Hosting - [opinie] livenet.pl
Radek - 05-12-2008, 20:44
Jediloop, dawno nie miałem swojej strony w sieci. Ok. rok temu siedziałem na proste.pl, nie narzekałem. Jeszcze wcześniej miałem właśnie konto na livenet.pl. Forum chodziło szybko, kontakt z bok też nie sprawiał kłopotu. Teraz mam mały serwis, nie chciałem wykładać na niego większych pieniędzy, więc wybrałem livenet. Kierowałem się tym, jak ich hosting działał kiedyś, ale jak widać sporo się zmienia. Moje konto jest obecnie na serwerze 1. Tak jak już mówiłem, czasem zdarza się jakiś pad, ale na szczęście niezbyt często. Co do uptime na serwerze 2 to faktycznie porażka. Mam opłacony hosting jeszcze na dwa miesiące i czuję, że po tym czasie się pożegnam z livenetem.
joli - 05-12-2008, 22:18
Oj sporo, jeszcze rok temu chwaliłam. dzis juz nie chwale.
maranta - 09-12-2008, 18:45
joli napisał/a: | Oj sporo, jeszcze rok temu chwaliłam. dzis juz nie chwale. |
Mam to samo
Pisałam tutaj o moich ostatnich problemach...
Zdecydowaliśmy się na serwer dedykowany i niestety w LiveNet...
W weekend mieliśmy zostać przeniesieni. W poniedziałek rano zadzwoniłam- będzie wszystko około południa, albo tak tuż po południu..., w poniedziałek wieczorem usłyszałam- w serwerowni właśnie nad tym pracują, w nocy będzie już zrobione.
Dziś rano już nie dzwoniłam. Podałam numer komórki BOK na moim blogu ( z braku dostępu do forum, tam się porozumiewamy- http://maranta.blox.pl/20...juz-koniec.html ). Rano dzisiaj użytkowniczka forum zadzwoniła- na pewno będzie na godzinę 15.00, po pietnastej inna usłyszała- na 18.00 będzie gotowe...
Teraz dochodzi 18.40 i ani widu ani słychu.
Jeśli ktoś ma cierpliwość przebijać się przez prawie 200 komentarzy, to zaprszam na tego nieszczęsnego bloga, ale wystarczą też ostatnie.
Nam już jest głupio wydzwaniać i upominać się o swoje...
Nie tak dawniej w tej fiormnie bywało, dałabym się posiekać za LiveNet... kiedyś
Dziękuję za rady również tutaj udzielone.
Radek - 12-12-2008, 14:46
Działa Wam dobrze ftp ? Ja używam total commandera i właśnie zauważyłem, że nie mogę przeglądać ftp - 'polecenie list nie powiodlo sie'. Ktoś ma jeszcze taki problem?
PeLLe - 12-12-2008, 14:48
RuseK ja mialem takie cos ale sciagnelem FilleZilla i wszystko git chdzi
joli - 12-12-2008, 14:49
Raz chodzi, raz nie ;P
normalka
ja juz ucieklam, ale bazy do dzis nie dostałam
zomb25 - 12-12-2008, 14:56
joli napisał/a: | Raz chodzi, raz nie ;P
normalka
ja juz ucieklam, ale bazy do dzis nie dostałam |
swiete slowa, usuneli mi serwer bez uprzedzenia i skasowali caly dysk, cale forum poszlo ....
na chwile obecna polecam kylos.pl, nowe DataCenter w PL
w 100% lepsze niz livenet
joli - 15-12-2008, 16:30
Dla pokrzepienia rozmowa z moim prawnikiem, w obliczu zera odzewu na moje maile od dwoch tygodniu, zera kontaktu telefonicznego:
Kod: | prawnik (15:29)
Hej! I coś wyjaśniło się z nieszczęsnym Livenetem? Nie wiem coś Ty za firmę sobie wybrała, ale ich nie ma nawet pod adresem, który podałaś. Właśnie wrócił do mnie list polecony, w którym wzywaliśmy ich do wydania kopii danych. Na zwrotce opis "adresat nieznany"
joli (15:30)
od dwoch tygodni nie odbieraja maili ani telefonow
taki adres dali na swojej stronie
prawnik (15:30)
Normalnie firma krzak! Oddali kopie danych czy nie?
