To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

HydePark - [OffTopic] WAREZ jest NIELEGALNY

Hate - 03-04-2009, 07:29

Hmmm witam.. mnie konkretnie interesuje sprawa Anime... gdyż w Polsce może parę tytułów jest na licencji... czy w takim razie posiadanie linków do niego jest legalne?

Na jakimś dużym portalu o anime są linki ... wszystko w pełni legalne i tak na przypadku Hellsinga gdy USA wykupiło licencję na niego, anime znikło z strony właśnie pod tym powodem.
Jak to w wygląda w polskim prawie? czy jak nie ma licencji to legal i można uznać za promowanie czy co?

Mało logicznie napisane ale poranek no nie ;P

arcy - 06-04-2009, 20:51

Hate napisał/a:
Mało logicznie napisane
Zgadza się, mało logicznie, tym bardziej, że nie wszyscy siedzą w tematyce anime i ja na przykład nie wiem o czym piszesz.
W polskim prawie to nie wygląda wcale, bo polskie prawo nie nadąża za technologią. Dość powiedzieć, że ustawa o prawach autorskich datowana jest na rok 1994... Oczywiście zmiany następowały, ale dużo szybciej postępuje postęp technologiczny i pomysłowość tych, którzy rozpowszechniają chronione pliki.

Zatem w takich kwestiach raczej skonsultuj się na jakimś forum prawniczym (i opisz bardziej logicznie, bo prawnicy mogą nie wiedzieć nawet co to anime ;) )

Bobek_ - 10-04-2009, 18:02

joli dobrze że to napisałaś ale nikt sobie z tego nic nie robi że to jest nie legalne bo nikt nie słyszał o realnym przypadku zastosowania kary dla administratorów etc. :) a wystarczy wpisać frazę Warez w google i mamy tego w brud więc jest to nie legalne ale nie znamy przypadku wycofania tego z sieci . DW cieszy się popularnoscią ma się dobrze i jeszcze admin ma ogromne zyski no ale cóż ?

Cytat:
Po warezach wymyślą coś nowego, nową formę wymiany plików, lepszą, szybszą, bardziej prywatną. I warezy w końcu znikną.

wymyślą coś nowego warezy znikną . Ale co to ma do legalnosci :) ? czli mogą być dopoki nie zostaną wyparte przez lepsze technologie tak to zabrzmiało niestety.Poza tym trudno mieć do kogoś pretensje że to w sieci jest Pozdrawiam

Polaczek - 10-04-2009, 18:42

Bobek_ napisał/a:
DW cieszy się popularnoscią ma się dobrze i jeszcze admin ma ogromne zyski no ale cóż ?

w końcu i DW padnie ;)

strus - 10-04-2009, 19:58

Bobek_ napisał/a:
nikt nie słyszał o realnym przypadku zastosowania kary dla administratorów etc

No to chyba tylko Ty jestes tym nikt. Ja w najblizszym otoczeniu mam osobe skazana za warez (nie podam adresu). W dodatku, dzieki niemu poznalem tez kilka innych osob, ktore zostaly za to samo skazane (porozumiewali sie ze soba, szukajac sposobu na wyjscie z tej sytuacji). Ah.. a jakbys ciut czytal wiadomosci na roznych portalach, to bys poznwal wieksza ilosc poszkodowanych.. wcale nie trudno do nich kontakt zdobyc, wiec mozesz sobie osobiscie z nimi pogadac.

Bobek_ napisał/a:
DW cieszy się popularnoscią ma się dobrze i jeszcze admin ma ogromne zyski no ale cóż ?

Aha i dlatego nic mu nigdy sie nie stanie ? Co Ty masz 10 lat ?
Jeszcze wieksza kare wylapie za to ze zyski z tego ma :)

Nie rozumiem ludzi ktorzy sie bawia w warezy (w sensie tych, ktorzy je zakladaja). To tak jakbys sie bawil w kradziez gier z media markt, kopiowanie ich w domu i sprzedawanie na bazarku.. majac glupia nadzieje ze Ciebie nigdy nie zlapia.

