Ogłoszenia - Publikacja wersji 1.12.6
Elfiszcze - 09-01-2008, 21:24 Temat postu: Błagam pomóżcie - bo pojęcia nie mam o co chodzi :( Proszę o pomoc. Nie wiem jak wykonać aktualizację na moim forum (phpbb by przemo 1.12.5 + joomla).
1. Mam zrobić kopię plików forum na dysk?
2. pliki bin\patch.exe oraz plik 1.12.5_to_1.12.6.patch mam skopiować na serwer do katalogu z forum czy do skopiowanego katalogu na dysku?
3. jak mam uruchomić na serwerze wiersz poleceń?
:(:(:(
proszę o pomoc (najlepiej dokładniejszą instrukcję) i wyrozumiałość.
Elka
STxPawlo - 09-01-2008, 21:57
Elfiszcze,
1. TAK
2. do katalogu na dysku
3. START --> URUCHOM --> wpisz tam: "cmd"
chelloPL - 09-01-2008, 22:16
artokon napisał/a: | Forum dziala stabilnie i na pierwszy rzut oka wszystko jest ok. Niestety, odazuje sie ze pod przegladarka IE nie mozna wejsc w temat zawierajacy nowe posty. |
Jesteś kolejną osobą. Problem polega prawdopodobnie (z tego co ustaliłem z innymi osobami posiadającymi ten błąd) na uszkodzeniu pliku includes/functions.php podczas jego modyfikowania.
Przy posiadaniu Spider Friendly błędem jest nadpisanie tego pliku z paczki! Do jego zmodyfikowania trzeba użyć albo pliku patch, albo ręcznej instrukcji (install_manual.txt).
Osoby, które miały problemy i jeszcze raz krok po kroku wykonały instrukcję, usunęły błąd. Forum im teraz działa poprawnie.
Elfiszcze - 09-01-2008, 23:44
STxPawlo napisał/a: | Elfiszcze,
1. TAK
2. do katalogu na dysku
3. START --> URUCHOM --> wpisz tam: "cmd" |
Dziękuję za odpowiedź, ale proszę napisać co dalej?
1. Polecenie ".\patch -p1 --binary <1.12.5_to_1.12.6.patch" mam wykonać w katalogu w którym znajduje się forum na dysku? (jeśli nic się nie pojawi po wykonaniu czy to oznacza że wszystko jest ok? czy musi byc jakiś komunikat?)
2. Przegrać wszystko na serwer?
3. po przegraniu wykonać zapytanie w bazie?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Elka
STxPawlo - 10-01-2008, 08:59
1. musisz wejsc do katalogu przez wiersz polecen gdzie masz pliki forum i patcha wraz z tym programem
2. tak najpierw zrob kopie do odrebnego katalogu nastepnie spatchuj skrypt i po tej operacji wgraj skrypt na serwer
3. tak
Goroman - 10-01-2008, 11:38
mam kilka problemów:
bo jak paczuję to wyskakuje
żemam błąd w admin_db_ulti.... w lini 391
a w intrukcji jest coś tam o plusach miusach
już sam nie wiem , fragment mojego pliku:
Cytat: | case 'backup_now':
require($phpbb_root_path . 'includes/functions_admin.'.$phpEx);
db_backup('do_now');
message_die(GENERAL_MESSAGE, $lang['db_backup_done']);
break; |
jak zamieniam wytłuszczone zaznaczenie na true to też nie działa
aha
jeszcze jest problem z plikiem admin_file
w lini 88
a w lini 88 nic nie mam , pusto
jak kasuję tą przerwę t5o jest to samo
co robić ?
Bubu91 - 10-01-2008, 13:35
A mi mógł by ktoś pomóc?
Mam pliki forum na dysku, dorzuciłem do nich plik patch i folder bin z tym wierszem poleceń, wchodzę w ten wiersz wpisuje polecenie, ale nic się nie dzieje, jak mam uruchomić tą aktualizacja?
Goroman - 10-01-2008, 13:44
weź to przez cmd zrób
mi też ten patch coś nie działa
tylko musisz podać ścieżkę do plików (folderu)
komenda CD
krk - 10-01-2008, 14:34
witam mam taki problem zaktualizowałem pliki forum i wykonałem te zapytanie
Kod: | UPDATE phpbb_config SET config_value = '1.12.6' WHERE config_name = 'version'; |
i wyskoczyły mi krzaki na forum tzn w nowych postach są polskie litery a w stary są krzaki jak to naprawić ??
Bubu91 - 10-01-2008, 16:45
Goroman napisał/a: | weź to przez cmd zrób
mi też ten patch coś nie działa
tylko musisz podać ścieżkę do plików (folderu)
komenda CD |
A ścieżkę oddzielać \ czy jak tam było > ?? I ma być tylko do folderu czy do jakiegoś pliku??
Wpisać i ENTER, tak?
Gilu - 10-01-2008, 18:34
Start ---> Uruchom --- > Wpisujesz cmd otwiera się okienko poleceń.
W osobnym wierszu masz podaną ścieżkę do katalogu, aby przejść do tego wyżej, po ścieżce wpisujesz: cd ..
Przykładowo masz:
Cytat: | C:\Documents and Settings\Jakiś user> |
Aby przejść do \Documents and Settings\ dopisujesz wyżej podaną formułkę. Powinieneś otrzymać coś takiego:
Cytat: | C:\Documents and Settings\Jakiś user>cd .. |
Wciskasz enter i pojawia się:
Cytat: | C:\Documents and Settings> |
Wpisujesz tak, aż nie dojdziesz do poziomu katalogu w którym masz folder z plikami.
Załóżmy, że pliki masz w C:\Przemo\ ponownie więc wpisujesz odpowiednią regułkę. Widzisz teraz:
żeby przejść do konkretnego folderu na tym samym poziomie katalogu wpisujesz:
cd Nazwa_Folderu
W tym konkretnym przykładzie powinieneś uzyskać taki wpis, po uprzednim zatwierdzeniu enterem:
Jak masz takie coś to wpisujesz potem np.
.\patch -p1 --binary <1.12.5_to_1.12.6.patch
Tego się już chyba nie da dokładniej wytłumaczyć.
Bubu91 - 10-01-2008, 22:14
Co mam źle?
kermit - 10-01-2008, 23:00
ja niestesty miałem za dużo modyfikacji, co chwila musiałbym się bawić w przeóbki, wolę jednak nagrac pliki wgrac modyfikacje, a co do samego pattcha to fajna sprawa
Nie wiem czy teraz jeszcze uczą w szkołach podstaw dosa bo ewidentnie brak ludziom wiedzy o komendach typu
cd c:\
lub cd c:\forum\
JrQ- - 12-01-2008, 10:56
Ja mam taki błąd, pliki znajdują się w katalogu:
c:\updater
a pliki skryptu Przema, w katalogu /forum/ na moim serwerze, mam błąd, ktory widac na załączniku:
Bubu91 - 12-01-2008, 12:39
A mam takie pytanie, czy jak wrzucę wszystkie pliki z paczki na serwer to stracę, modyfikacje, ale potem jak bym chciał je jeszcze raz zainstalować to one będą działać? Bo mody są pod 1.12.5 a po aktualce będzie 1.12.6 Więc jak?
|
|
|