Hosting - Problemy z serwerem nazwa.pl
jedrus4 - 23-02-2006, 22:01
Przemo - albo ściemniają, albo ja nie wiem co jest grane, odpisali:
Cytat: |
Nie jesteśmy w stanie przewidzieć wszystkich aplikacji które nasi
klienci instalują na nszych serwerach. Jezeli twórca łatki zwróciłby
się do nas z prośbą o sprawdzenie czy aplikacja działa na naszych
serwerach, lub też poprosił o specyfikację celem dostosowania
aplikacji (ta jak np firma sote http://sote.pl), mógłby Pan wnosić z
tego tytułu pretensje.
Moja uwaga nie wynikała z niechęcie do twórcy aplikacji, ani z próby
uniknięcia odpowiedzi - twórca tej łatki wie o preblemie z jego
modyfikacją na naszych serwerach - prowadzone były nawet w tej kwestii
oficjalne wyjasnienia. Po prostu powoduje ona przeciązenia bazy
danych, oraz serwera.
|
czas reakcji - tydzień
nazwa.pl to najgorszy hosting z jakim miałem kiedykolwiek do czynienia. i nie chodzi tylko o forum przemo. gdybym mial czekac tak dlugo na jakakolwiek odpowiedz... tragedia.
ps: Przemo, jak myslisz? moglbym im jakies argumenty jeszcze wywalic na stol? bo mi rece opadly
Ivellios - 23-02-2006, 23:23
Ciesz się, że tylko tydzień - na jednym serwerze wysłałem zgłoszenie o problemie i admin odpowiedział dopiero po dwóch miesiącach, i to musiałem go jeszcze sms-em upomnieć... :]
patrick - 24-02-2006, 07:27
Odpowiedz jest uzasadniona lecz troche przesadzili z tygodniowa odpowiedzia.
Ale jezeli tobie zalezy na szybkich odpowiedziach to dzwon
srwsio - 24-02-2006, 07:28
jedrus4 napisał/a: | Moja uwaga nie wynikała z niechęcie do twórcy aplikacji, ani z próby
uniknięcia odpowiedzi - twórca tej łatki wie o preblemie z jego
modyfikacją na naszych serwerach - prowadzone były nawet w tej kwestii
oficjalne wyjasnienia. |
no cóż - mi sie wydaje że oni po prostu wprowadzili ograniczenia bo ruszyła nowa promocja i zaczęło sie wielu ludzi do nich dobijać.
Przemo, a może byś zrobił zrzutkę na serwer?? tak jak np pan Futerga zrobil na kurnik.pl, albo byś sie z nim skontaktował. sądzę Wasza współpraca miałaby obopólne korzyści
patrick - 24-02-2006, 07:30
"hosting for by przemo" = potezna i droga konfiguracja sprzetowa
srwsio - 24-02-2006, 07:51
cytat z przyklejonego przez Widma pytania Darmowy czy Płatny
Widmo napisał/a: | - Bo unikasz setek bledow w dzialaniu skryptu na darmowych serwach. Darmowe serwery ze wzgledu na to ze sa darmowe, maja powylaczane wiele funkcji - a ze phpBB to dość wielki kombajn, potrzebuje ich wiele i roznego rodzaju. Gdy placisz wymagasz - nikt na komercyjnych serwerach nie blokuje funkcji, bo przeciez odstraszamy tym klientow - a klienci to kasa... |
widać nazwie.pl jest obojętny wizerunek dobrej firmy, jak widac stwierdzenie Widma już się nie sprawdza
[ Dodano: 24-02-2006, 07:54 ]
patrick - chodziło mi o to zeby Przemo przeniósł się na jego serwery ( on ma własne łacza i serwery - chyba 2 z tego co kiedyś an kurniku pisało)
wydaje mi sie że 2 dorosłych facetów jakimi niewątpliwie są Przemo i Marek Futrega doszło by do jakiegoś porozumienia, do współpracy
Przemo - 24-02-2006, 14:11
Jak juz wyżej napisałem - pisałem do nich kilka razy a ich odpowiedzi były zbywające. Oczywiście jestem otwarty do rozmów w celu rozwiązania problemu, jednak uważam, że teraz ich kolej na ruch.
