Hosting - [opinie] webd.pl
radh - 09-12-2005, 18:20
szpak napisał/a: | To jest efekt, jeśli
Startuje hosting, konkurencja duża na rynku, trzeba obniżyć ceny, i tak klientów napływa więcej, niestety maszyna zaczyna się nie wyrabiać. Do tego ludzie instalują dziwne nie testowane skrypty, które zamulają serwer.
Mając na serwerku 500 userów błędy wyskakują coraz częściej i obsługa sobie z tym nie radzi.
To jest efekt sprzedawania kont za grosze. Sam się przekonałem o tym i wiem, że nie dam rady z tą usługą. Planuje wystawić hosting droższy, ale dobry, bo ludzie teraz za 40zł myślą, że ktoś przez rok będzie siedział i rozwiązywał problemy za tą kasę.
Webdb.pl zyskał ostatniemu czasu dużo nowych klientów zyskał ale zrobili błąd który zrobili konkurenci, obniżyli ceny i wepchali na jeden serwer za dużo userów, a teraz za 40 zł można postawić stronę w php korzystającą z baz sql który generuje straszne obciążenie procka i problem gotowy.
Pamiętajcie jedno, tani a dobry to nie do końca słuszna decyzja, zawsze jest coś za coś.
Proste polskie przysłowie, jaka płaca taka praca |
WEBD nie obnizalo zadnych cen zadnego z pakietow, podwyzszone zostaly jedynie pakiety - tak samo zapewne powiedza inni...
Obece ceny kont sa optymalne lecz nie mozna przewidziec jak to bedzie to z nimi w przyszlosci - np gwaltowny skok euro czy wyzsze podatki.
WEBD tez nie ma problemow z zapchanymi serwerami - ilosc klientow na kazdym serwerze jest kontrolowana i w razie potrzeby konta sa przenoszone na inne rownorzedne maszyny.
Problemy z MySQL sa/byly powodowane wdrazaniem i ulepszaniem nowego rozwiazania, ktore ma jeszcze podniesc jakosc uslugi. WEBD ma swiadomosc, ze konkurencja nie spi wiec WEBD tez sie "zbroi" na ta "wojne" o klienta...
McCool - 11-12-2005, 16:16
Przemo napisał/a: | Od ostatnich problemow forum śmiga bardzo szybko i bardzo stabilnie |
Przeglądałem strony klientów WEBD, m.in. i Twoją Przemo i rzeczywiście mogę Ci przyznać rację. Jakość ich hostingu stoi na naprawdę wysokim poziomie - stronki na które wchodziłem śmigały.
Skusiłem się, wykupując konto Medium na miesiąc. Wpłatę pieniędzy i formularz wysłałem do nich dwa dni temu. Pytałem się czy jest możliwość przyspieszenia aktywacji konta, ale niestety, prócz automatycznego maila z informacją, że wypełniłem formularz zgłoszeniowy i w ciągu 48h aktywacja konta zostanie przeprowadzona, odpowiedzi nie dostałem. Wyczytałem w ich Pomocy, że aby przyspieszyć ten proces należy do nich wysłać potwierdzenie przelewu pieniędzy - tak też potem zrobiłem. O 16.47 mija te 48 godzin od otrzymania od nich informacji. Póki co jest cisza. Mam nadzieję, że zrobią to na czas, bo w przeciwnym razie się rozczaruję... Jest w sumie niedziela, ale o tym, że w weekendy aktywacji nie przeprowadzają nic nie było wspomniane - tym bardziej, że takie rzeczy mogą robić przez internet bez wychodzenia z domu.
nasedo - 11-12-2005, 16:20
Cytat: | Przeglądałem strony klientów WEBD, m.in. i Twoją Przemo i rzeczywiście mogę Ci przyznać rację. Jakość ich hostingu stoi na naprawdę wysokim poziomie - stronki na które wchodziłem śmigały. | uwazam nieco inaczej.. w ciagu ostatnich 24h 3 razy wgrywali i usuwali baze danych, kazde wejscie tu konczylo sie niespodzianka, i baza danych z przed x dni
irekk - 11-12-2005, 16:25
mysle ze problemem moze byc z synchronoizacja pomiedzy maszynami, jedna maszyna nie wyrabia to przejmuje jej dzialke drugi serwer na ktorym baza nie jest zsynchornizowana z poprzedniczka. ale to tylko moje gdybanie
patrick - 11-12-2005, 16:56
qbs napisał/a: | mysle ze problemem moze byc z synchronoizacja pomiedzy maszynami, jedna maszyna nie wyrabia to przejmuje jej dzialke drugi serwer na ktorym baza nie jest zsynchornizowana z poprzedniczka. ale to tylko moje gdybanie |
hmmm moze i masz racje ale mi to nie wyglada na typowy load balacing
McCool - 11-12-2005, 17:59
no fajnie, godzine temu moje konto powinno zostać aktywowane i jak maila nie było widać take nie widać wciąż... :]
nasedo napisał/a: | uwazam nieco inaczej.. Smile w ciagu ostatnich 24h 3 razy wgrywali i usuwali baze danych, kazde wejscie tu konczylo sie niespodzianka, i baza danych z przed x dni Smile |
ale to chyba przejściowe jest? jak wrzuce już baze danych z mojego forum na moje konto (nie wiem kiedy je dostane) to chyba nie odwalą mi numeru że baze mi wykasują...
