Wersja 1.12.0 Beta 3.1 - Wersja 1.12.0 Beta 3.1 do ściągnięcia
chelloPL - 30-11-2005, 14:32
No i chyba przyłapałem w którym miejscu zawisa z posting.php - a przynajmniej ułatwi to odnalezienie poprawnej ścieżki.
Poniżej podaję link do logów zapytań SQL, które zostały wykonane jako ostatnie.
Środowisko testowe:
Forum: 1.12 beta3.1 (z w/w linku)
PHP: 5.1.0 (poprzednio zgłaszałem również ten sam błąd na PHP 5.0.x)
MySQL: 5.0.15
Serwer: IIS 5.1
Użytkownik zalogowany na forum: zwykły user
Interwał antyfloodowy ustawiony na 0.
Przy odpowiedzi na posta (raz na kilkanaście/kilkadziesiąt wysłań), pojawia się biała strona.
Zaraz spróbuję odnaleźć ścieżkę, którą szedł skrypt i być może znajdę (o ile kodu pomiędzy tylko 2 kolejnymi zapytaniami nie będzie zbyt dużo) polecenie na którym zawisa.
http://jacek.dyski.one.pl/sql_log.txt
ccn - 30-11-2005, 14:34
A skąd masz te logi ? Server MySQL robi logi ?
Przemo - 30-11-2005, 14:43
ostatnie zapytanie jest to: Kod: | SELECT MAX(post_time) AS last_post_time
FROM phpbb_posts
WHERE poster_id = 3 | Nie widze tutaj nieprawidłowości, ale można spróbowac dodać GROUP by post_id
szpak - 30-11-2005, 15:16
chciałem wyłączyć powiadamianie na GG w profilu a tu bachhh
Kod: | Warning: mysql_connect(): Lost connection to MySQL server during query in /home/przemo/public_html/phpBB2/forum/db/mysql4.php on line 48
phpBB by Przemo : Critical Error
Could not connect to the database.
Lost connection to MySQL server during query |
EDIT: może to zbędny alarm, bo za czwartym razem poszło dobrze
PHOENIX - 30-11-2005, 16:36
Co do mysql_connect() to nawet tutaj mi kilka razy to wywalilo --;
ccn - 30-11-2005, 17:53
Przeciążenie bazy na serverze to chyba jest...
Mordowałem forum na localhost około 3 godziny, nieźle przy tym zmordowałem mój słaby komp... i siebie
Znalazłem tak: Jak dam zezwolenia MySQL i dopisze siebie przez main_admin.php to mam zezwolania do Kopia zapasowa, Optymalizacja itp itd... ale NIE POJAWIA SIE W ZEZWOLENIACH TABELA NA DODAWANIE NOWEJ LISTY ID.
Jak dodaje komuś avatar przez panel admina to nieważne jaki on bedzie wywala mi że za duży rozmiar (ustawiłem 500KB) jak dodaje normalnie to jest OK... może tak powinno być, niewiem...
Jak sklonowałem styl to wywaliło mi jakiś bład w plikach cache, wyczyściłem cache ale dalej to samo... plik multicachesql2.php jakoś tak... linia 2.
Skołczyło sie na przywróceniu normalnego stylu przez phpmyadmina.
No to właściwie wszystko, nie zapisywałem nigdzie tego więc mogłem zapomieć o czymś... ale chyba raczej nie.
Jak daje sie komuś admina to jego kolor automatycznie sie zmienia wszędzie gdzie jest jego nick, czyli Autor tematu, Ostatni Post itd. fajne to jest, ale jak wyszukam jakiś temat to tam niema kolorów. To tak tylko mówie, że można by i tam zrobić
Bede katował forum jeszcze w weekend, bo teraz szkoła sie napier...
Katowałem na: Apache 1.3.31, PHP 4.3.11, MySQL 4, Windows XP
Przemo - 30-11-2005, 19:40
nasedo napisał/a: | podwojne logowanie do PA, nadal dobijajace | Jakie podwójne ? Możesz wyjaśnić? Według mnie jest pojedyncze, klikasz panel admina i jak sie jeszcze tam nie logowałeś to trzeba wcisnąć TAB, swoje hasło i enter, takie to uciążliwe?
bwn - 30-11-2005, 19:56
Chyba chodzi o to, że po instalacji forum jesteśmy zalogowani, ale żeby wejść do PA trzeba to zrobić raz jeszcze. Jeśli się mylę, poprawcie mnie.