Sorki za ta wypowiedz, ale krew mi sie w zylach gotuje jak ktos gowno wie ale bedzie sie zarzekal ze nikt za warez nie zostanie skazany ;-)

arcy - 10-04-2009, 21:16

Bobek_ napisał/a:
bo nikt nie słyszał o realnym przypadku zastosowania kary dla administratorów
Poczytaj trochę, także papierowych gazet i czasopism. Co rusz trafiam na jakąś notkę, że gdzieś tam został zlikwidowany kolejny serwer, także u mnie w mieście w jednym z akademików był serwer postawiony. I studenci bekli za to zdrowo, bo nie dość, że ich z uczelni wyprosili to jeszcze mieli sprawę założoną. Więc niestety mylisz się twierdząc, że nic się nie dzieje w tej kwestii. Nie znasz przypadków wycofania warezów z sieci? Większość porządnych firm hostingowych ma w regulaminach zakaz utrzymywania warezów na swoich serwerach. I niejeden zgłoszony warez dostał blokadę konta, a jego zniknięcie było szybsze niż pojawienie się. Fora warezowe znikają bardzo często, choć na ich miejsce natychmiast pojawiają się kolejne...
Bobek_ napisał/a:
Ale co to ma do legalnosci ? czli mogą być dopoki nie zostaną wyparte przez lepsze technologie tak to zabrzmiało niestety.
Niestety mylisz się. Torrenty, sieci P2P mogą być i są (tak, naprawdę tak) używane do dystrybucji legalnego oprogramowania. Sam ściągam masę rzeczy z peba czy torrentów, głównie hiphopowe "nielegale" (i to wcale nie są nielegalne materiały ;) ). Co więcej uważam, że dzięki temu artyści docierają do masy ludzi, do której bez kasy i wytwórni za plecami nie mieli by szansy dotrzeć.
arcy napisał/a:
Problemem nie jest forma elektroniczna (http, torrent, ftp) tylko przyzwolenie i wiara, że "wszystko należy się za free"

Technologia jest technologią. To ludzie decydują jak jej użyć. Możesz gadać miło przez Skypa z fruzią z bloku obok, a możesz też planować z nią zabójstwo jej rodziców. I co ma do tego technologia? Nic.
Tak warezy, rapidshare, torrenty i P2P moga istnieć. Legalnie. Publikując wyłącznie legalne materiały. Wejdź sobie na Jamendo.pl i zobacz czego używają do dystrybucji muzyki - torrentów. A wszystko legalne i za free. Da się?
Bobek_ napisał/a:
Poza tym trudno mieć do kogoś pretensje że to w sieci jest
No pewnie, przecież trudno mieć do kogoś pretensje, że nastąpił włam do sklepu i wynieśli połowę regałów, prawda? Tak to już jest, przecież.
Ktoś to chyba udostępnia? Samo się chyba nie pojawia? Ja rozumiem, że "ktoś" to bezpieczna, bezosobowa forma. A gdyby tym "ktosiem" był Twój kumpel z klasy, który warezuje na całego - zwróciłbyś mu uwagę - spróbował przekonać nawet? Bezosobowy "ktoś" staje się osobą z krwi i kości, która rozumie to co robi.
strus napisał/a:
To tak jakbys sie bawil w kradziez gier z media markt, kopiowanie ich w domu i sprzedawanie na bazarku..
Trafiłeś w sedno. Takie czasy nie są wcale tak zamierzchłe. Po prostu - wchodziła ekipa do sklepu, kradła co mogła - kopiowali i sprzedawali po 20 zł za płytę. W czasach gdzie modemowy internet był tylko w dużych firmach nie było innego sposobu. Teraz też kradną i kopiują tyle, że zmieniła się technologia i używa się do tego warezów, a nie łomu...
Bucu - 10-04-2009, 21:34

arcy, w ogole dobrym pomyslem byloby niesupportowanie problemow for warezowych - wiadomo trzeba podac adres do forum z ktorym jest problem i jesli to forum z warezem to zero pomocy :P
arcy - 10-04-2009, 21:46

