To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

HTML/PHP/AJAX/JS - htpasswd <- Jak i skąd?

maus - 18-04-2008, 22:10
Temat postu: htpasswd <- Jak i skąd?
Witam :) skąd mogę wziąć te zabezpieczenie, jak go użyć ?
Prosiłbym o małą pomoc :) bo słyszałem że to coś potrafi często uratować forum, i hakerom a raczej looserom którym wydaje się że potrafią wszystko utrudnić życie.

Pozdrawiam
Maus

arcy - 18-04-2008, 22:11

Aby dodatkowo zabezpieczyć funkcje administratorskie na forum - zabezpiecz swój katalog admin poprzez htaccess - wejdź w panel zarządzania serwerem (cPanel lub inny w zależności od firmy dostarczającej usługi) i znajdź opcję "Katalogi zabezpieczone haslem" lub podobną, wybierz katalog "admin", dodaj użytkownika i nadaj mu dodatkowe hasło, inne niż do konta na forum. Warto też abyś zwrócił/ła uwagę na poziom skomplikowania hasła - użyj DUŻYCH/małych literek, cyfr, znaków specjalnych #*$%^, pamiętaj aby hasło miało minimum 8 znaków.

Jak to działa? W momencie próby przejścia do PA na forum wyświetli się dodatkowe okienko do logowania, w którym podać musisz nazwę użytkownika i hasło które ustawiłeś. Logowanie to jest niezależne od skryptu forum i zwiększa bezpieczeństwo :]

werni - 18-04-2008, 22:26

dzięki za info też za tym się rozglądałem :)
maus - 18-04-2008, 22:40

Heh dzięki, niby jasno opisane ale mam angielski cPanel i nie daje rady sobie z tym ... :(

Oczywiście dam pomógł :) ale fajnie jak by ktoś przełożył na polski.

Pozdrawiam
Maus