O ile error 500 (czyli bunt serwera) podczas odbudowywania searchu'u (który jest bardzo obciążający lecz stosuje się go bardzo rzadko) nie powinien bardzo dziwić nawet pomimo tego, że nie spotkałem się z serwerem, który przy nim by się buntował, o tyle dziwią takie bunty podczas zwykłego używania forum. Uważam, że nazwa.pl powinna zmienić system kontroli obciążenia. W tej chwili gdy jest ono za duże skrypt zostaje blokowany a powinien byc priorytetowany/przycinany.
Sylwia - 24-02-2006, 15:17
Przemo napisał/a: | Jak juz wyżej napisałem - pisałem do nich kilka razy a ich odpowiedzi były zbywające. Oczywiście jestem otwarty do rozmów w celu rozwiązania problemu, jednak uważam, że teraz ich kolej na ruch.
|
Cosik mi sie wydaje że to będzie jak w pewnej bajce o żurawiu i czapli
patrick - 24-02-2006, 15:52
Jak nie blokujemy ... kazdy hosting zabezpiecza sie jak moze
Blokowanie funkcji jest potrzebne dla firmy i klienta koncowego.
Blokuje sie funkcje z wgledu na bezpieczenstwo i stabilnosc systemu produkcyjnego.
Bo nikt nie lubi padow, wolno ladujacych sie stron ...
Przemo napisał/a: | O ile error 500 (czyli bunt serwera) podczas odbudowywania searchu'u ... |
tak jest to ewidentne ograniczenie co zapewne ktores z RLimit* choc one nie jets tak sobie ze admini nas nie lubia tylko po to by pojedynczy skrypt nie pozarl procesora badz ramu
Zawsze mozna kupic vps'a badz hosting z mniejszymi restrykcjami ...
jedrus4 - 24-02-2006, 22:46
Cytat: | Ale jezeli tobie zalezy na szybkich odpowiedziach to dzwon | telefon jest czynny w godzinach, w ktorych ja nie moge dzwonic.
ich uzasadnienie mnie nie zapokaja. to zbywanie a nie profesjonalne uzasadnianie.
[ Dodano: 24-02-2006, 22:51 ]
BTW, skoro juz wklejam tu moja korespondencje z nimi, dokleje dalej:
odpisałem:
Witam,
na samym początku dziekuje za niezmiernie "szybka" odpowiedz.
6 dni to niemal ekspresowo - jak zreszta przystalo na firmę, która chce uchodzic za powaznego dostawcę usług internetowych.
swoja droga ciekawe ile trwałoby zgłoszenie awarii (pyt. retoryczne - wole nie wiedziec).
Pana poprzednie stwierdzenie o rzekomo przestarzałym silniku na ktorym opiera sie NAJNOWSZA modyfikacja "by przemo" to zwykla ingnorancja.i proba zbycia mnie - perfidny i niepowazny sposob. Wersja forum 1.12.3 "by przemo" bazuje na NAJNOWSZYM phpBB 2.0.19 oraz jest znacznie (40%) zoptymalizowana w stosunku do poprzednich.
Jeśli sugeruje Pan, że to skrypt forum jest odpowiedzialny za przeciążanie serwera i bazy danych - proszę o statystyki i logi jakie owe przeciążenia zapewne generuje. Puste slowa rzucac moze kazdy.
Rozumiem ze probuje Pan w ukryty sposob przekazac, ze nie ma podstaw do rozwiazania umowy, bo nie spytalem czy laskawie na Waszym serwerze za ktory place grube pieniadze, mozliwa jest instalacja skryptu forum dyskusyjnego?
Dlaczego w takim razie nie informujecie o ograniczeniach serwera i bazy danych przy rejestracji? Mam rozumiec, ze Wasza polityka jest przekazywanie informacji najbardziej wygodnych, nie informujac jednoczesnie uzytkownika o kluczowych ograniczeniach?
Informujecie o limicie powierzchni dyskowej, limicie baz danych,transferze . Nie dostalem nawet namiastki informacji o innych limitach.