joli (15:30)
nie
ale ja ich juz chromole
prawnik (15:31)
No bez adresu to i ja nic więcej nie zdziałam.
prawnik (15:32)
Już wysyłam kopie listu. Natomiast list w kopercie będzie bezpiecznie leżał u mnie - chyba, że chcesz to go w całości wyśle normalną pocztą do Ciebie.
joli (15:34)
co oni, zwiali, czy jak?
zaden sie nie odzywa juz dawno
prawnik (15:35)
Trzeba popatrzeć czy nie dają znaku życia w sieci - tj. często się wypowiadali na forum PiO oraz na Webhosting.
joli (15:36)
nie ma jakiegos centralnego rejestru firm? zeby sprawdzic firme?
jest chyba takie cos
prawnik (15:36)
A to jest spółka czy co?
Czy jednosobowa działalność?
Jak spółka to w KRSie można sprawdzić - ale za wypis się płaci. Jak jednoosobwa to w rejestrze przedsiębiorców - tylko pytanie gdzie, bo gość może być z innej gminy niż miejsce działalności i wówczas jest problem.
Jednoosobowa działalność gospodarcza. Już to z problemami ale wypatrzyłem na ich stronie www.
joli (15:40)
http://209.85.129.132/search?q=cache:0cVqmpLtfcoJ:www.dedyki.pl/kontakt.html+LiveNet.pl+-+Enterprise+Max&hl=pl&ct=clnk&cd=4&gl=pl&lr=lang_pl
prawnik (15:40)
A to już jest przegięcie. Gromadzą dane osobowe i podają błędny adres.
joli (15:40)
i dedyki nie sa aktywne, tzn domena
dedyki.pl
prawnik (15:41)
Nawet w polityce prywatności nie ma słowa o tym jaki dokładnie podmiot z adresem te dane gromadzi i gdzie w razie czego z nimi kontaktować.
joli (15:42)
cos moge jeszcze im zrobic?
w sumie to ta baza mi juz wisi, powinni mi oddac 100zl za nadplacone konto, ktore uwazam za nieistniejace od dnia awarii, ale mi to wisi
gorzej, ze setki osob sa u nich i nawet nie wiedza, co sie dzieje
prawnik (15:46)
Co zrobić? - hmm. A co to za te Medialive?
widze, że gość ten sam, ale to chyba zupełnie dwie różne firmy?
joli (15:46)
nie wiem
ja tak szukam
prawnik (15:47)
Tzn tak - jak gość nie świadczy umówionej usługi, wziął za to kasę i zero odzewu - to pozostaje zawiadomić prokuraturę o wyłudzeniu art. 286 kk.
Dodatkowym argumentem jest tu zawsze to, że adres podany na umowie jak i na stronie www. jest nieaktualny, a żadnej formy kontaktu telefonicznego nawiązać nie można.
Bo jak długo trwa przerwa?
Cały czas usługa hostingowa nie została przywrócona?
joli (15:49)
od 19 listopada mam backup z poczatku pazdziernika
w zwiazku ztym wszystko bylo wylaczone bo co chwila obiecywali ze wrzuca nowszy
wiesz jak to jest, forum, jakby zaczeli pisac, nowy backup by wszytsko wywalil
prawnik (15:50)
ale czy faktycznie strony/serwer działają czy kompletna awaria?
joli (15:50)
uwazam ze zerwali umowe z wlasnej winy
dzialaja, owszem
http://forum.livenet.pl/viewtopic.php?t=21880
ale ja usunelam wszystko z mojego i nie korzystam
prawnik (15:51)
No to zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa odpada. Pozostaje na drodze cywilnej dochodzić roszczeń. Ale tu pojawia się problem aktualności adresu. Jak sąd wyśle na ten adres co mamy i pozew wróci to sąd nie będzie sam szukał ich adresu tylko wezwie Cię do wskazania aktualnego adresu.
