To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

Wersje 1.9 i starsze - PROBLEM Z CYRYLICĄ

westalka - 08-01-2006, 09:47
Temat postu: odpowiedz programisty
Przemo,

Dostałam taką odpowiedz od znajomego programisty:

Pozostajac w abstrakcji od metody (oprogramowania) rozsyłajacego emaile mogę przypuszczac że Twoje emaile maja mieszane kodowanie - zapewne przesyłasz tekst i polski i rosyjski w jednym emailu. Wniosek z tego taki że nie możesz uzywać tzw. 8-bitowych stron kodowych (iso 8859-2, iso 8859-5 itd) ponieważ w większosci takich stron kodowych ma nachodzace na siebie znaki. Jedynie strona kodowa iso-8859-1 (zach europa i usa) nie wchodzi w konflikty z inna strona. Wniosek z tego taki ze uzywajac polskich liter wraz z cyrylica napotkasz na 99% problem polegajacy na pokazywaniu jednego zestawu znakow w nieprawidlowy sposob.
Jedynym wyjsciem w przypadku mailingów wielojęzykowych jest użycie jednej ze stron 2-bajtowych (UTF-16) lub mieszanych (UTF-8).
Więc podstawowa rzecza jest użycie wielojęzycznych stron kodowych. Te strony kodowe wielojezykowe rozwiazuja jeszcze jeden problem. Mianowicie w Rosji uzywa sie nie tylko iso-8859-5 lecz również win-1251. Zobacz sobie na strony interentowe - duza czesc z nich korzysta z win-1251. Oczywiscie obydwie strony kodowe nie sa zgodne ze soba.

Podsumowujac - chcac miec w jednym emailu przekaz zarówno polski (z polskimi znakami) jak i rosyjski bezwzglednie musisz używać strony kodowej UTF-8 (lub 16).

Nie orientuję się na ten moment czy phpBB wspiera takie rozwiazanie. Jesli nie ma takiej mozliwosci to teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie aby to przerobić. W praktyce moga sie zdarzyc jakies zaleznosci ktore trudno przeskoczyc (malo prawdopodobne).

Czy kierunek myślenia jest dobry i czy mozesz coś jeszcze do tego dodać?

Natalka.

Przemo - 08-01-2006, 18:13

Jak juz pisalem kodowanie nei ma tutaj nic do rzeczy, trzeba ustawic naglowek emaila jako html (w pliku emailer.php co juz pisalem wyzej) i normalnie wyslac cyrylice wklejajac ja do pola tekstowego dokladnie tak samo jak posty na twoim forum. Pokaz temu koledze posty na swoim forum niech zobaczy jak sie robi cyrylice ktora moze zobaczyc kazdy niezaleznie od kodowania znakow.
westalka - 14-01-2006, 22:03

Przemo, z cyrylicą sobie poradzilam - poprostu wysylam korespondencję masową z Opery - ona przepuszcze rosyjskie litery. Ale to i tak jest rzeźba. Z niecierpliwością czekam na nowsze rozwiązanie, o którym wspominałeś.

Ale dziś zaczełam mieć problem z wysyłaniem korespondencji masowej:

Wysyłam korespondencję masową i dostaję następujący komunikat:
Bład wysylania email'a
Może został podany zły adres e-mail, w przeciwnym razie Administrator pownien sprawdzic przyczyne lub wylaczyc wysylanie email'i przez forum.

Oczywiście żadne emaile z tej korespondencji nie docierają do adresatów.

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże!
Natalka.