To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

HydePark - [OffTopic] WAREZ jest NIELEGALNY

MagicalFire - 04-11-2009, 17:12

najbardziej ucieszył mnie ten fragment artykułu
Cytat:
W toku śledztwa ustalono także, że stosunkowo niewielka grupa kilkunastu użytkowników serwisu była w stanie udostępnić ponad 200 tys. plików dziennie - policja zapowiada, że będzie podejmować dalsze działania w tej sprawie i że najbardziej aktywni użytkownicy serwisu nie powinni czuć się bezpiecznie.

tak czy inaczej warezy umrą śmiercią naturalna bo ludzie będą sie bać uploadowac pliki
co do administratorów odsiebie to szczerze mówiąc mam nadzieje ze dostaną najwyższy wymiar kary :twisted:

EncCorporation - 04-11-2009, 17:43

arcy napisał/a:
Według niepotwierdzonych [...]
założona została sprawa przeciwko twórcowi serwisu odsiebie.com
Łukaszowi Ć. został złapany w sobotni poranek,[...]. Serwis odsiebie przestał działać z dniem 30.10.2009 i nie zapowiada się że wróci szybko do swojej świetności.
[...]. Policja nie ujawnia więcej szczegółów jednak bierze pod uwagę kontrole legalności programów użytkowników zarejestrowanych w serwisie odsiebie.com

http://www.wykop.pl/link/...e-przez-policje

Strona http://www.odsiebie.com/ nie działa. Następna Wrzuta i Chomik?
Gdyby to się potwierdziło to macie dowód, że takie akcje są przeprowadzane.[/quote]

Czyli, że co? że nie odzyskam swoich plików które są/były kopią zapasową moich plików objętych prawem autorskim?

Nosz, kur(de).

---

Odnośnie tematu, WAREZ jest nielegalny, prędzej czy później DW padnie bo Q nie będzie miał komu go przekazać, myślicie, że przekaże któremuś z Supermodów? Wątpie ;]

MagicalFire - 04-11-2009, 17:48

Cytat:
Strona http://www.odsiebie.com/ nie działa. Następna Wrzuta i Chomik?
Gdyby to się potwierdziło to macie dowód, że takie akcje są przeprowadzane.

to sa informacje potwierdzone
włącz TV o 19,30 na wiadomości to sie dowiesz trąbią non-stop o odsiebie

arcy - 04-11-2009, 20:41

Dziś już tak. Wczoraj jeszcze nie było komunikatów.

Ja jestem bardzo ciekaw jaki będzie wyrok sądu, bo polskie prawo jest tak nieścisłe, że orzeczenie będzie precedensem.

Ciekawe głosy: http://polishwords.com.pl...e-odsiebie-com/
TechAll.pl - wiadomości o Od-Siebie

Stawiam piwo, że admini Chomików, Wrzut i innych takich polskich serwisów właśnie siedzą i w panice czyszczą dyski z pirackich plików :)

Joy17 - 05-11-2009, 14:04

Cytat:
Ta informacja na pewno zelektryzowała wszystkich prowadzących serwery do wymianych plików, jak również tych, którzy z nich korzystają. W ostatni weekend doszło do zatrzymania dwóch administratorów serwisu społecznościowego służącego do wymiany plików www.odsiebie.com. Co prawda to jeden z bardzo wielu takich serwisów, dlaczego zajęto się właśnie nim? Być może dlatego, że od jakiegoś czasu po wrzuceniu w google tytułu interesującego nas kawałka, jako pierwszy link pojawiał się bezpośredni odnośnik do empetrójki zamieszczonej na odsiebie.com.

Jak podkreślają przedstawiciele policji, jest to sprawa bezprecedensowa w naszym kraju. Serwis umożliwiał - po zalogowaniu - zamieszczanie własnych i pobieranie plików od współużytkowników. Wśród podobnych stron odsiebie.com wyróżniał się prostotą obsługi - i prawdopodobnie dzięki temu w krótkim czasie zyskał sobie dużą popularność w polskim internecie.

W niespełna rok znalazł się w ścisłej czołówce serwisów związanych z wymianą plików pod względem zasięgu w Polsce. Wyniki Megapanel PBI/Gemius z czerwca 2009 roku wskazują, że serwis - w kategorii "Społeczności" - miał przeszło 2 mln rzeczywistych użytkowników i notował ponad 70 mln odsłon w miesiącu.

Wczoraj pojawił się oficjalny komunikat w tej sprawie: "Funkcjonariusze Wydziału do walki z Przestępczością Gospodarcza Komendy Wojewódzkiej Policji we Wrocławiu zatrzymali dwóch mieszkańców Wrocławia w wieku 21 i 41 lat, podejrzanych o paserstwo nielegalnych plików i programów. Jako osoby administrujące portalem hostingowym przyjmowały oprogramowanie i umożliwiały pobieranie go innym osobom." - możemy przeczytać w oficjalnym komunikacie zamieszczonym dzisiaj o godzinie 10 na stronie KWP we Wrocławiu.

Pliki zawierające muzykę, filmy, programy komputerowe oraz gry znajdowały się na serwerach zagranicznych, natomiast ruchem plików na tych serwerach zarządzała strona zarejestrowana w Polsce. Użytkownicy serwisu mogli pobrać utwór bez żadnych ograniczeń i bez wnoszenia opłat, a według ustaleń policjantów, administratorzy nie podjęli żadnych działań mających ograniczyć wymianę nielegalnych plików.

