HydePark - [OffTopic] WAREZ jest NIELEGALNY
andachiel - 16-10-2009, 17:31
Gadałem z prawnikiem < moim wujkiem > i on powiedział że umieszczeni linków które znajdują się na innych serwisach nie jest przestępstwem
Byle aby te pliki nie były na naszych serwacjh
joli - 16-10-2009, 17:37
Lisu15 napisał/a: | joli napisał/a:
Lisu15, wybacz, jestes naprawdę rzadko spotykanym przypadkiem kogoś, kto jednak tak nie mysli
co to miało znaczyć, bo nie jestem zorientowany | hmm. To znaczy, przetłumaczę na polski: "masz nie brać poprzedniego zdania do siebie, bo Ty sie interesujesz konsekwencjami". Czytanie ze zrozumieniem się kłania...
JrQ- - 16-10-2009, 21:40
andachiel,
MagicalFire - 16-10-2009, 21:47
andachiel, chcesz sie przekonać ??
jutro zadzwonię albo napisze
http://www.policja.pl/por...06/KONTAKT.html
Meon - 16-10-2009, 21:59
Jestem naprawdę ciekaw, co policja by zrobiła z takim zgłoszeniem
MagicalFire - 16-10-2009, 22:05
Cytat: | Jestem naprawdę ciekaw, co policja by zrobiła z takim zgłoszeniem |
ja tez
az zadzwonię z samej ciekawości
Joy17 - 17-10-2009, 00:05
Czekam na informacje o jakimkolwiek zamkniętym serwisie warezowym po takim zgłoszeniu na policję... ale wydaje mi się, że marne szanse, prawnie musieliby dochodzić pojedynczo do tego, kto wrzucał pliki na serwery, które dodatkowo rozmieszczone są po całym świecie. Gdyby takie zgłoszenia były skuteczne, to największych warezów już dawno by nie było, a są
Master93 - 17-10-2009, 15:17
prawda jets taka że [policja ma to w dup^^ i gdyby naprawdę ścigali to DW peb i inne warezy byłyby zamknięte a nie są. i tyle..
arcy - 17-10-2009, 15:31
Master93, bzdury pleciesz.
Policja nie działa, bo ma czy nie ma widzimisię tylko działa wedle obowiązującego prawa. A to, że prawo nie nadąża za technologią to nie wina policji i sądów tylko tych, co to prawo tworzą.
tosiek - 17-10-2009, 20:57
Zamknęli napisy.org wiec o warezy nie ma się co martwić
Wychodzę z założenia, że jeśli osoba posiadająca prawa autorskie (lub wszelkie inne) do programu czy czegoś innego sama nie pójdzie na policje i nie przedstawi dowodów to policja czy jakikolwiek inny organ nie ma możliwości zdobycia informacji o osobie umieszczającej...(masz prawa do programu? poproś o imie i nazwisko osobę która go zuploadowała na rapidshare + adres zamieszkania żeby zawiadomienie z policji dotarło) co najwyżej mogą grzecznie poprosić właściciela serwisu o usuniecie linków
Albo mi sie wydaje albo twórcy serwisów są bezpieczni, przy napisach ukarali tłumaczy...
na razie nie widać by jakkolwiek hipoteza tematu: WAREZ jest NIELEGALNY jakkolwiek się potwierdziła...
Meon - 17-10-2009, 22:13
tosiek napisał/a: | na razie nie widać by jakkolwiek hipoteza tematu: WAREZ jest NIELEGALNY jakkolwiek się potwierdziła... | Właśnie... Niby nielegalne, a jednak legalne.. niby nie można, a jednak można... Jest to takie błędne koło. Teoretycznie DW,peb.. dawno nie powinno istnieć, a praktycznie zawsze będą istniały.
gaku - 18-10-2009, 11:24
Tutaj cytując tą interpretacje prawną stwierdzacie, że można, ale prawda jest taka, że nie można. To że prawo polskie z urzędu nie będzie was ścigać nie oznacza, że można być bez winy. Pamiętajcie, że np w usa czy w innych państwach gdzie są różne procesy one nie są zainicjowane przez rząd, tylko przez firmy prywatne i to są pozwy prywatne. Gdyby to były pozwy poprzez państwo to w przypadku przegrania cena jednej mp3 wynosi trzykrotność jej rynkowej wartości, a gdy jest to pozew prywatny cena może sięgać nawet 80tys dolarów jak to było w paru przypadkach.
Lisu15 - 18-10-2009, 11:44
A tak wracając do mojego forum muzycznego co chce założyć, to jest moje kolejne pytanie. Czy jeśli muzyka będzie na np. wrzucie i umieszcze na forum odtwarzacz z linkiem do pliku zlokalizowanego na wrzucie to jest złamanie prawa
arcy - 18-10-2009, 16:29
tosiek, nie masz prawa uzyskać danych osób, które wrzucają takie treści. Od ścigania jest policja. Ktoś kto w Polsce poda Tobie imię nazwisko i adres takiej osoby sam złamie prawo.
Meon napisał/a: | a praktycznie zawsze będą istniały. | Nie będą. Tak samo jak już nie istnieje Kazaa czy Napster choć swego czasu były to podstawowe sposoby wymiany treści chronionych prawami autorskimi. Będą istniały do czasu aż prawo jednoznacznie nie określi tego za nielegalne. Oczywiście jestem niemal pewny, że na miejsce torrentów i warezów powstanie coś innego.
tosiek napisał/a: | na razie nie widać by jakkolwiek hipoteza tematu: WAREZ jest NIELEGALNY jakkolwiek się potwierdziła... | Odpowiedzi udzielił Ci gaku.
Master93 - 19-10-2009, 10:26
Cytat: | Teoretycznie DW,peb.. dawno nie powinno istnieć, a praktycznie zawsze będą istniały. |
Ja też jestem za tym że nie zawsze.. DW wkońcu sie tak rozrośnie że będzie musiał kupic serwer za który sie nie wypłaci i na tym zakończy. Choć ludzie sa tak uzależnieni że i tak będą pomagać
|
|
|