Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user: 'X@gucio.agnat.pl ' (Using password: TAK) in /home/virtualki/36136/forum/db/mysql4.php on line 48
phpBB by Przemo : Critical Error
Could not connect to the database.
Access denied for user: 'X@gucio.agnat.pl' (Using password: TAK) |
Dodam, że wpisuję nazwę bazy danych, hasło i login podane przez admina. Niestety nic to nie daje i za każdym razem mam ten sam komunikat.
Wiem od admina, że dostęp do baz z IP poza siecią Agnat z dowolnego IP (wymagane użycie SSL) - do nazwy użytkownika należy dołączyć końcówkę _ssl np. user_ssl
Kiedy dodaję do swojej nazwy użytkownika X_ssl, to zmienia mi się w w/w komunikacie: Cytat: | Access denied for user: 'X_ssl@gucio.agnat.pl ' |
Co mam zrobić? Wiem, że pomocne by było używanie bezpiecznego połączenia, czyli tego SSL, ale nie wiem jak takie uzyskać - jestem laikiem. Bardzo proszę o pomocne wskazówki, sugestie.
Ok. Admin naprawil coś w bazie i poszło.
LordW - 29-08-2007, 11:28
Witam.
Mam problem z utworzeniem forum na yoyo.pl (to co w temacie, czyli nie łączy z bazą mqsl)
Czytałem już poradniki z waszej strony itp. ale nie wiem nadal o co chodzi... Jakieś apache i inne rzeczy, które pierwszy raz słyszę Byłby wdzięczny gdyby ktoś napisał albo zrobił screeny tak jak potter125.
potter125 napisał/a: | Jeśli masz localhost to masz źle . Bo yoyo ma taką przypadłość że bazy danych stoją na innych serwach |
Czyli że co? Bo też bym chciał widzieć co wpisać.
Wgrałem pliki na FTP przez TotalComander, wyświetla się instalacja i ciągle błąd (na 100% coś źle wpisuje)
edit: czytałem faq i m.in temat forum na yoyo.pl ale tam też pisze np. Server Bazy Danych / DSN wpisz localhost chyba że dostałeś inne namiary (jakie namiary? ktoś wcześniej pisał że inne niż localhost), poradnik dla osó które coś wiedzą... Nazwa Bazy Danych - wpisz nazwe, ale którą? Tą z konta na yoyo.pl czyli db37..coś tam czy z msql czyli db37...mysql2.yoyo.pl. Jak widać nie mam pojecia a odpowiedzi też znaleźć nie mogę
|
|
|