Bucu napisał/a:
arcy, w ogole dobrym pomyslem byloby niesupportowanie problemow for warezowych
Mimo wszystko jestem zwolennikiem supportowania wszystkich użytkowników forów - niezależnie od tematyki. Po pierwsze dlatego, że to jest support. My nie jesteśmy od walenia po głowach za warezy i blokowania kont. My jesteśmy od pomocy technicznej w sprawach kodu - nie zawartości forum. Po drugie - cóż... Cwaniaków nie brakuje - podawaliby adresy założonych darmowych forów, albo ukrywali działy z warezem na czas naszej pomocy. Mamy się rejestrować na każdym forum i sprawdzać czy nie ma tam czegoś co łamie prawa autorskie? Już i tak masę czasu tracimy na powtarzanie, żeby czytać FAQ ;)
I po trzecie - taka akcja byłaby skuteczna gdyby wszyscy dev i supporty skryptów dla forów dyskusyjnych ogłosili taką zasadę. A tak... Przejdą warezowcy na phpBB czy siakiś inny i nasz bojkot nie odniesie żadnego skutku...

Anonymous - 10-04-2009, 21:58

Co do DW to żeby warez. Tam co się dzieję to masakra :lol:
Zbiórki na serwer co rok (teraz jest zbiórka na 36 000 PLN!)
Poprzednie 2 zbiórki były chyba jedna 18 tysięcy, druga około 12. Dodatkowo te przywileje sms - diamenty o których ostatnio w radiu było i nawet rozmowa admina z januszem weiss'em. I oczywiście Q tłumaczył że warez służy po to żeby ściągnąć, co złego to nie on bo on linków nie daję (tylko użytkownicy), tego samego dnia po audycji ukrył wszystkie swoje linki. Czyli sie jednak wystraszył. Ale chyba on nie myśli że jak go za dupę złapią to powie To oni to oni! Ale w każdym bądź razie jestem pewien że jak sie przyczepi ktoś to najpierw sprzeda Uplinkerów i Uploaderów. Reasumując forum warez jego jest nielegalny (po audycji w radiu był temat na forum gdzie banda 15 latków była oburzona że Weiss śmie mówić że to nie legalne o.O bo on sie nie zna). Admin tego forum zarabia na nim kupę kasiory, ludzi naciągają ile wlezie. Mam nadzieję że w końcu mu się do dupy dobiorą

Polaczek - 10-04-2009, 22:07

Felix napisał/a:

i powiedzcie mi, co oni z taką ilością pieniędzy robią Ci administratorzy warezów?

Felix napisał/a:
co złego to nie on bo on linków nie daję

ta a w profilu miał podane że dodał powyżej 10tys. linków

Felix napisał/a:
po audycji w radiu był temat na forum gdzie banda 15 latków była oburzona że Weiss śmie mówić że to nie legalne o.O bo on sie nie zna

no ta ;) normalne zachowanie wg. mnie

Felix napisał/a:
Admin tego forum zarabia na nim kupę kasiory

ta dochody ma na tym wszystkim niezłe (tak myślę)

arcy - 10-04-2009, 22:11

Polaczek napisał/a:
z taką ilością pieniędzy
36 000 to taka duża ilość pieniędzy? Bez jaj :] Naprawdę zyski są trudne do oszacowania, bo nikt Ci nie poda ile zarabiana takim procederze. To nie są oficjalne wydatki tylko "lewizna" - bez podatków, bez statystyki.
Co robią admini z kasą? To co wszyscy - wydają :]

tosiek - 10-04-2009, 22:19

bła bła bła ogólny bełkot. warez nie legalny i tylko o tym mówić a nic nie robić..

kiedyś ktoś z m$ powiedział że jak masz używać nie oryginalnego byle by to był soft z m$ :) w sumie ten ktoś miał rację i tak piratujesz ale zwiększa szanse że kupisz produkt.

gdyby nie warezy płatne programy nigdy by się nie wybiły nad darmowe (freeware, open source etc.)

Więc warezy mają swój udział w rozwoju ale są nie legalne wedle obowiązujących przepisów ograniczających człowieka.

