Modyfikacje gotowe - Koniec problemów z kodowaniem bazy danych !!!
Maaike - 20-07-2007, 14:18
Mi też się po wielu trudach udało z jednym "ale" ;P
Tam gdzie powinno być "ó" mam duże "Ż".
Jest jakiś sposób żeby to zmienić?
Ivellios - 24-07-2007, 21:18
Ja próbowałem skrypt uruchomić, ale... nic mi się nie wyświetla
Forum mam w wersji 1.12.5
Tommy76 - 26-07-2007, 18:21
Mam prośbę. Mógłby ktoś dopisać do tego skryptu konwersję z latin1_swedish_ci
Bardzo mi na tym zależy a jak zauważyłem dużo osób ma to kodowanie.
Z góry dzięki.
m@rcin... - 28-07-2007, 16:41
Mam tak:
Metoda porównywania napisów: utf8_polish_ci
przekonwertowałem z UTF-8 do iso-8859-2 ale w tamacie jak występowały literki typu: ęąźćżłó to są znaki zapytania tak samo w nazwie usera, user o nazwie Łapa teraz jest ?apa itd.
Jak to naprawić?
Ivellios - 04-08-2007, 01:11
Ja już użyłem konwertera i wszędzie gdzie występowały polskie litery to te litery normalnie się wyświetlają ale przed nimi występują krzaki...
XONIC - 27-08-2007, 06:58
Cytat: | Ja już użyłem konwertera i wszędzie gdzie występowały polskie litery to te litery normalnie się wyświetlają ale przed nimi występują krzaki... |
Mam podobnie ale ja przerobiłem tym skrypcikiem wszystko jak należy i nadal są te dziwne znaki. CO MAM ZROBIĆ?
Te znaki można luknąć na e-motor.info
lelek16 - 29-08-2007, 19:37
Witam wszystkich. Na starym forum transfer został przekroczony, więc postanowiłem przenieść forum. Użyczono mi miejsca na bardzo dobrym serwerze dedykowanym.
Problem zaczął się po przeniesieniu bazy. Baza waży 15 mb, więc były problemy z wgraniem przez pma. Firefox poprostu się zawieszał. A czekałem parę godzin. Baze wgrałem dbloaderem, ale wystąpiły krzaczki. Bardzo nietypowe krzaczki, na dodatek zastępują nie typowe litery. Rozumiem że znikać mogą litery ó, ł, ń itd. Ale żeby "i"?
Oto przykładowe zdanie z fourm:
Cytat: | Je?eli chcesz do^3+/-czyae do naszego klanu to w tej komnacie za^3ó? nowy temat ze swoim zg^3oszeniem. Wpierw czytaj+/-c regulamin. |
Czy ktoś się z takim czymś spotkał? Konwerter Przema, nie działa. Zmienianie kodowania Grzegżółką - też nie działa. Co jeszcze dziwniejsze, bo gdy piszę nowe posty, to litery już są normalne. Bardzo prosił bym o pomoc, gdyż forum to dla mnie bardzo ważna rzecz.Z góry dziękuje. Lelek
joli - 29-08-2007, 21:49
Jak masz dedyka,to sobie powieksz minimalna wielkosc do zrzucenia i wrzuc porzadnie przez phpmyadmina
bryzas - 07-09-2007, 16:53 Temat postu: konwersja do utf-8 ok ale nie do końca Po konwersji bazy z latin2 na utf-8 prawie wszystko jest ok.
brakuje tylko liter "ó" i "ż" w tematach, opisach itp.
W postach wszystko jest ok.
W baze są "ó" i "ż" a na stronie już nie.
Co zrobić aby było widać "ó" i "ż" ????
MiChaSSs - 07-09-2007, 21:46
Czy jest mozliwe przekonwertowanie za pomoca tego skryptu bazy danych gdzie polskie litery sa zapisane w niej miedzy innymi jako: ±¶³ itd. a wyswietlane na stronie forum jako "?" (tylko "ó" jest wyswietlane poprawnie) ?
Probowalem przekonwertowac swoja baze programem umieszczonym w tym temacie. W trakcie konwersji chcialem zmienic z ascii-iso-8859-2 na utf8 niestety bez rezultatu (w trakcie dzialania skryptu niby pisalo ze cos zmienia, jednak gdy wchodze do bazy to nadal sa te same znaki). Takze dodanie do mysql4.php linii mysql_query('SET NAMES "latin2"'); nic nie daje
Ustawienia bazy:
Kod: | character set client utf8
character set connection latin2
(Global value) utf8
character set database utf8
character set filesystem binary
character set results utf8
character set server utf8
character set system utf8
character sets dir /usr/share/mysql/charsets/
collation connection latin2_general_ci
(Global value) utf8_general_ci
collation database utf8_general_ci
collation server utf8_general_ci |
ustawienia tabel -> latin1_swedish_ci
Mozna cos z tym zrobic ? Pozdrawiam
P.S przepraszam moderatorow za double posta, ale w innym temacie nie uzyskalem odpowiedzi
daniel93 - 16-09-2007, 12:25
Wgrałem do scripts i jak wchodze na niego to widze tylko białą stronę ;/
JrQ- - 27-09-2007, 21:24
Spróbuj uzyc tego skryptu kodowania, ktory jest ustawiony jako przyklejony.
MiChaSSs - 28-09-2007, 09:01
myslisz ze nie probowalem podczas wykonywania skryptu niby bylo cos zmieniane, ale po wejsciu do bazy nadal byly ±¶³ ;/ Jakies pomysly ?
pecador - 28-09-2007, 09:08
a jesteś pewny, że dobrze ustawiałeś?
bo pewnie tak samo będziesz miał w 'oryginalnym' skrypcie.
MiChaSSs - 28-09-2007, 10:02
kodowanie strony mam w utf8, wchodze w http://stronawww.pl/4lo/forum/scripts/convert.php wybieram wejsciowy format ascii-iso-8859-2 a docelowy utf8 i niby podczas konwersji pisze ze zmieniono tyle i tyle wpisow, ale efektow brak Kiedys szperajac w i-necie w poszukiwaniu rozwiazania znalazlem post Przema i jego skrypt -> http://www.phpbb2.pl/foru...0f5f5bdfea25ca7
i to dziala jak powinno, tylko wieki by mi zajelo zmiana calej bazy w ten sposob ;/
config mysql-a
Kod: |
character set client utf8
character set connection utf8
character set database utf8
character set filesystem binary
character set results utf8
character set server utf8
character set system utf8
character sets dir /usr/share/mysql/charsets/
collation connection utf8_unicode_ci
(Global value) utf8_general_ci