To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

HydePark - [Problem] Trzeba rejestrować strony www w sądzie !

nicon - 29-08-2007, 21:51

Hehehe, ale to z plakietką to fajna sprawa [;
W moim wypadku, gdzie wychodzi 5 stron internetowych (w tym trzy fora) będzie to tylko 200zł [:
Będę miał pięć plakietek? xD

Ale mam nadzieję, że za taką kasę, to oni mi dadzą taką plakietkę, czy nie? (;

[ Added: 29-08-2007, 22:57 ]
Tak sobie luźnie rozmawiam ze znajomym...

I wpadliśmy na pomysł zorganizowania 'masowego' spotkania webmasterów-dziennikarzów do sejmu, kto się pisze? (:

Jezdziec - 29-08-2007, 22:02

1. Jak wyłapią adminów blogów, jeśeli przy rejestracji podaje się tylko login i passy w wiekszości przypadkach? Po IP?
2. To jakiś organ sadu bedzie przeszukiwał internet i sprawdzałczy dana domena jest zarejestrowana i jesli nie to bedzie pozwy wypisywał?
3. To co za jakiś czas zapuka do każdego admina polecjant, to sale rozpraw bedą pękały w szwach i na roprawe o inne przestepstwo bedzie się czekało latali, czy te "przestepstwa" adminów bądą w sądach 24h?

[ Dodano: 29-08-2007, 23:03 ]
Ja, ja pojade :twisted:

joli - 29-08-2007, 22:06

Może się zarejestruję. Tez myślałam o przywilejach zwiazanych z tym zabiegiem.

Wyobrazacie sobie, ze dzieki tej ustawie (gdyby wszyscy przestrzegali prawa) bylibysmy narodem dziennikarzy?

meschiash - 29-08-2007, 22:54

nicon- napisał/a:
Ale mam nadzieję, że za taką kasę, to oni mi dadzą taką plakietkę, czy nie?

nie. Ale nie jest zabronione wydrukować sobie na własnej drukarce.

arcy - 29-08-2007, 23:04

http://pl.wikipedia.org/wiki/Legitymacja_prasowa
Cytat:
Legitymacja prasowa potocznie zwana „prasówką” jest to potwierdzenie przynależności do danej redakcji. Legitymacja ta najczęściej wielkości karty kredytowej na której możemy znaleźć: imię i nazwisko redaktora, nazwa redakcji, datę ważności, kontakt z redakcją oraz zdjęcie. Każda redakcja może wydawać swoim redaktorom legitymacje prasowe. Leży to w geście redaktora naczelnego i to on ponosi odpowiedzialność za osobę która legitymuje się nią. Aby móc wydawać legitymacje redakcja musi być zarejestrowana w sądzie wojewódzkim.

No to rejestracja, a potem trzeba pomyśleć nad wzorem legitymacji. Dla "blogasek" proponuję różowe tło i mnóstwo mishiaczkoff i ♥♥♥♥
Kurcze czy tylko ja nabieram coraz więcej chęci na rejestrację? :P :lol:

P.S. Z akredytacjami do Sejmu to jest tak, że Straż Marszałkowska może ale nie musi takiej akredytacji udzielać. Poza tym może ona być stała lub jednorazowa.
P.S.2 We wtorek liczba polskich domen narodowych przekroczyła pułap siedmiuset tysięcy... Zastanawiam się gdzie pomieszczą 700 000 kryminalistów ;) :P
Dobry artykuł i sporo linków na ten temat - http://prawo.vagla.pl/node/7381

moron - 30-08-2007, 18:31

Cytat:
Dobry artykuł i sporo linków na ten temat - http://prawo.vagla.pl/node/7381
wlasnie chcialem to zarzucic :P

sprawa byla opisana miesiac temu ale nie na pierwszej stronie wiec nikt sie nie przeja
ja i tak bede wszystko rejestrowac ale to inna historia

powiem tylko tyle ze jak ktos sie doczepi do jakiegos naszego portalu to ide zlozyc doniesienei do prokuratury o popelnieniu przestepstwa na nastepujace serwisy:
www.policja.pl www.sejm.gov.pl www.prezydent.pl
niech zamkna tych kryminalistow bo tez sie nie zarejestrowali :twisted:

shqvarny - 30-08-2007, 19:04

nie zagłębiałem się w to co na vagli jest, ale wiem jedno - w polskim sądownictwie nie ma precedensu, więc każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie.
bardziej martwi mnie kwestia, którą @Centurion poruszył - konieczność rejestracji, a kwestia donosów "obywatelskich". poza tym, jak to w przypadku internetu zawsze bywa, jest kwestia geograficzna - polska strona, zagraniczny serwer.