Dalej w komunikacje możemy przeczytać, że "w chwili obecnej ustalane są straty jakie ponieśli legalni producenci. Wstępne ustalenia policjantów wskazują, że straty jakie spowodowali sprawcy są nie mniejsze niż 250 tysięcy złotych. Podczas przeszukania miejsc zamieszkania funkcjonariusze zabezpieczyli dokumentację, przenośne dyski pamięci, płyty z pirackim oprogramowaniem oraz komputer. Na poczet przyszłych kar zajęty został również samochód osobowy o wartości ok. 30 tysięcy złotych."

Po zatrzymaniu osób portal został zablokowany. Okoliczności tej sprawy bada policja i prokuratura. Poniżej twórca serwisu broni się przed zarzutami piractwa na w wywiadzie dla prw.pl (nagranie zamieszczone 7.IX).

A co Wy myślicie na ten temat? Czy to walka z wiatrakami czy możliwe jest kiedykolwiek ukrócenie procederu nielegalnej wymiany plików? I czy karnie powinni odpowiadać właściciele serwisu czy ci, którzy nielegalnie uploadują?

http://www.youtube.com/watch?v=P3hACUHp1to

Źródło: rebublika.onet.pl /ftb.pl

bulion - 10-11-2009, 09:37
Temat postu: [OffTopic] Koniec odsiebie.com Czyżby się zaczęło?
Wiemy sami doskonale jak wiele jest jeszcze takich stron i for.
Czy uważacie że to dopiero początek? Jestem ciekaw.

za: http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html

webmaestro - 10-11-2009, 10:48

A czemu chomika nie zamkneli jeszcze? Ja gdzies czytalem ze odsiebie wroci i to jest plotka. A jak jest teraz to nie wiem.
PatrykSpec - 10-11-2009, 13:47

tak samo wrzuta powinna polecieć, ja myślę że ta sprawa jest czysto polityczna
Lisu15 - 10-11-2009, 14:15

A możecie mnie poinformowac czy wstawiania DEM gier itp. na fora które są umieszczane na stronach jest zabronione :?:
Bucu - 10-11-2009, 15:25

Lisu15, zazwyczaj nie. Wyjątkiem są dema umieszczane na płytach dodawanych do czasopism / na okreslonych stronach jedynie za pozwoleniem wydawcy (przypadki rzadkie aczkolwiek się zdarzają)
Zips - 10-11-2009, 16:16

dyskusja 1 klasa.

odsiebie - udostępniali miejsce na dysku z możliwością pobierania = WINNY!

i po co dalej ta dyskusja?

andachiel - 10-11-2009, 17:58

Ja mam wrażenie że ten temat ma za zadanie nabić wam posty :)

jeden wielkie spam :)

A i jeszcze jedna zasada nie bawcie sie w policjantów :)

Bucu - 10-11-2009, 18:00

andachiel napisał/a:
A i jeszcze jedna zasada nie bawcie sie w policjantów :)

Zasada? Fakt, fani kultu "JP na 100%" takie zdanie maja... Tfu Żenada ze takimi tekstami andachiel walisz.

MagicalFire - 11-11-2009, 10:58

kolejny news w sprawie serwisu odsiebie.com
Cytat:
Policja szuka użytkowników OdSiebie.com
pmaj 10-11-2009, ostatnia aktualizacja 10-11-2009 08:53

Prokuratura postawiła zarzuty właścicielom OdSiebie.com, ale to może nie zakończyć sprawy. Policja chce namierzyć najaktywniejszych użytkowników strony.

Serwis OdSiebie.com, umożliwiał wymienianie się filmami, muzyką i programami komputerowymi.

Według "Dziennika Gazety Prawnej" co najmniej kilka tysięcy jego użytkowników mogło dopuścić się przestępstwa.

Wszystkim osobom, które nielegalnie wymieniały pliki grozi teraz grzywna, kara ograniczenia wolności lub więzienia, nawet do dwóch lat. Prokuratura musi im jednak udowodnić, że udostępniały one ściągnięte przez siebie pliki innym użytkownikom portalu. Samo ich pobieranie nie jest bowiem przestępstwem

http://www.rp.pl/artykul/2,390106.html

arcy - 15-11-2009, 12:09

PatrykSpec napisał/a:
ja myślę że ta sprawa jest czysto polityczna
Tak masz 100% racji - to wina Platformy Obywatelskiej.

andachiel napisał/a:
Ja mam wrażenie że ten temat ma za zadanie nabić wam posty
Co udowodniłeś pisząc swojego posta. Muszę Cię rozczarować. W Hyde Parku nie zliczają się posty.

Co do użytkowników takich serwisów to nie sądzę, żeby ich ścigano. Jakoś sobie nie wyobrażam masy ludzi postawionych przez sąd za udostępnianie plików. Biorąc pod uwagę wydolność polskiego sądownictwa to albo szybkie wyroki w 24h albo długoletnie procesy o pietruszkę. Pewnie będzie kilka spraw wytoczonych ludziom, którzy udostępniali masowo i w ilościach hurtowych. Tak dla przykładu. Dostaną pewnie zawiasy + jakaś spora kara finansowa, nagłośni się wyrok, żeby inni się bali. I tyle.