To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

Archiwum działu Ogólne (posty do 12.2008) - phpBB by Przemo LITE ?

irekk - 06-11-2007, 18:21

bledem grupy phpbb od zawsze byl sposob dzialania wyszukiwarki. wystarczy zobaczyc ktory plik najbardziej zamula (posting.php) kolejna pomylka jest system templatek i sam fakt w jaki jest ten skrypt napisany, etc

INIM, ta wyszukiwarke mialem juz skonczona ale pomylkowo sobie usunalem wiec mi sie odechcialo przy niej dalej grzebac. pozniej ktos chcial ja skonczyc, pozwolilem mu na to ale widze ze jakos nikt sie nie doczekal jej...

arcy - 06-11-2007, 20:06

qbs, korzystając z okazji - będziesz jeszcze grzebał przy jej kodzie? Ma sporo błędów, a to naprawdę odciązająca modyfikacja - moim zdaniem powinna być w standardzie. Knofel troszkę próbował przy niej grzebać ale i tak kupa błędów została.
Z niecierpliwością czekam aż ktoś mądry poprawi te błędy, nawet złozyłem zlecenie i nic. Ciebie rzadko można złapać i w końcu nie wiem czy AltSearch bedzie dokończony, czy te wszystkie bugi będą poprawiane czy nie.

Gatz - 06-11-2007, 21:04

a jeśli czegoś nie używasz, odinstaluj te modyfikacje bądź pliki....
Co prawda jak wczytasz modyfikację będzie błąd, ale skoro nie używasz i nie będzie odnośnika, to na 90% nikt nie będzie tam wchodził...
Może gadam głupoty... ;D

INIM - 06-11-2007, 21:14

markes01, gadasz ;]
http://www.prisonbreak.xo...check_files.php
Żadnych modów ;) .

blizniak1 - 06-11-2007, 21:35

Mam od dzisiaj zainstalowane Przemo na nowo ale:
- zablokowalem dostep robotom sieciowym do wiekszosci plikow i katalogow forum
- wylaczylem avatary z serwera
- download, album, portal, onmouseover i tp
- zmniejszylem ilosc wyswietlanych postow
- nakazalem googlebotowi odwiedzimy raz w tygodniu
- kod reklam google adsense jest wrzucony w pliki TPL a nie w baze forum
- wyczyscilem tabele

...i jak na razie dziala. Zobaczymy co powie administrator serwera za kilka dni.

Wu - 07-11-2007, 16:31

Jestem jak najbardziej za! :D
Też raz musiałem przenieść forum z powodu obciążenia... :x

kevvin! - 07-11-2007, 16:37

pewnie i tak nic z tego nie wyjdzie, zrób to co poradzili tutaj;

Cytat:
- zablokowalem dostep robotom sieciowym do wiekszosci plikow i katalogow forum
- wylaczylem avatary z serwera
- download, album, portal, onmouseover i tp
- zmniejszylem ilosc wyswietlanych postow
- nakazalem googlebotowi odwiedzimy raz w tygodniu
- kod reklam google adsense jest wrzucony w pliki TPL a nie w baze forum
- wyczyscilem tabele

i inne zbędne dodatki ;-]

blizniak1 - 07-11-2007, 19:40

Niestety większy ruch spowodował i tak nadmierne obciążenie :/ Jak widać blokada funkcjonalności pomogła tylko tyle że nie wywaliło całego dedyka :?

Niestety przy ruchu 3k uników dziennie forum jest jednak zbyt dużym obciążeniem.

Jaka jest szansa na odpowiedź Szefa Przema?

salam - 22-11-2007, 10:06

Ci ktorzy mowia, zinatslu wszystko na czyste phpbb , najwyrazniej nigdy tego nie probowali. Ja tak. I niestety by miec wszystko co wydaje mi sie niezbedne by forum bylo bezpieczne i spelnialo swoja rle to kilka godz pracy az nagle okazuje sie ze pojedyncze modyfikacje: raz trzeba wyszukac, 2 wyeliminowac z nich bledy, co nie jest mozliwe dla kazdego. Generalnie kilka prob i kilka razy doszlam do tego samego wniosku ze to nie warte jest mojego stresu i czasu, jak co chwila musze cofac zmiany, bo sie okazuje ze akurat ta modyfikacja jest wadliwa i rozwala forum.
Dlatego popieram pomysl zalozyciela watku, ze bylo by wspaniale jak by ktos znajacy strukture kody phpbb lepiej od nas zrobil przysluge ludzkosci :D

