To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

F.A.Q. - Najczęściej Zadawane Pytania - Przenoszenie forum z serwera na serwer

Meon - 07-05-2007, 20:15

Cytat:
Możesz użyć też w tym celu DumpLoadera. Otwierasz http://TWOJEFORUM/dbloader/dbloader.php przechodzisz do "Konfiguruj forum" i ustawiasz poprawne wartości.
To jest najłatwiejsze dla początkujących i to polecam.
Kimon - 18-05-2007, 23:17

Moja sprawa wygląda tak...
Miałem forum na lycosie i postanowiłem przeniesc je na yoyo.pl. Najpierw skopiowałem pliki z ftpa na kompa, zmieniłem to co trzeba zmienic w config.php i wgrałem na nowy serwer. Następnie skopiowałem baze danych z lycosa i wciepnąłem ją do PhpMyAdmin na yoyo.pl po wcześniejszym skasowaniu wszystkich tabel. I teraz tak. Jak chce zmienic adres forum, wchodze w tabele phpbb_config i tu mam tylko dwa pola: config_name i config_value. Co mam teraz zrobic, żeby zmienic adres forum? I czy jak zmienie nazwę forum moje forum będzie działac poprawnie? Bo narazie wyskakuje mi taki błąd:
Cytat:
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2) in /var/www/sites/yoyo.pl/u/l/xxxxxx/db/mysql4.php on line 48

phpBB by Przemo : Critical Error

Could not connect to the database.
Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2)

Jeśli to jest głupie pytanie proszę o łagodne poraktowanie... jestem poprostu zielony w tych sprawach :roll:

nicon - 18-05-2007, 23:38

Kimon napisał/a:
i tu mam tylko dwa pola: config_name i config_value. Co mam teraz zrobic, żeby zmienic adres forum?

Zmień przez dbloader...
www.adres.forum.pl/dbloader/dbloader.php

Kimon napisał/a:
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2) in /var/www/sites/yoyo.pl/u/l/xxxxxx/db/mysql4.php on line 48

phpBB by Przemo : Critical Error

Could not connect to the database.
Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2)

Podałeś poprawny login i hasło do bazy... Lecz nie może się połączyć z bazą, albo podałeś złą wersje sql'a, albo zły serwer (pewno localhost podałeś?). Szukaj na FAQ w yoyo, tam masz podane co powinieneś wpisać... Tam jest jakoś 'yoyo2.sql', jakoś tak O_o

Kimon - 19-05-2007, 08:00

Jako, że jestem zielony prosiłbym żeby ktoś mi pomógł...
w yoyo mam takie parametry:
# Panel PHPMyAdmin: http://mysql1.yoyo.pl/
# Adres serwera MySQL: mysql1.yoyo.pl
# Port: 3306
# Baza danych: db300681
# Nazwa użytkownika: db300681
# Hasło: Takie jakie podałeś podczas tworzenia/migracji strony

gdzie co mam wpisac?

$dbms = '';
$dbhost = '';
$dbname = ' ';
$dbuser = '';
$dbpasswd = '';
$table_prefix = 'phpbb_'

Aha i jeśli można... jak mam zmienic te dane w dbloader bo również nie wiem :oops:

darcus - 22-05-2007, 22:17

Witam,

Czy z Phorum.pl, da sie wogóle przenieść forum do innego serwera z wersją by Przemo ?
Jak wiadomo główny administrator nie oferuje tam takiej usługi swoim klientom - w panelu Adm. niestety nie ma możliwości zrobienia kopii bazy :(
Istnieje wogóle jakieś alternatywne rozwiązanie ?

pozdrawiam,
Daro

nicon - 22-05-2007, 22:52

darcus, nie bardzo, chyba, że się dogadasz z adminem i da Ci tego bakupa bazy...
Cronos - 29-05-2007, 19:12

Kod:
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'ADRES SERWERA' WHERE `config_name` = 'server_name' LIMIT 1;
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = '/ŚCIEŻKA DO FORUM/' WHERE `config_name` = 'script_path' LIMIT 1;
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'ADRES SERWERA' WHERE `config_name` = 'cookie_domain' LIMIT 1;
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'NAZWA COOKIE' WHERE `config_name` = 'cookie_name' LIMIT 1;

Jako ADRES SERWERA mam wpisać (jeżeli moja strona ma adres http://www.kkmia.kk.funpic.org ) - www.kkmia.kk.funpic.org ??
Adres mojego forum to http://www.kkmia.kk.funpic.org/forum , więc jako ŚCIEŻKĘ DO FORUM mam wpisać /forum/?

Jeżeli wpisuję te dane to to pojawia mi się taki komunikat
Kod:
#1146 - Table 'kkmia_03.phpbb_config' doesn't exist

Z tego co mi wiadomo to przed wgraniem bazy danych wszystkie tabele powinny zostać usunięta, tak??

dominikm - 09-06-2007, 09:08

Witam. Ja również mam problem, ponieważ zrobiłem wszytsko tak jak pisało w pierwszym poście, wykonałem zapytanie SQL zmieniają adres serwer, ścieżkę dostępy do forum, NAZWe COOKIE, wyczyściłe ciasteczka i dalej przenosi mnie na stare forum, co mogłem zrobić źle, screen ważnej części tabeli phpbb_config

Centurion - 09-06-2007, 09:16

wyczysc zawartosc katalogu /cache na forum przez FTP
nicon - 09-06-2007, 10:50

dominikm, sprawdź przez dbloader/dbloader.php czy dobrze na pewno zmieniłeś dane serwera.
dominikm - 09-06-2007, 10:53

został mi jeszcze jeden problem do rozwiązania: otuż ta baza ma Metode porównywania napisów latin1_swedish_ci więc jak to przestawić na utf8_polish_ci lub inny polski,żeby działały polskie znaki?
DuroneK - 18-06-2007, 13:23

Mam problem

Nie moge za żadne skarby przenieść bazy danych - DBloader jak mu wrzucam plik bazy i daje wczytaj base to jest 0% i od razu 100%, a baza się nie wgrywa

Co jest nie tak ?

Czemu jej nie przyjmuje ?!

pecador - 18-06-2007, 13:27

a jakie błędy wywala?
spróbuj przez phpmyadmina.

DuroneK - 18-06-2007, 13:28

phpmyadmin nie chce łyknąc tak dużego pliku

Błedów żadnych nie wywala...

pecador - 18-06-2007, 13:31

więc podziel tą bazę na mniejsze części i wtedy.