Freek - 11-12-2005, 21:09
McCool napisał/a: | no fajnie, godzine temu moje konto powinno zostać aktywowane i jak maila nie było widać take nie widać wciąż... :] |
to chyba masz wybitnego pecha, albo moze zle cos wpisales w przelewie?(to bynajmniej nie oskarzenie )
mnie aktywowano konto nastepnego dnia po zalozeniu, a sesje przelewowa mam o 5 rano, kolo 10 konto aktywne wiec nie bylo powodu do narzekania
radh - 11-12-2005, 21:39
McCool napisał/a: | no fajnie, godzine temu moje konto powinno zostać aktywowane i jak maila nie było widać take nie widać wciąż... :]
nasedo napisał/a: | uwazam nieco inaczej.. Smile w ciagu ostatnich 24h 3 razy wgrywali i usuwali baze danych, kazde wejscie tu konczylo sie niespodzianka, i baza danych z przed x dni Smile |
ale to chyba przejściowe jest? jak wrzuce już baze danych z mojego forum na moje konto (nie wiem kiedy je dostane) to chyba nie odwalą mi numeru że baze mi wykasują... |
Konta nie sa aktywowane w weekendy bo wtedy nie pracuje dzial ksiegowy, ktory jest odpowiedzialny miedzy innymi za aktywacje kont.
Zadne bazy danych nie sa kasowane - wszelkie dane klientow maja kilka niezaleznych kopii bezpieczenstwa.
Testy nowego rozwiazania sie nieco przeciagaja ale do konca roku caly system powinien byc wdrozony.
McCool - 12-12-2005, 00:10
Cytat: | to chyba masz wybitnego pecha, albo moze zle cos wpisales w przelewie?(to bynajmniej nie oskarzenie Smile ) |
nie nie, wszystko ok, dwa razy sprawdziłem
radh, dzięki, tak własnie myslalem, ze w weekendy nie pracują... niby pieniądz by wielki nie przepadł, ale jednak zawsze pieniądz a i nerwy stracone przy tym
vioka - 15-12-2005, 14:21
Cytat: | Nigdy nie Opieraj się na tym co s?yszałe? spróbuj sam tego hostingu, a zobaczysz że jest bardzo dobry
Ko?ystałem z wielu firm hostingowych, lecz pnth.net podpasowa? Mi. |
człowieku co ty ściemniasz ? 2 dni temu przeniosłam sie z pnth.net serwer wieczorem zamula tak że nic sie nie da zrobić miałam tam konto 8 mc i z miesiaca na mc jest coraz gorzej. Baza wieczorami wręcz staje w miejscu.
jako ze to temat webd.pl napisze kilka słów:
- Błyskawiczna aktywacja konta
- w godzinach pracy adminów kontakt niemal natychmiastowy
- brak problemów z kodowaniem prędkość serwera jak home.pl
- rozbudowany panel i multum funkcjii
- bardzo szybkie ftp
jak narazie żadnych zastrzeżeń
no może jeden mały minus forum nie działa z właczoną kompresją gzip poza tym chyba nic nie mam
hecz - 15-12-2005, 20:14
suceed napisał/a: | Czas na obrzucanie błotem, od pewnego czasu te drobne zastoje przestały być już takie drobne :\ Conajmniej raz dziennie strona nie może połączyć się z bazą danych, coraz częstsze i dłuższe są pady serwera... ostatnio poł godziny nie można było się połączyć. A ftp nadal jest gówniane : P
No i chyba nie jestem sam, to forum też dosyć czesto pada. |
Niestety u mnie są te same problemy przynajmniej kilka razy dziennie brak połączenia z serwerer i bazą danych, o FTP nie wspomne... (na darmowe Onetu 5 razy szybciej wysyłam). Czy nadszedł czas na nowy hosting
McCool - 15-12-2005, 23:28
qrde, kupiłem serwer u nich i mam mieszane uczucia co do tego... w sumie wsyzstko super jest, kontakt z obsługą tez był na poczatku dobry, gdy chcialem zmiany języka w panelu (zrobili mi to tego samego dnia), ale... gdy przyszlo o kłopot z bazą danych (a mianowicie przeniosłem ją na serwer webd poprzez dbloadera, ale jak sie okazało phpMyAdmin jej nie widzi). napisałem do nich raz, drugi, trzeci - otrzymalem tylko odp "czy problem nadal sie powtarza". Napisalem wiec i czwarty raz że ciągle jest to samo... odpowiedzi juz nie otrzymalem. Zadzwonilem wiec w końcu do nich i "miły" pan powiedział mi że nie wie kiedy ten problem rozwiążą... a mi zalezy na czasie - nie moge bowiem wysłać zadnego zapytania do bazy...
wqrzony jestem zdeka, ale poczekam, bo następną wpłatę dokonam dopiero 12 stycznia i sie jeszcze zastanowie czy oby na pewno to zrobię...
McCool - 15-12-2005, 23:29
aaa i jeszcze jedno... codziennie chociaż raz mam krzaka z bazą danych, nie może nawiązać z nią połączenia przez co forum sie wykrzacza i wyrzuca wszystkich uzytkowników
vioka - 15-12-2005, 23:33
przecież i w panelu konta i tu na forum piszą że do końca roku moga by a problemy, moim zdaniem to bardzo dobrze że firma myśli o przyszłości warto sie chyba te 2-3 tyg przemęczyc aby potem było ok
McCool - 15-12-2005, 23:50
dlatego jeszcze jestem cierpliwy mam nadzieje tylko ze rezultaty tych modernizacji będą jednak pozytywne!
|
|
|