HydePark - [OffTopic] Numinor project
aqum - 22-07-2010, 22:18
Misiek [PL], cieszę się z tego faktu tymczasem na numinor.pl ciągłe zmiany, jeszcze kilka i wypuszczam wersję 0.01a. A w niej to co jest dotychczas zrobione (patrz: zmiany z stosunku do ver. 0.01) i między innymi pozbycie się ciężkiego skryptu od wstawiania bbcode do <textarea>, na rzecz lekkiego pluginu do jquery z dynamicznym podglądem postu w trakcie pisania.
Bucu - 22-07-2010, 22:47
Ładnie ,bardzo ładnie. Do obrazków planujesz dodac jakiś highslide / lightbox?
JustDoIt! - 22-07-2010, 23:00
Fajny styl może on powinien by zastąpić subSilvera w orginalnej paczce downloadu przema ?
aqum - 23-07-2010, 09:41
Bucu, nie wiem, jak na razie wrzuciłem zmniejszanie z poziomu CSS-a. Myślę, że najbardziej przyjazne jest powiększanie obrazka, kiedy to ten otworzy nam się w nowej karcie/zakładce (nie oknie!), przeglądarka sobie go zmniejszy jak chce, dodatkowo wszystko ładuje się i mamy podgląd, a nie tak jak w różnych skryptach - nie dość, że animacja ładowania potrafi się ciągnąć w nieskończoność to jeszcze te wjazdy, najazdy i inne pierdoły tylko opóźniające cały proceder.
JustDoIt!, to już pytanie nie do mnie, jeżeli autor wyrazi taką chęć to czemu nie (w końcu mamy tutaj do czynienia z GNU-GPL), ale ja wpraszać się nie będę
Bucu - 23-07-2010, 12:08
aqum, przeslij mi na pw dane do twojego konta, mysle ze w przyszlym miesiacu finanse pozwola mi na wsparcie twojego projektu (finansowe przynynajmniej, chociaz jak cos od strony kod pomoc tez moge )
aqum - 23-07-2010, 14:31
Bucu, wszystko poszło w wiadomości. Przy okazji zorientowałem się (z pomocą wikipedystów i obrazka PayPala), że dotacja to raczej od państwa i zmieniłem nazwę podstrony na "darowizna". Dobrze, że w angielskim to jedno i to samo, przynajmniej obyło się bez zmian nazw .php i .tpl
Jeszcze do PayPala wracając to na numinor.pl/donation.php udostępniłem przekazanie darowizny poprzez ten system, z konta na konto po uprzednim kontakcie nadal będzie można, ale myślę, że jest to ukłon w stronę posiadaczy konta u nich, jak i właścicieli kart kredytowych (przelew zwykłe też akceptują).
lui754 - 26-07-2010, 19:24
Przykleiłem temat, liczę na dalszą prace nad tym projektem.
Może też w przyszłości dołożę do tego projektu kilka zł.
Lisu15 - 26-07-2010, 19:43
A kiedy prace nad tym projektem zostaną zakończone
aqum - 26-07-2010, 20:12
lui754, dzięki wielkie za przyklejenie.
Lisu15, przy takich projektach ciężko o konkretny termin, na chwilę obecną mogę cię zapewnić, że kolejna wersja pojawi się z pewnością na dniach.
JustDoIt! - 26-07-2010, 20:38
aqum, bardzo mi sie podoba edytor textu podczas pisania postu
Anonymous - 26-07-2010, 21:54
Kurde ludzie. Wytlumaczcie mi co Wam sie w tym podoba bo ja juz nawet
stawalem na glowie myslac, ze ogladam to ze zlej strony, ale nie. Od tylu
wcale juz nie wyglada. Umylem nawet monitor i okulary. Cmokalem, podlubalem
w nosie, przymrozylem oczy i nadal nic wiec chcialbym wiedziec co Wy w tym widzicie ?
Bucu - 26-07-2010, 22:12
CyberDuck, nowoczesny kod to po 1. Po 2 przejrzystosc, po 3 lekkosc.
aqum - 26-07-2010, 22:44
Bucu, kod jeszcze nie jest dopracowany na glanc, także tą kwestię na razie zostawiłbym na boku.
CyberDuck, lepiej będzie, kiedy powiesz mi co Ci się nie podoba, krytyka działa na człowieka bardziej motywująco.
Jeszcze kwestia czysto techniczna, styl nie jest przystosowany dla osób korzystających z IE7 i wcześniejszych. Informacja o tym fakcie i uniemożliwienie wejścia na forum pojawi się w następnej wersji mającej ukazać się na dniach. Piszę to dlatego, że widzę ikonkę IE pod postem CyberDuck, ale nie wiem jak ją interpretować, bo pod title wygląda to na to, że posiadasz FF z trybem kompatybilności do IE7.
Anonymous - 27-07-2010, 00:15
aqum napisał/a: | ale nie wiem jak ją interpretować, bo pod title wygląda to na to, że posiadasz FF z trybem kompatybilności do IE7. |
Interpretacja jest bardzo prosta.
Jako, ze zdarza mi sie cos niecos klepac w edytorach do stron to zwyklem
sprawdzac, czego chyba wlasnie nie robi tworca tego stylu, kod we wszystkich
przegladarkach. Tak wiec mam zainstalowany FF, Opere, a Ie traktuje jako glowna.
Zdazylem wczesniej wpasc na to zeby otworzyc strone w FF.
Co mi sie podoba ? Nic
Co mi sie nie podoba ? Wszystko.
1. Malo kolorow
2. Styl wyglada jakbym namazal go w notatniku.
Juz widywalem takiego rodzaju strony bez zadnej grafiki tylko praktycznie to co
jest potrzebne patrzac pod katem strony. Czyli jesli ma byc formularz to jest
i do tego jakis tekst, ale wszystko jest pozbawione grafiki i mdle.
Musze przyznac, ze jesli chodzi o porzadek to jest na stronce, ale to wszystko.
Ciesze sie, ze komus sie to podoba i moze jestem poprostu pierwszym ktory sie
odwazyl napisac, ze sie nie podoba bo czytajac wczesniejsze wypowiedzi pomyslalem
przez chwile,ze jestem jakis po..bany. Jednak jak sie zaczolem zastanawiac i ogladac
inne projekty to doszedlem do wniosku, ze moge miec troszke racji.
Nie bic, nie palowac
aqum - 27-07-2010, 00:38
CyberDuck, temat IE poniżej wersji 7 (włącznie z nią) był poruszany wiele razy, ja po prostu dam sobie z tym spokój, wspierana będzie tylko najnowsza wersja - 8. Odnośnie testów to sprawdzam: Windows: IE8, FF 3.7 i 4 beta, Chrome 5, Safari, Opera 10.6 Ubuntu: FF 3.7 i 4 beta, Chrome 5, Opera 10.6 - piszę to tylko dlatego, że nie chcę niedomówień pod tym względem.
Odnośnie kolorów to wszystko jest możliwe do zdefiniowania w CSS-ie (poza tłem topu, przyciskami i ikonkami), masz swoją wizję? Przedstaw ją, chętnie zobaczę. Nie skończyłem żadnej szkoły artystycznej, moje poczucie estetyki może być inne niżeli sporej grupy osób.
Pałować, ani bić nie zamierzam Fajnie, że korzystasz z czegoś innego niż wszyscy, daj znać, gdy coś będzie nie tak usytuowane.
|
|
|