joli (15:52)
wiec chyba to oleje
beda bezkarni
prawnik (15:52)
Można wówczas próbować na ten adres katowicki z nadzieją, że jednak odbierze - albo można przedkładać wypis z rejestru przedsiębiorców, że adres aktualny i sąd wówczas orzeknie zaocznie - bez jego udziału.
prawnik (15:53)
no tak to wygląda. Dla kilkudziesięciu złotych nie opłaca się wytaczać sprawy, a w razie odszkodowania za dane będą się bronili swoim regulaminem i też pewności nie ma, że sąd zasądzi odszkodowanie.
. |
//edit by joli///
Konto załozyłam, a wlasciwie nie ja, moj znajomy, ktory sie uparł, choc mu odradzalam, dostałpotwierdzenie, za pol godziny nastepny mail o uruchomieniu konta i za jakis czas trzeci, z numerami kont i adresem, innym.... Wiec jednak ktos tam jest pracuje, tylko jest głuchy na reklamacje, za to jak ktos chce zapłacić, nie ma problemow z napisaniem maila i wysłaniem....
bez komentarza
bazy do dzis nie dostałam, od awarii minął juz prawie miesiąc
fatherdirector - 15-12-2008, 22:17
Cytat: | Konto załozyłam, dostałam potwierdzenie, za pol godziny nastepny mail o uruchomieniu konta i za jakis czas trzeci, z numerami kont i adresem, innym.... Wiec jednak ktos tam jest pracuje, tylko jest głuchy na reklamacje, za to jak ktos chce zapłacić, nie ma problemow z napisaniem maila i wysłaniem.... |
To akurat może być wysyłane z automatu...
joli - 15-12-2008, 23:09
ok. ale automat chyba konta nie zakłada? i nie zgłasza domeny itd
fatherdirector - 16-12-2008, 00:17
Jeżeli jest to dobrze napisany automat to nie widzę problemu.
Sprawdź np. na az.pl proces rejestracji domeny - wszystko można załatwić w kilka sekund o każdej porze dnia i nocy, jeżeli tylko na koncie użytkownika są odpowiednie środki.
Ale to tak na marginesie oczywiście.
Przy dalszym braku odzewu z ich strony proponuję kontakt np. z rzecznikiem praw konsumenta.
joli - 16-12-2008, 00:23
A jednak.. znajomy załozyl dzis u nich konto i dostal normalna odpowiedz, a mial jakies tam watpliwosci. Ale twierdzi,z e mu odpisal czlowiek.
m@rcin - 05-01-2009, 16:56
joli napisał/a: | znajomy załozyl dzis u nich konto i dostal normalna odpowiedz |
Ja osobiście jestem bardzo zdziwiony sytuacją, którą przedstawiłaś. Mam tam jedno z kont ponad trzy lata i nigdy nie było problemów z kontaktem. W razie awarii, które szczególnie niedługo po tym jak założyłem tam konto zdarzały się dosyć często też nie było żadnych problemów. Ale też muszę przyznać, że od około pół roku rzadko używam tego konta.
Szkoda bo jak czytałem do tej pory te wszystkie narzekania na hostingi to cieszyłem się, że mam przynajmniej jedno konto w porządnej firmie. Ale widać nie wszystko wygląda tak jak powinno.
pawelgawel - 02-02-2009, 12:46
Działa dziś komuś livenet? Serwer 1 widać działa bo ich stronka na 1 stoi, ale serwer 2 chyba padł. Ktoś ma forum na serwerze 2?
pikawa123 - 13-10-2009, 21:47
Co myślicie teraz o tym hostingu. Ma ktoś konto?? Jak wam to wszystko działa?? Pytam się ponieważ mam zamiar wykupić jeden z hostingów
|
|
|