Jest jeszcze tylko jeden mankament. Kazdy do wersji Litte mialby inne wymagania :P
Np. minimum moje to:
1. nieprzeczytane posty po ponownym zalogowaniu nadal sa pamietane! (niestety wiele aplikacji tego nie ma :| )
2. grupy
3. IP userow - wbrew pozora bardzo wazne przy takim forum
4. aktywacja kont przez emaila/admina
5. wlasny styl
6. przeszukiwanie forum
7. ustawianie moderatorow
8. dezaktywacja usera (bez kasowania konta) / banacja
9. avatary :D
10. galeria zdjec mile widziana (nie jest zapychana ale czesto uzywana zwlaszcza prywatne galerie uzytkownikow)
11. rangi
12. wlasne emotki
13. ciecie i scalanie tematów - wbrew pozoa to BARZO pomocne
14. mile widziane ignorowanie tematow
15. tematy zamkniete / ogloszenia (ew. przyklejane)
16. czas wysłania postu (takie niby oczywiste, jednak spotkalam sie z takimi forami gdzie auor zapomnial)
17. opcja dodatkowych pol w profilu (ale przezyjemy bez tego)
18. bez podpisow tez przezyjemy, ale laski to uwielbiaja (zwlaszcza pakowac tam suwaczki)
19. możliwość tworzenia ankiet
20. ostrzeżenia userów
21. shoutbox ..ale to sie da domontowac
22. cenzura słow mile widziana
23. masowe kasowanie userow - przydatne przy duzym narybku i porzadkach
24. system for i podfor
25. czas waznosci postu

To lista jaka stworzylam kilka miesiecy temu, a teraz jak wiecej o tym mysle to zaczynam rozumiec ze wykorzystuje wiekszosc modyfikacji przema 1.12.5 i latwiej byloby mi wymienic co mozna skasowac :) i szkoda ze nie wszystko sie da.

A z tego co widze, najbardziej zabujcze dla serwera sa zabawki typu: osoby odwiedzajace forum (to na szczescia da sie wylaczyc), oraz inne liczne zapytania do bazy, na prawde nie da sie tego zredukowac? :roll:

nalesnikk - 24-11-2007, 13:13

Ja sądzę, że prościej będzie rozbudować PhpBB2 niż "obciąć" przema 8)
salam - 29-11-2007, 22:18

tak, tak, ale musi zrobic to najlepiej ktos kto realnie sie na tym zna i ma zbior odpowiednich dzialajacych na pewno ze soba kontabilnych modyfikacji. Te dostespne w najrozniejszych miejscach na tym forum niestety nie zawsze takowe sa. Chetnie bym sie tym zajela (wygrzebala cenny czas), jednak po poprzednich probach wyszukiwania i dogrywania ze soba modyfikacji sie krutnie zniechecilam
arcy - 29-11-2007, 22:22

salam, ale to co Ty chcesz uzyskać to jest po prostu czyste phpBB + modyfikacje...
Tu masz czyste phpBB http://www.phpbb2.pl/download.php?cat=1
A tu są modyfikacje http://www.phpbb2.pl/download.php?cat=2
Instalujesz skrypt, wybierasz mody jakie tam chcesz i instalujesz.
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi?

marecek - 08-12-2007, 08:06

salam napisał/a:
1. nieprzeczytane posty po ponownym zalogowaniu nadal sa pamietane! (niestety wiele aplikacji tego nie ma )

A którakolwiek w ogóle to ma? jakoś na invision ani na vb tego nie zauważyłem! Do tego z licznikiem ;)
I to jest właśnie najcięższa i jednocześnie najlepsza moim zdaniem modyfikacja dla phpbb...

Bez tego przyzwyczajeni użytkownicy modyfikacji "Przemo" w ogóle nie chcą myśleć o przenosinach na inny serwer ;) :D

Miałem przyjemność hostować koleżankę Salam na swoim dedyku, jednak pojawił się problem natury wydajnościowej - 4 dodatkowe fora działające równolegle powalały nawer athlona 64 3800 z 1GB pamięci w godzinach wieczornych :P

salam - 08-12-2007, 11:26

Witam kolege Marecka :)

No właśnie, przeciążenia w końcu nas pokonały, a to tylko 300 wiernych userów i żadnej żernej modyfikacji (właściwie doszło tylko ignorowanie działów). I w końcu zapadła ostatecza decyznja przenosin na inny skrypt. Tyle, że aby mieć bajery oferowane przez przemo (+dziesiatki innych, całkiem fajnych :] ) to trzeba wyłożyć kase, choć w PL można jechać na tzw. nullu = nielegalny, a jak złapią to zazwyczaj mogą wyprosić z serwera, rozpraw nikomu się nie opłaca wytaczać. Aby jednak mieć spokojny sen, że jeden admin nam da 2 dni wypowiedzenia, a inny zblokuje i nie odda nawet bazy, to lepiej zainwestować. Nie chcąc robić krypto reklamy, uznałam, że lepiej jednorazowo wyłożyć ok. 400 zł i mieć spokój z serwerami (szkoda, że tak niewiele się o tym tutaj mówi), niż zastanawiać się co miesiąc skąd wsiąść przynajmniej tyle na dedyka, który pociągnie 2 fora.

ps. powrócił temat scalenia 2 przem, niestety nadal skrypt na moich forach się wywala, a tutaj wątek utkwił w martwym punkcie :( .

Pozdrawiam :)

marecek - 08-12-2007, 13:24

salam, ja cały czas nie kumam po co Ci te dwa fora ;) . Zrób stare forum read-only, a przenieś tylko ręcznie tematy z ostatnich kilku dni/tygodni. Synchronizację użytkowników robi się raczej bezproblemowo (po prostu dopisz do tabeli phpbb_users użytkowników z drugiego forum z id podniesionym o jakiś duży numer). W ten sposób będziesz miała jedno kobylaste forum, które już bez problemu przeniesiesz na inny skrypt... takie moje zdanie ;)