Poniewaz dalej czuje sie lekcewazony i zbywany ogolnikowymi informacjami, i mam watpliwosci co do Pana kompetencji (niepodparte ZADNYMI faktami obiegowe opinie) zglaszam sprawę do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
--
Pozdrawiam serdecznie
|
odpisał (po 12 godzinach!!!) ktoś inny z nazwa.pl:
Ograniczenia na serwerze wynikaja z typu uslugi jaka Pan wykupil -
serwer Active jest serwerem hostingowym gdzie z tego samego serwera
www i pocztowego korzystaja inni klienci. Limity sa po to by zapewnic
w miare stabilna prace serwera - niedopuszczalna jest sytuacja gdy
jeden klient przez brak limitow obciaza serwer tak, ze inni nie moga z
niego korzystac. Jezeli chodzi o phpbb to tak jak kolega pisal
mielismy z ta aplikacja problemy i nadal one wystepuja na kontach na
ktorych zainstalowane sa stare wersje. Byc moze nowa wersja forum jest
zoptymalizowana jednak nie jestesmy by zaglebiac sie w silnik forum i
analizowac jego dzialanie.
W najblizszym czasie bedziemy rozszerzac fizyczne parametry serwera na
ktorym jest Pana konto i bazy danych - zobaczymy czy wplynie na
poprawe dzialania forum.
|
ciekawe. bede czekal
i oczywiscie dam znac
Sylwia - 24-02-2006, 23:11
jedrus4 napisał/a: | Rozumiem ze probuje Pan w ukryty sposob przekazac, ze nie ma podstaw do rozwiazania umowy, bo nie spytalem czy laskawie na Waszym serwerze za ktory place grube pieniadze, mozliwa jest instalacja skryptu forum dyskusyjnego? |
Ja pytałam przed zakupem hostingu i odpisali mi że for by Przemo jeszcze u siebie nie testowali ale z phpbb nie ma problemu. Było to w maju 2005
kermit - 01-03-2006, 02:39
Szkoda, że dobre firmy przez takie wpadki tracą od razu dobre imie
Nawiasem mówiąc, dobrze podejrzewałem, że mają coś zbyt tanie usługi (już lycos lepiej działa hahaah)
Przemo - 01-03-2006, 13:49
Wczotaj przenosilem tam kolejne forum, robilem odbudowywanie ktore trwalo 2 godziny i rowniez nie bylo zadnych problemow...
baldi - 03-03-2006, 08:41
Już w zasadzie byłem w 100% zdecydowany, żeby kupic wreszcie resellera właśnie w Nazwa.pl ... ale ponieważ (pomijając oczywiście konta Klientów) zależy mi też na tym aby moje Forum Promodels działało wreszcie bez zakłóceń, więc zburzyliście cały mój misternie uknuty plan Będę dzwonił do NetArtu w przyszłym tygodniu dowiedziećsię paru rzeczy i porozmawiać o różnych sprawach to i ten temat zaczepię. A swoją drogą (moim zdaniem) Przemo być może jednak zrobił byś jakiś ruch od siebie więcej. Widzisz - takie molochy jak NetArt będą miały raczej w nosie wszystkie racje dotyczące nowej wersji forum i chyba dobrze by było żebyś Ty jednak mając na uwadze nasze dobro spróbował w cywilizowany sposób betonowi wytłumaczyć i udowowdnić że nowa wersja jest zoptymalizowana. Tak mi się wydaje, że mediacja oficjalna mogła by być tutaj rozwiązaniem najoptymalniejszym. Nazwa.pl jak nawet z powodu Twojego skryptu straci kilkunastu klientów to nawet tego nie odczuje.
B.
regua - 11-03-2006, 16:35
Co do odpowiedzi, na które czeka się kilka dni - ja do NetArtu wysłałem już kilkadziesiąt maili, bo tyle miałem problemów z moim servem ( ), i każda odpowiedź przychodziła tego samego dnia (jeśli była to godzina poranna lub popołudniowa) lub z samego rana dnia następnego. Może po prostu pracownicy NetArt musieli się naradzić, co do phpBB by Przemo?
Przemo, według mnie powinieneś napisać bardzo oficjalnego maila do NetArt, mówiąc, że jesteś autorem phpBB by Przemo i wypisać wszystkie te argumenty, które tutaj padły Może wtedy wezmą się do pracy
Cytat: | Utrzymanie serwera w NetArt to gwarancja szybkich łączy, zaawansowanych systemów bezpieczeństwa, rozbudowanej infrastruktury technicznej oraz kompleksowej obsługi. |
|
|
|