adamgl - 30-08-2007, 19:24

No dobra czyli główny właściciel strony ma zarejestrowac a to niby jak ja miałbym to zrobic jak mam 16 lat moge na kogoś pełnoletniego ale ta osoba ma wspólnego z moim forum :/
meschiash - 31-08-2007, 05:11

Cytat:
No dobra czyli główny właściciel strony ma zarejestrowac a to niby jak ja miałbym to zrobic jak mam 16 lat moge na kogoś pełnoletniego ale ta osoba ma wspólnego z moim forum :/

a kto powiedział, że 16 latek nie może być redaktorem naczelnym ?

moron - 01-09-2007, 12:42

shqvarny napisał/a:
nie zagłębiałem się w to co na vagli jest, ale wiem jedno - w polskim sądownictwie nie ma precedensu,
to tylko teoria
jesli Sad Najwyzszy wydal decyzje np dot. gazety bytowskiej ktora to uzasadnil ze trzeba takie serwisy rejestrowac to powiedz mi ktory to sad wyda postanowienie mowiace ze nie trzeba rejestrowac?
odwolanie do SN i kasacja gotowa a ktory sedzia lubi jak mu sie wyroki zdejmuje...

meschiash, edytuj posta - nie cytowales mnie a jestem jako cytowany

edit:
ja bym na waszym miejscu sie skupil na czyms innym
wspominany przez wyborcza gosciu z gazety bytowskiej zostal tez skazany za grozby userow
Cytat:
(..)dopuścił się czynu zabronionego z art. 49 a Prawa prasowego w ten sposób, że „w okresie od 21 marca 2005 r. do co najmniej 8 lipca
2005 r. w Bytowie, jako redaktor Gazety
Bytowskiej.pl nieumyślnie dopuścił do opublikowania materiału prasowego
zawierającego znamiona przestępstwa
polegającego na publicznym nawoływaniu
do popełnienia występków uszkodzenia ciała Wojciecha (...) [D., komornika]
poprzez zaniechanie usunięcia postów z forum dyskusyjnego w/w gazety
autorstwa nieustalonych osób” .

zrodlo HFPR - PSP

arcy - 01-09-2007, 12:48

moron napisał/a:
to powiedz mi ktory to sad wyda postanowienie mowiace ze nie trzeba rejestrowac?
Wyroki SN nie są wiążące dla innych spraw i składów sędziowskich. Zdarzało się tak w innych sprawach, że mimo jakiegoś orzeczenia SN potem sądy okręgowe czy apelacyjne wydawały inne wyroki.
moron napisał/a:
odwolanie do SN i kasacja gotowa
Po pierwsze ktoś musi wniosek o kasację złożyć. Po drugie, każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie - nie jest tak, że wszystkie sprawy są jednakowe.
moron - 01-09-2007, 13:07

arcy napisał/a:
Wyroki SN nie są wiążące dla innych spraw i składów sędziowskich. Zdarzało się tak w innych sprawach, że mimo jakiegoś orzeczenia SN potem sądy okręgowe czy apelacyjne wydawały inne wyroki.
sam przyznales mi racje
zdarzalo sie czyli byly to wyjatki
nie napisalem ze musza isc ta sama droga co SN bo oczywiscie wyrok byl wiazacy jedynie w stosunku do konkretnej sprawy
ale w 95% wyrok w podobnej sprawie bedzie tak samo roztrzygniety
(jeszcze zalezy od skladu SN :lol: )

arcy - 01-09-2007, 13:14

moron napisał/a:
zdarzalo sie czyli byly to wyjatki
Wyjątek potwierdza regułę :P
Trzeba tylko brać pod uwagę, że w tej konkretnej sprawie (rejestracji stron) żaden sędzia przy zdrowych zmysłach chyba nie zarejestruje bloga 15 latki jako dziennik, a ją samą jako dziennikarza.
Profil stron www jest różny - od blogów, portali, stron tematycznych, hobbystycznych, domowych do forów, przechowywarek plików itp. Każda taka strona to zupełnie inna historia - nie wydaje mi się, żeby w większości tych przypadków sądy wyrażały zgodę na rejestrację.
No chyba, że się mylę i faktycznie będziemy mieć 700 000 dzienników, pewnie z milion dziennikarzy i kupę spraw blokujących sądy. To by była paranoja, ale jakoś ostatnio niczemu w tym kraju się już nie dziwię...
Pzdr :)

moron - 01-09-2007, 13:19

arcy, zauwaz ze we wspomnianej sprawie gazety bytowskiej sad w 2006 roku bodajze odmowil jej rejestracji - mimo ze teraz SN orzekl ze powinna byc zarejestrowana :lol:
arcy - 01-09-2007, 13:27

No tak tylko tu chodziło o gazetę, a nie o bloga 15 latki ;) Ja się zgodzę, że portale prasowe winny się zarejestrować. Ale reszta winna być zwolniona z takich głupot.