Najciekawsze były technologie anty kopiowania płyt, oryginały drożały a "piraty" pojawiały się bez najmniejszych opóźnień

Jak Ci warez nie pasuje to coś z tym zrób, cokolwiek. Warez nie przeszkadza dopóki nie będzie tam twoich rzeczy które nie miały się znaleźć.

jednym słowem często pojawia się DW - darkwarez, czemu to jeszcze istnieje ?

arcy - 10-04-2009, 22:30

tosiek napisał/a:
kiedyś ktoś
Kto i kiedy?
tosiek napisał/a:
gdyby nie warezy płatne programy nigdy by się nie wybiły nad darmowe
Bzdura. Płatne programy wybiły się nad darmowe w czasach, gdy o warezach nikt jeszcze nie myślał. Dowód? Windows.
A zanim warezy powstały, to co - ludzie jedli trawę i posługiwali się kamiennymi narzędziami? :lol:
tosiek napisał/a:
Więc warezy mają swój udział w rozwoju
Tak mają - zgodze się z Tobą. Pisałem o tym dwa posty wcześniej. Tylko jest problem co promują - niezależnych artystów czy złodziejstwo? Rozwijają nasze muzyczne gusta czy rozwijaja piracki przemysł?
tosiek napisał/a:
bła bła bła ogólny bełkot. warez nie legalny i tylko o tym mówić a nic nie robić..

tosiek napisał/a:
Jak Ci warez nie pasuje to coś z tym zrób, cokolwiek.
A skąd wiesz, że nie robię. Otóż robię i kilka forów warezowych zniknęło z sieci po mojej interwencji u firmy hostingującej takie forum. Więc bardzo Cie proszę nie pisz takich głupot jeśli nie masz o tym pojęcia.
tosiek napisał/a:
Warez nie przeszkadza dopóki nie będzie tam twoich rzeczy które nie miały się znaleźć.
Że się tak powtórzę: bzdura. Przeczytałeś to co w tym temacie napisano i jakie jest nasz punkt widzenia? Czy Ci się nie chciało bo za długi? :/ To niech Ci się zachce i przeczytaj uważnie, ze zrozumieniem co też usiłujemy tu przekazać. A jak mimo wszystko Ci się nie chce to chociaż nie pisz bzdur, bo mnie się nie chce kopiować i wklejać ponownie tego co napisałem przed chwilą...
Anonymous - 10-04-2009, 22:36

Co robią ? A no dla siebie mają :lol: (Admin jedynie)

Cytat:
Zbieramy na utrzymanie dwóch serwerów razem z dodatkami jak np. ochrona DDoS. Jest to koszt utrzymania przez cały rok. Kwota jaka nam to umożliwi to 9600 $.

Posiadamy aktualnie następujące serwery:

Cytat:
Serwer1
Procesor: Core 2 Quad 2.4
Dysk: 1 TB Sata
Pamięć: 4 GB
Łącze: 100 Mbit/s bez limitu

Cytat:
Serwer2

Zwykłe robienie użytkowników w jajo, xup.pl stoi na tym samym serwerze co DW.

Na początku roku było ZOSTAŃ VIPEM pomóz forum.

Zebrali około 5 tysięcy złoty jak nie więcej, potem zaczęła się zbiórka i info o tych 5 tyś zniknęło (NIE MA TYCH PIENIĘDZY!) W dodatku za te diamenty masę kasy dostają (ale niby trzeba czekać 3,5 miecha na wypłatę, fakt może i trzeba)

No a teraz zbierają te 36k. Bo na forum potrzeba taki serwer.

Śmiech na sali to co oni a właśnie on bo admin reszta to chyba banda kretynów (ekipa o nic sie nie doprosi :lol: )

To co się tam dzieję to jak napisałem warez nielegalny i w dodatku przekręty finansowe. Kto to słyszał żeby robić zbiórkę na 36 tysięcy ?! Po zbiórce tematy są usuwane żeby nie było żadnych informacji, skarbówka powinna mu się jeszcze do dupy dobrać

[ Dodano: 10-04-2009, 23:41 ]
Polaczek on nie miał 10 tys linków tylko 1 tyś :>

MagicalFire - 10-04-2009, 22:48

wiecie qspy i tak w koncu beknie jak nie za warez to za przestępstwa podatkowego bo wątpie w to ze odprowadza podatek od tych zbiorek
Felix napisał/a:

wybacz ale za to masz super serwer
i napewno nie taki
Kod:
Serwer1