nasedo - 30-11-2005, 20:06
Przemo napisał/a: | Jakie podwójne ? Możesz wyjaśnić? Według mnie jest pojedyncze, klikasz panel admina i jak sie jeszcze tam nie logowałeś to trzeba wcisnąć TAB, swoje hasło i enter, takie to uciążliwe? | no wlasnie o to chodzi, ze raz na forum a drugi raz do PA trzeba sie logowac. z tego co pamietam sam pisales jak latwo to obejsc, kiedy phpBB to wprowadzala a teraz sam to wprowadziles
chelloPL - 30-11-2005, 20:25
nasedo, ja z kolei uważam iż jest to uciążliwe, ale jest i przydatne. Więc jeśli już jesteś za wyłączeniem tej opcji, to zróbmy do tego przełącznik.
ccn - 30-11-2005, 22:45
chelloPL napisał/a: | zróbmy do tego przełącznik |
Jak to 1 raz zobaczyłem to tak pomyślałem, w oruginalnym phpBB jest na stałem, ale w wersji Przema może byc sterowane przez admina (można zrobić tak, żeby mógł to ustawić tylko wyznaczony admin, albo admin o ID 2)
PS: Przeczytajcie mój ostatni post w tym temacie, bo wydaje mi sie, że może zniknąć w tłumie, a pare przydatnych rzeczy tam napisałem
[ Dodano: 01-12-2005, 00:58 ]
Nudziło mi sie więc odpaliłem jeszcze raz cmd /c net start apache && net start mysql
Znalazłem, że jak dam OSTRZEŻENIA i UKRYJ OSTRZEŻENIA to strona sie przeładowuje ale ostrzeżenia sie nie ukrywają.
Tutaj działa, a na moim nie... może mam zwalone w konfiguracji coś.
AHA! Jak dam jakiś plik *.wmv do załacznika i chce go pobrać (a nie odtwarzać w WMP który pokazuje sie w IE) przez panel kontrolny załaczników któregoś użytkownika to POJAWIA SIĘ JEGO KOD NA STRONIE ZAMIAST ŚCIĄGNĄĆ! W Downloadzie to samo, ale ZIPy działają.
Z kolei u was tutaj jak chce pobrać coś z załącznika to chce mi ściągać plik download.php poprawcie to bo to chyba błąd który udało mi sie wyszperać... no chyba że mam konfig nawalony, ale tutaj jest podobnie...
Crack - 01-12-2005, 12:01
Lepiej zostawić to "podwójne logowanie" zawsze włączone - służy ono zwiększeniu bezpieczeństwa i nie jest aż tak uciążliwe.
Np. bez tego mogę w kafejce ustawić Firefoxa z odpowiednimi rozszerzeniami (lub Operę - tam też chyba da się to przeprowadzić) i czekać aż przyjdzie jakiś admin i zaloguje się na forum. Jeśli ręcznie się nie wyloguje i zamknie przeglądarkę to po jego odejściu podchodzę do kompa i mam uprawnienia admina na jego forum.
Przemo - 01-12-2005, 12:43
Crack napisał/a: | Lepiej zostawić to "podwójne logowanie" zawsze włączone - służy ono zwiększeniu bezpieczeństwa i nie jest aż tak uciążliwe | Pod warunkiem, ze ktos nie ma hasla w stylu ErYf@4yUO*90 w takiej sytuacji współczuje...
Chyba jednak dam do tego wyłącznik i dopisze że sugeruje nie wyłączać.
[ Dodano: 01-12-2005, 16:56 ]
chelloPL napisał/a: | Nie dziala synchronizacja w check_files.php | A możesz to sprawdzic w kodzie czemu nie dziala? Ja patrzylem i po kliknieciu jesli jest zmienna $can_sql to powinno sprawdzic a jak nie ma tej zmiennej to nie powinno wogole linka pokazac.
[ Dodano: 01-12-2005, 16:57 ]
Cytat: | Kosmetyczne sprawy: tło niektórych wierszy w PA jest mniej lub bardziej szare, np:
PA -> ogólne -> konfiguracja -> dodatkowe: ciemne tła mają "Czyszczenie read history", "Numer GG, Hasło GG", Powiadomienie admina na GG", "Powiadomienia o odpowiedziach" itd. (na pozostałych kartach konfiguracji również są takie przypadki). | Juz ktorys raz piszecie o tym ze to jest blad, czy Wy naprawde nie zauwazacie, ze te pola sa dlatego innego koloru, ze dotycza wspolnych rzeczy? Po to to zrobilem, jak znacie lepszy pmysl aby zaznaczyc ze to jest wspolne to prosze bardzo, napiszcie Ja po prostu wykorzystalem trzeci kolor komorek.
Anonymous - 01-12-2005, 20:53
a z bety 2 na 3 moge tak samo zrobić??
Widmo - 01-12-2005, 21:42
Przemo napisał/a: | Pod warunkiem, ze ktos nie ma hasla w stylu ErYf@4yUO*90 w takiej sytuacji współczuje...
Chyba jednak dam do tego wyłącznik i dopisze że sugeruje nie wyłączać. |
to wtedy to jego hasło traci sens
|
|
|