Konwersje, przenoszenie, łączenie forów, integracje - Przenoszenie - dbloader błąd 1045
Woytec - 30-09-2012, 19:45
Co masz na myśli? Jakie dane wpisujesz? Dobry serwer bazy wybrałeś(jeden z trzech)?
badger90 - 30-09-2012, 20:12
OK, dostałem się do phpMyAdmin - baza niby istnieje, ale zawiera tylko 21 tabel, przy czym nie ma nawet tej z userami...
EDIT: Chyba domyślam się w czym rzecz - istniejące tabele wyglądają w porządku (w sensie zawierają jakieś dane z tego co widzę), ale ostatnia tabela to disallow, a pierwsza, której brakuje wg skryptu dbloadera to extension_group... Jak wgrać bazę na nowo, kompletnie, całą? Może serwer w czasie ładowania przerywał w jakiś sposób? Poprzez 'import' w MyAdmin?
EDIT2: Dograłem resztę bazy, wszystko wstało, ale co chwila pokazuje
Kod: | Not Found
The requested URL /index.php was not found on this server.
Apache/2.2.16 (Debian) Server at[b] transport.feen.pl[/b] Port 80 |
Woytec - 01-10-2012, 17:17
http://www.przemo.org/php...pic.php?t=30441 11.
badger90 - 01-10-2012, 18:14
@ Woytec - wielki szacunek za cierpliwość i pomoc! Nie spodziewałem się aż takiego zaangażowania, ale to tylko świadczy o profesjonalizmie forum.
Wszystko wstało i działa, mam tylko jeszcze dwa pytanka:
1. Jak już przewinęło się w temacie, forum siedzi w katalogu /public_html/ czy dużo zachodu jest z tym, aby całość działała w domenie bezpośrednio? Trzeba całą zawartość katalogu przekopiować poziom wyżej, zmienić w configu oraz powyższy punkt 11? Bo na razie mam zrobione w ten sposób, że strona główna przekierowuje do katalogu (napisany w HTMLl'u index.html, który w znaczniku HEAD ma odsyłacz), ale nie wiem czy to rozwiązanie będzie działać zawsze i dla wszystkich prawidłowo.
2. Pojawił się problem z polskimi znakami, zdążyłem już znaleźć, że to kodowanie znaków. Wystarczy, że wgram jeszcze raz bazę danych z pliku z kodowaniem latin2? Znalazłem gdzieś poradnik tutaj, ale przyznam, że to nieco zawiłe...
Jeszcze raz dzięki za support!
Woytec - 01-10-2012, 19:44
1. tak, możesz np. zmieniać nazwy plików dopisując na początku "./" - tylko katalogi w "public html" i pliki (bez zawartości katalogów-przeniosą się).
badger90 - 01-10-2012, 22:00
Jeśli mógłbyś to bardziej dla laika napisać to będę wdzięczny (wiem o co chodzi z './' tylko nie do końca zrozumiałem instrukcję), mam rozumieć, że odpuścić sobie ten temat?
Woytec - 02-10-2012, 15:43
Możesz przenieść pliki do katalogu wyżej i ustawić ścieżkę skryptu.
badger90 - 03-10-2012, 20:02
To zrobiłem, dzięki. Pozostaje teraz problem z polskimi znakami. W miejscu każdego jest '?'. Wrzuciłem bazę danych jeszcze raz, zaznaczając kodowanie latin2, ale niestety nie pomogło. wersja 1.12.6p4 (cokolwiek to znaczy). Jedynym wyjściem jest konwertowanie po znaku w bazie?
Edit: Przejrzałem jak wyglądają rekordy w tabeli _posts_text - jeden z nich Kod: | Zadzwoniłem... Centrala potwierdza problem... wyślą monterów... ;) | - znaczyłoby to, że w bazie istnieją poprawnie zakodowane znaki i jedynie skrypt forum je źle otwiera?
[ Dodano: 05-10-2012, 22:22 ]
Zauważyłem, że 'ó' wyświetla poprawnie...
Jeszcze jedna rzecz. Wywołanie w SQL
Kod: | SHOW VARIABLES LIKE 'character_set%'; |
zwraca
Kod: | Variable_name Value
character_set_client utf8
character_set_connection latin2
character_set_database latin1
character_set_filesystem binary
character_set_results utf8
character_set_server latin1
character_set_system utf8
character_sets_dir /usr/share/mysql/charsets/
|
natomiast
Kod: | SHOW VARIABLES LIKE 'collation%'; |
zwraca
Kod: | Variable_name Value
collation_connection latin2_general_ci
collation_database latin1_swedish_ci
collation_server latin1_swedish_ci |
W PMA w widoku tabeli bazy danych, każda tabela ma jako metodę porównywania ustawioną latin2_general_ci
[ Dodano: 07-10-2012, 19:06 ]
Ostatni EDIT: Wystarczyło podmienić pliki odpowiedzialne za kodowanie w skrypcie (link do nich w temacie o braku polskich znaków)
|
|
|