HydePark - Straszenie
|BKS|ReBeL - 04-05-2004, 19:51
dobra uznane że kurtka a dla innych samurajski miecz - każdy to może inaczej zinterpretowa? - a zresztą niektóre słowa mają wiele znacze? i czasem trzeb wyt??y? szare komórki i domyźle? si o co chodzi :569:
MarX - 04-05-2004, 20:11
Szkoda że 2 głosów nie moge odda?
Ignis - 04-05-2004, 20:39
a Wenus to nazwa planety, czy bogini miłości
Grucha - 04-05-2004, 21:37
Wenus to Przedsi?biorstwo Handlowo-Usługowe we Wrocławiu
Widmo - 04-05-2004, 21:45
dobra dobra, nie filozuj tylko glosuj na kurtke...
Fanatyk - 04-05-2004, 22:03
Cytat: | Katana
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii.
Katana (in. Tachi) - tradycyjny japo?ski miecz o długości głowni (nagasa) powyżej 60cm, jednosiecznej, o kszta?cie lekko wygi?tym do góry i zaokrąglonym lub ?ci?tym sztychu. Jelec tej broni tsuba ma kszta?t bogato zdobionej tarczki. R?koje?? tsuka wykonana jest z wydr??onego drewna lub miedzi, z oplotem jedwabnym i elementami dekoracyjnymi.
Historia: Pierwsze miecze tego typu pojawiaj? się pod nazwą Kara-tachi już około 646 r.n.e. jako wersje rozwojowe importowanych chińskich mieczy ze stali. Zbli?one były kszta?tem, lecz nie posiada?y jeszcze charakterystycznego zdobnictwa i jelca tarczkowego. Dopiero w okresie Nabokucho (1392 - 1573 r.n.e.) pojawia się miecz podobny do tradycyjnego katana, zwany uchigatana (w wolnym tłumaczeniu "miecz uderzeniowy"). Pod koniec tego okresu staje się on ulubioną broni? bojow? samuraja. Istnieje jeszcze wiele innych wersji mieczy z tego okresu, ale różnice pomiędzy nimi są zazwyczaj kosmetyczne. W okresie Edo (1603-1868 r.n.e.) następuje usystematyzowanie produkcji mieczy. Powstaje szereg praw reguluj?cych sposoby noszenia i używania broni. Powstaje okreźlenie daisho. Wyodr?bniaj? się rodziny płatnerskie specjalizujące się w produkcji katana. To w?a?nie w tym okresie powstaje większo?? tradycyjnych nazw.
Różnice między mieczami tachi a katana z tego okresu znajdują się w sposobie noszenia broni - tachi noszony był na dwóch rapciach ashi ostr? stroną głowni ku do?owi. Katana - bez rapci, ostr? stroną głowni ku górze. Ten ostatni miał w pochwie schowki na dodatkowe akcesoria: kozuka, kogatana, kogai, waribashi i umabari.
Edykt Haito-rei z 1876 roku zabroni? posiadania broni wszystkim Japoączykom, za wyj?tkiem wojska i policji. Do 1933 nie wytworzono żadnego tradycyjnego miecza katana. Miecze gunto, używane przez wielu japo?skich oficerów w czasie drugiej wojny ?wiatowej były stylizowane w?a?nie na katana okresu Edo.
Dzisiaj oferuje się wiele replik i podróbek, jednak prawdziwe, kolekcjonerskie okazy katana są trudne do zdobycia.
Proces wytwarzania: Ostrze miecza wytwarzane było przez wiele tygodni w skomplikowanym procesie, którego szczegóżów mistrzowie płatnerscy okresu Edo strzegli jak oka w głowie. Ze zwykłej g?ski stali formowano długi pr?t, który następnie przecinano, nakładano na siebie dwie po?ówki i sklepywano na powrót w pr?t. By? on następnie umieszczany w olejach o sekretnej recepturze i stopniowo schżadzany. Wielokrotny proces przecinania i sklepywania powodowa?, że ostrze składało się w wielu warstw stali i było bardzo wytrzymałe. Charakterystyczny wygi?ty kszta?t ostrza spowodowany jest obróbk? temperaturow? w ostatniej fazie formowania głowni.
Ukończon? głowni? umieszczano w tymczasowej r?koje?ci i wykonywano prób? cięcia. Wynik, wraz z potwierdzeniem miejscowego soguna zapisywano na cienkiej kartce papieru ry?owego i umieszczano w r?koje?ci bojowej. Jelec tarczowy tsuba był wytwarzany przez odr?bnych rzemiećlników i można go było wymienia?.
R?koje?? bojow? owijano w skór? ryby raja (same) i dodawano jedwabn? plecionką (ito) spi?t? klamerkami (mekugi). Między ito a same wplatano metalow? ozdob? (menuki), służąc? wcześniej jako element zakrywający szpil? mocuj?c? r?koje?? do głowni. R?koje?? wieączy?a okr?g?a miedziana pokrywka (kashira). Miecz umieszczany był w drewnianej pochwie (saya) oblekanej skór?. |
Widmo - 04-05-2004, 23:28
taaa??
No dobra - znajdz jeszcze:
Szama?, waha, kira?, gouda, obcina?, fama.
mopek - 05-05-2004, 00:57
fama to ja wiem co to
m?? do ?ony:
"wiesz kochanie? po miećcie chodzi fama, że używasz słów których nie znasz znacze?"
?ona z niekrytym oburzeniem:
"powiedz tej famie, że jest głupia pi**a, ?winia i vice versa"
Widmo - 05-05-2004, 01:06
hehe... fama = flota = kasa
Fanatyk - 05-05-2004, 14:51
szama? - je?? (?)
gouda - voodeczka ??
Grucha - 05-05-2004, 14:56
Gouda to gatunek sera twardego, podpuszczkowego, dojrzewającego produkowanego z mleka krowiego. Pochodzi z okolic holenderskiego miasta Gouda. Jest produkowany w postaci sp?aszczonych okr?gów.
Widmo - 05-05-2004, 15:09
Cytat: | szama? - je?? (?)
gouda - voodeczka ?? |
Good!
Grucha, bia?o byc w slangu...
Fanatyk - 05-05-2004, 18:02
W: pewnie że good a co? de be?ciak jestem i tyle
Anonymous - 31-05-2004, 17:10
Waha to benzyna będzie ?
Kira? to pewnie pracować ?
Nowy zestaw: kitra?, zajawka, chillout.
BTW: respect dla Przema, za wszystko co robi
Widmo - 31-05-2004, 17:16
- w?cha?
- chowa?
- to co mam jak wchodze na to forum
- ale bana?... postara? był się
|
|
|