To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

Wersje 1.9 i starsze - [Problem] Szukajka zwalnia strasznie działanie forum

Sylwia - 11-01-2005, 18:49
Temat postu: [Problem] Szukajka zwalnia strasznie działanie forum
Witam

Jaki? czas temu udało się w końcu uruchomić wyszukiwarke u mnie na forum, ale gdzień od tygodnia strasznie wolno działa mi forum...
Posty wysyłane są po kilka razy z tego powodu że jak ktoś napisze posta, daje wyślij to przeglądarka pokazuje że akcja została anulowana, dajac ponownie wyślij za którym? razem zadziałało i okazuje się że posty zostały wysłałe tyle razy ile razy była akcja anulowana... Co zmusza do usuwania po kilka postów...
My?lałam że to wina serwera (netlook.pl), oni odpisali że to wina samego skryptu a dziś dobra dusza, Przecinek na gg mnie poinormowa? że to wina załączonej funkcji szukaj że każdy dłu?szy post sprawdza czy słowa są w bazie i w efekcie tego oczekiwania przeglądarka anuluje akcje a w efekcie post jest wysłany...
Gdy po wysłaniu takiego anulowanego posta wracamy do tematu (zamiast wysyła? po raz kolejny) to post faktycznie jest ale nie pokazuje go jako nieprzeczytenego...
Przecinek podpowiedział że trzeba przebudowa? search ale... no w?a?nie, tzreba się na tym zna? czyli raczej to zadanie nie dla mnie...
Czy ktoś zna inne wyjęcie poza wyłączeniem wyszukiwarki?

PS. w panelu admina --> konfiguracja --> ogólne --> jst co? takiego jak: "Włącz czyszczenie forum", my?licie że to by pomogło? Mam to na "nie" bo nie wiem do czego służy...

Pozdrawiam

kamracik - 11-01-2005, 20:23

wlacz czyszczenie forum to raczej nie pomoże bo to co jakis czas bedzie usuwalo starsze posty wiec nie polecam ;) a co szybkosci dzialania forum przez szukaczke to sprobuj odbudowac tabele search może wtedy bedzie wszystko dzialalo ;]

daj najpierw w pa -> sql -> naprawa wszystkiego potem optymalizacja wszystkiego a na koncu daj odbuduj search wszystko do tego jest tam w pa w dziale sql ;) mysle ze powinno pomoc

They - 11-01-2005, 20:26

Sylwia, u mnie to samo jak ty :shock:
myślałem ,że co? nie tak z moim forum ,jednak odbuduj search nie uruchomićem ,lecz tylko przeniosłem ze starego serwera na netlook.pl i tak to wyglądaćo błądy. Na początku szybciej chodziło forum, a w zeszłym tygodniu strasznie się spowalnia?o. Usunąłem linka do chata z Polchatu, bo nie działa i naprawiłem wszystko w bazie danych nawet ankieta, załącznik i album. Wreszcie szybko chodziło jednak portal rozwali? na prawo, serwis netlook.pl pisać ,że nic nie zmienić wersję serwera ani nic nie rusza? w ogóle i pisać ,że raczej tylko od mojego skryptu czyli forum co? źle zrobione, więc musiałem szukać przyczyną i ręcznie odnowa stworzyłem tabele do portalu. Wszystko przywrócićo do normy, dziwne. Ale nadal mam co? złego tak jak ty masz, jak po pisaniu posta wyskakuje "nie można wyświetli?" , więc musiałem odświeży? stroną ,a post już jest wysłany hmmmm, tak jak chciałem na co? pokliknąć w linka to też wyskakuje, a najgorzej to wiele razy wyskakiwa?o przez ten "możesz moderować -> scalaj albo przenieść" pomyślałem ,że ktoś siedz? tam i dlatego obciąża forum, chyba tak my?l?. A w Operze hmmm nic nie było problemu, to zupełnie nie rozumiem, chyba mało sprawdzałem. Ale teraz już chodzi szybciej, używam IE.

Sylwia napisał/a:
w panelu admina --> konfiguracja --> ogólne --> jst co? takiego jak: "Włącz czyszczenie forum", my?licie że to by pomogło? Mam to na "nie"
mi też to mam na "nie" i nie wiem do czego służy.
Widmo - 11-01-2005, 21:07

They napisał/a:
czyli forum co? źle zrobione

chyba trzeba kiedys skonfrontowa? przema i netlook bo za kazdym razem pi3rd0l? ze forum jest źle napisane... :roll:

[ Dodano: 11 Stycze? 05, 21:09 ]
They napisał/a:
mi też to mam na "nie" i nie wiem do czego służy.

przy tworzeniu FOR macie opcje "auto czyszczenie for co xx dni"

w panelu admina --> konfiguracja --> ogólne --> jst co? takiego jak: "Włącz czyszczenie forum",

jest to funkcja master - opcji "auto czyszczenie for co xx dni".

They - 11-01-2005, 21:39

aha to już rozumiem.

to jest:
PA -> Fora -> Zarządzaj -> wybra? dział/forum do edycji -> Automatyczne Czyszczenie:
:arrow: Włączony -> NIE
:arrow: Usu? tematy, w których nie pisano nic przez -> 7 dni (standart)
:arrow: Sprawdę wiek tematu co -> 1 dni (standart)

ale to jest raczej nie potrzebna opcja. I chyba to nie ten co spowalnia forum.

