HydePark - [OffTopic] wyniki ankiety
MagicalFire - 03-08-2009, 15:05 Temat postu: [OffTopic] wyniki ankiety witam postaram sie wyjaśnić sprawę jak najprościej
jednak tak żebyście zrozumieli moje pytanie
na jednym forum na którym użytkowniczka jest moja siostra były prowadzone wybory na moderatora
oczywiscie głosowanie w ankiecie
były trzy kandydatki
panna xxxx
panna yyyy
panna zzzzz
nadeszły wyniki ankiety
panna xxxx 8 głosów
panna yyyy 5 głosów
panna zzzzz 9 głosów
po paru minutach wpada admin i mówi cos takiego
Cytat: |
Powiedzcie mi jak jest to możliwe że panna xxxx miała największą ilość głosów w ankiecie a pokazuje na panna zzzzz ??
|
czy jest taka opcja ze panel administracyjny pokazuje inna liczbę a ankieta inna ??
bo na mój chłopski rozum nie ma takiej opcji
Radek - 03-08-2009, 15:24
Głosy są zapisane w bazie danych, jeżeli najwięcej głosów ma Z to pokazuje Z, jeżeli X to pokazuje X. To co pokazuje PA musi się zgadzać z tym, co pokazują ankiety w widoku tematu, innej opcji nie ma.
MagicalFire - 03-08-2009, 15:52
RuseK, czyli admin oszukuje ?
JrQ- - 03-08-2009, 20:19
Nie koniecznie, zdarzają się przecież różne bugi.
Ale może przecież udostępnić screeny z tegoż PA.
Radek - 03-08-2009, 20:45
Ale nie takie. PA i wyniki w widoku tematu pobierane są z tej samej tabeli w bazie, więc w dwóch miejscach wynik musi być taki sam i tyle.
Gdyby baza się zdesynchronizowała, mogłoby najwyżej nie zaliczyć jakiego głosu.
Matteo - 03-08-2009, 21:15
MagicalFire, niech Ci pokaże screena. Pewno leci w bena za przeproszeniem
MagicalFire - 03-08-2009, 21:47
dostałem screena od jednej z administratorek
RuseK, jak to jest mozliwe ??
screen tylko dla ruska
Radek - 03-08-2009, 22:14
Wg. mnie ktoś grzebał w tabeli z wynikami - wystarczy ustawić wartość w kolumnie vote_cast = 0 (przy odpowiednik głosującym) w tabeli phpbb_vote_voters i już mamy puste pola (jak na screenie) lub zmienić ID opcji ankiety i w PA pokazuje wyniki tak jak chcemy. W drugiej tabeli phpbb_vote_results można zmienić też liczbę głosów na daną opcję, więc może dojść do sytuacji takiej jaką mi pokazałeś na screenach (rozbieżność w wynikach). Chyba, że doszło do jakiegoś bardzo dziwnego wysypu / desynchronizacji bazy, w co wątpię.
MagicalFire - 03-08-2009, 22:20
RuseK, dziekuje bardzo za wyczerpująca odpowiedz
masz u mnie browara
Magnet - 14-09-2010, 22:48
Witam
Czy jest jakaś gotowa modyfikacja skryptu, żeby wyłączyć podgląd wyników ankiet w PA? Najlepiej jakby w bazie nie zapisywały się konkretnie kto na co głosował, tylko jakieś podsumowania. Nie chcę, żeby użytkownicy mieli podstawy podejrzewać, że ktoś z administracji podgląda te wyniki (ankiety bywają czasem bardzo osobiste).
Szukałem trochę, ale nie znalazłem, dlatego pytam.
Pozdrawiam
|
|
|