Modyfikacje gotowe - Koniec problemów z kodowaniem bazy danych !!!
DarknesS - 22-05-2007, 10:22
Mi on nie działał więc zrobiłem tak:
Eksportowałem bazę ze starego serwera zgodnie z FAQ. Oczywiście były krzaki... Przekonwertowałem w kilka sekund na UTF8 i zapisałem. Importowałem bazę w phpmyadminie z tryben binarnym i mysql40. I pozbyłem się krzaków i złego kodowania
Może się komuś przyda.
InterSix - 22-05-2007, 18:27
Z pewna niesmialoscia zapodałem convert.php
I oto widzę przyjazne podpowiedzi (look w SB i mam typ kodowania krzaczkowego)
konwersja i.... gotowe
No co by tu dodać... Przemo, będąc w Krakowie - ślij PW.
Trzeźwy stąd nie wyjedziesz !!!
nicon - 22-05-2007, 20:13
InterSix, Przemo mieszka w Krakowie q;
InterSix - 22-05-2007, 20:40
OT - no to tymbardziej, obiecane - nie odwołuję
m@teo - 24-05-2007, 17:21
A da się naprawić krzaczki?
DarknesS - 01-06-2007, 18:56
m@teo napisał/a: | A da się naprawić krzaczki? |
Da się. Ja naprawiłem Notatnik++ dostępny na google.pl
m@teo - 04-06-2007, 20:30
DarknesS, a jak to zorbiłeś?
pecador - 04-06-2007, 20:53
m@teo, ten mod jest do naprawy krzaczków..
azitheG - 17-06-2007, 18:36
przetrzepałem cały ten temat i nie znalazłem oni jednej działającej odpowiedzi do mojego tematu (pozdrawiam Leone )
mianowicie... mój problem wygląda tak.
nie byłoby w tym nic strasznego, ale niestety konwerter Przema za nic nie może sobie poradzić z przekonwertowaniem krzaków widocznych na screenie na polskie znaki. próbowałem już dosłownie wszystkich opcji: utf-8 (najbardziej odpowiada znaczkom na skrinie), windows-1250, ascii-iso-8859-2 oraz ascii-windows-1250 na iso-8859-2.
problem ten nastąpił w czasie trzydniowego konserwowania serwera, a co najważniejsze, kopia bazy danych, która jest widoczna na screenshocie jest wykonana przed owymi feralnymi dniami. próbowałem także wgrania tej bazy danych i tych samych plików forum na serwer testowy - yoyo.pl. jak się okazuje nie ma problemu krzaków.
nasuwa się pytanie - w czym leży problem? najwidoczniej w serwerze, tylko w którym miejscu i dlaczego nie da się tego naprawić? liczę na pomoc, pozdrawiam
Loud - 17-06-2007, 18:53
azitheG, jeżeli problem pojawił się po pracach wykonywanych przez obsługę twojego serwera to napisz do nich, opisz problem powinni pomóc.
oczykota - 18-06-2007, 11:28
Hej,
Może mi umknęło rozwiązanie mojego problemu ale mam trochę dziwny problem. Otóż całe forum jest w utf8 i w zasadzie działa dobrze poza ShoutBox i opisami działów.
ShoutBox-a to w ogóle nie mam pojęcia jak naprawić a z opisami działów jest tak że jak wchodzę do PA->Fora->Zarządzaj to widzę jeszcze krzaczki ale jak już kliknę edytuj by poprawić to tekst jest dobry.
Czy ktoś ma pomysł jak to naprawić?
azitheG - 18-06-2007, 19:16
mój problem rozwiązany. ogromne podziękowania dla Loud'a, który poświęcił dla mnie swój czas i zajął się tym osobiście pozdrawiam
macio120 - 20-06-2007, 19:45
Witam!
Mam problem. Postanowiłem preniesć moje forum z dziadowego serwera na nowy (nie działało poprawnie, pozatym serwer często niedziałał). Wgrałem forum od nowa, zrobiłem kopie bazy w 90% zgodnie z tym co pisał chelloPL w swojej instrukcji (pominąłem DROP TABLES i IF NOT EXIST w strukturze). Wgrałem baze i wtedy zaczęły się schodki. Na starym forum wszystko jest OK, a na nowym już nie chcoiaż baza jest identyczn(prawie). Zamiast polskich znaków(tylko w starych postach, jak napisze nowego to jest ok) są znaki zapytania (?).
Jeżeli ktos mialby jakieś propozycje co zrobic by było dobrze to proszę pisać do mnie na GG(4029845) lub w tym temacie!! Bardzo mi zalezy! Dodam że próbowałem wgrać baze dbloaderem, próbowałem convertera i nic Proszę o pomoc!!!
StabiL - 21-06-2007, 19:17
Czyli zrobiłęs tryb zgodności z MYSQL 40 ??
Jak tak to wrzuć baze ponownie przez phpmyadmina, zakładka import
Zestaw znaków dla pliku: weż binary
Dla pewności
Tryb zgodności SQL: MYSQL 40
po czymść takim powinienes mieć dobrze
oczykota - 21-06-2007, 19:22
oczykota napisał/a: | ShoutBox-a to w ogóle nie mam pojęcia jak naprawić | Doszedłem do wniosku, że funkcje operujące na napisach robią jakąś kaszanę już podczas wprowadzania tych napisów do bazy. Czy ktoś mógłby wskazać miejsce gdzie znajdują się odpowiednie funkcje dla ShoutBoksa?
To sam pewnie jest przy opisach tyle, że to pewnie jakieś funkcje wyświetlające.
|
|
|