HTML/PHP/AJAX/JS - htpasswd <- Jak i skąd?
maus - 18-04-2008, 22:10 Temat postu: htpasswd <- Jak i skąd? Witam skąd mogę wziąć te zabezpieczenie, jak go użyć ?
Prosiłbym o małą pomoc bo słyszałem że to coś potrafi często uratować forum, i hakerom a raczej looserom którym wydaje się że potrafią wszystko utrudnić życie.
Pozdrawiam
Maus
arcy - 18-04-2008, 22:11
Aby dodatkowo zabezpieczyć funkcje administratorskie na forum - zabezpiecz swój katalog admin poprzez htaccess - wejdź w panel zarządzania serwerem (cPanel lub inny w zależności od firmy dostarczającej usługi) i znajdź opcję "Katalogi zabezpieczone haslem" lub podobną, wybierz katalog "admin", dodaj użytkownika i nadaj mu dodatkowe hasło, inne niż do konta na forum. Warto też abyś zwrócił/ła uwagę na poziom skomplikowania hasła - użyj DUŻYCH/małych literek, cyfr, znaków specjalnych #*$%^, pamiętaj aby hasło miało minimum 8 znaków.
Jak to działa? W momencie próby przejścia do PA na forum wyświetli się dodatkowe okienko do logowania, w którym podać musisz nazwę użytkownika i hasło które ustawiłeś. Logowanie to jest niezależne od skryptu forum i zwiększa bezpieczeństwo :]
werni - 18-04-2008, 22:26
dzięki za info też za tym się rozglądałem
maus - 18-04-2008, 22:40
Heh dzięki, niby jasno opisane ale mam angielski cPanel i nie daje rady sobie z tym ...
Oczywiście dam pomógł ale fajnie jak by ktoś przełożył na polski.
Pozdrawiam
Maus
|
|
|