To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

Konwersje, przenoszenie, łączenie forów, integracje - Przeniesienie fora na inny serwer które pliki skopiować

Mulczas - 25-11-2008, 12:00
Temat postu: Przeniesienie fora na inny serwer które pliki skopiować
Witam zawsze robię tak że robię kopię bazy danych SQL, i do tego kopiuję cały katalog z serwera mojego forum wszystkie katalogi i pliki tylko że to zaczyna ważyć już dość sporo a mam słaby net i stąd moje pytanie czy ja muszę przenosić cały katalog z serwera czy tylko wybrane pliki by mieć to same forum z tymi postami i userami dalej? Ew.które pliki muszę skopiować a które nie by forum było takie samo jak przed przeniesieniem?
xlesiu - 25-11-2008, 12:08

Treść postów i informacje o userach są w bazie danych a nie w plikach forum na serwerze.
nicon - 25-11-2008, 12:26

Mulczas napisał/a:
Witam zawsze robię tak że robię kopię bazy danych SQL, i do tego kopiuję cały katalog z serwera mojego forum wszystkie katalogi i pliki tylko że to zaczyna ważyć już dość sporo a mam słaby net i stąd moje pytanie czy ja muszę przenosić cały katalog z serwera czy tylko wybrane pliki by mieć to same forum z tymi postami i userami dalej? Ew.które pliki muszę skopiować a które nie by forum było takie samo jak przed przeniesieniem?

W zależności czy instalowałeś jakieś modyfikacje. Jeśli instalowałeś, to musisz poza "config.php" przenieść wszystkie pliki, które są "czerwone" na adres.forum.pl/check_files.php + pliki stylu...
Jeśli chcesz zachować awatary, załączniki etc, to do tego jeszcze katalog "images" i "files".

Leone - 25-11-2008, 12:33

Do tego dodajmy style, których używasz, dodatkowe pliki, których nie ma pokazanych w check_files.php, itd.
W zasadzie, jeśli nie znasz dobrze tego skryptu forum, to lepiej przenieś wszystko. Dla bezpieczeństwa trzymaj pliki forum także u siebie na komputerze.

A argument - słaby net - uważam za trochę nietrafiony. Przecież nie przenosisz swojego forum co 2 dni, a lepiej się trochę pomęczyć, niż pozwolić aby userzy później narzekali.

Mulczas - 25-11-2008, 13:05

W sumie racja, a co zrobić żeby przy wrzucaniu plików na serwer przez TotalCommander co pare minut nie wyskakiwał ten komunikat o rozłączeniu TIMEOUT żebym nie musiał klikać połącz ponownie i dalej się wrzuca na serwer tylko żeby szło od początku do końca wrzucanie bez błędów połączenia
Leone - 25-11-2008, 13:07

Wgrywaj mniejszymi partiami. Czyli np. po jednym katalogu.
A najlepiej zainwestuj w lepszy hosting, bo to raczej jego wina, a nie Twojego słabego netu.