Sylwia - 11-01-2005, 21:54

Cytuje ostatnie maile od netlooka które dostaćam w tej sprawie:

Cytat:
Wyslalismy jeden post - faktycznie, wyglada na to jakby serwer nie odeslal
potwierdzenia, natomiast post pojawil sie na forum ale zamiast informacji o
pojawieniu sie postu doszla informacja o braku strony do wywietlenia.
Niemniej jest to problem obserwowany przez nas na forach phpBB by Przemo -
byc może ostatnia wersja nie jest w 100% dzialajaca poprawnie, prosze
zobaczyc np. forum emuinfo.netlook.pl - takze na tym samym serwerze co Pani,
dziala bardzo szybko i nie ma problemow z wpisywaniem postow.

Serwis Netlook.pl

Cytat:
Podalismy Pani link do form na ktorym jest ok. 20 uzytkownikow non-stop -
emuinfo.netlook.pl, strona jest na tym samym serwerze co Pani forum, ale nie
jest to modyfikacja by Przemo. Nic innego nie może byc przyczyna - serwer
pracuje ponizej stanu w ktorym moga wystepowac jakiekolwiek zwolnienia,
transferu uzyskuje Pani poprany 90kb/s. Moze Pani sama sprawdzic - prosze
sprobowac napisac jakis post na forum emuinfo.netlook.pl

Serwis Netlook.pl

Cytat:
Jeszcze jedno - na tym samym serwerze znalezlismy forum by Przemo
ale w starszej wersji niz wersja ktora Pani posiada, rowniez
bardzo popularne - diyaudio.pl, wysylanie postow oraz dzialanie -
- bardzo szybkie (na forum stale ok. 15-20 osob).

Serwis Netlook.pl

vegetagt - 11-01-2005, 22:00

dobra.. teraz ja swoje 3 grosze wrzuce
otóż to jest bardzo dziwne (odkrywcze twierdzenie :P )
wiele lat temu, gdy miałem jeszcze zwykłe phpbb nie mozna było wyswietli? strony ale podczas logowania
zainstalowałem forum jeszcze raz i działało, nadal nie znam przyczyny
może tu też jest jaki? bład w bazień

They - 11-01-2005, 22:21

vegetagt napisał/a:
wiele lat temu, gdy miałem jeszcze zwykłe phpbb nie mozna było wyswietli? strony ale podczas logowania
zainstalowałem forum jeszcze raz i działało, nadal nie znam przyczyny
może tu też jest jaki? bład w bazień
chyba ,że stare pojawił się błądy ,a odnowa (nowo) będzie dobrze jak stare samochody do z?omu, nowe kupuj?.
Sylwia - 11-01-2005, 22:24

Wyłączyćam funkcje "szukaj" w pa, wyczyścićam tabele w phpmyadmin i dalej to samo :(
They - 11-01-2005, 22:51

jedna osoba też ma problem -> http://www.przemo.org/php...p?p=51619#51619

wiedziałem ,że co? nie tak z tym serwisu netlook.pl ,a oni stwierdz? ,że raczej nasze forum phpbb :?

Sylwia - 11-01-2005, 22:54

W tym wątku co They linka podać robićam podsumowanie co łączy nas, tych z problemami:

Cytat:
Co nas łączy? Wszyscy przenosili?my forum na netlooka (nie wiem skąd They ale ja też z lycos, no i w sumie nie ja tylko serwis netlooka), wszyscy z tego co się domyślam mamy wersje 1.8 z bie??cymi poprawkami (a przynajmniej ja mam) i wszyscy mamy ten sam problem...ech...

They napisał/a:
przyznaj? ,że miałem z chost.pl ,a ten chost.pl niedługo upadnie i tam nie było żadnych problemów, a tu w netlook hmmm no comments.

Ja jeszcze dodzam że pono? moje forum jest na ich tym nowym serwerze (co w wakacje padł) i ten jest z tych co firma Netlook.pl posiada najszybszy...

kamracik - 11-01-2005, 23:04

nie wiem co może byc z waszymi forami :/ a probowaliscie może dorzucic testowe forum zainstalowane czysciutkie?? czy cosik takiego samego sie dzieje??

osobiscie mam forum na dmkproject.com i dziala ;) takiego bledu nie mialem :/

They - 11-01-2005, 23:10

kamracik, bez przenoszeniu , lecz tylko na nowo wgrałe? czysciutki forum i zainstalowałe? nowo ?
kamracik - 11-01-2005, 23:26

przenosilem z lycosa ;) i pomijajac przenoszenie kilka razy wrzucalem backupa bo przypadkiem wyczyscilo mi sie forum :/ i nie spotkalem sie z tym bledem ;)

[ Dodano: 11-01-2005, 23:28 ]
a sorki jeszcze zapomnialem pomiedzy lycosem i dmkproject bylo jeszcze 100webspace ;]

Widmo - 12-01-2005, 00:32

Sylwia napisał/a:
Wyslalismy jeden post - faktycznie, wyglada na to jakby serwer nie odeslal
potwierdzenia, natomiast post pojawil sie na forum ale zamiast informacji o
pojawieniu sie postu doszla informacja o braku strony do wywietlenia.
Niemniej jest to problem obserwowany przez nas na forach phpBB by Przemo -

Odpisz im ze ten blad jest obserwowany przez nas na serwerach netlooka :]

Sylwia, przelacz sie na subsilver, sprawdz czy tez tak zamula.

p.s skasowalas moje konto :(

:P