Archiwum - [Problem] baza danych
Anonymous - 08-02-2008, 20:26 Temat postu: [Problem] baza danych Witam mam taką sprawę jak dobrze zabezpieczyć bazę danych przed hakerami zęby nie mogli wyścignął bazy danych czy trzeba np zainstalować jakieś dodatki zabezpieczenia
Proszę o pomoc
arcy - 08-02-2008, 20:30
djchmura, mieć forum w najnowszej wersji i mocne hasło zarówno do bazy jak i do konta admina na forum. Do tego dobrze zabezpieczony serwer.
Nie ma żadnych "dodatków" jakich szukasz. wystarczające zabezpieczenia są zawarte w skrypcie.
GradCP - 08-02-2008, 20:31
Pilnuj, żeby w systemie nie gnieździły się keyloggery, spyware i inne draństwo. No i pilnuj aby osoby trzecie nie miały dużego dostępu - bo tak można się nabawić exploitów.
Poza tym jeszcze Panzerfaust w łapę i wszystko.
Anonymous - 08-02-2008, 20:34
aha a mój kolega umi wyciągnąć bazę danych nie znając haseł tzn jakoś złamać hasła czy cós takiego wiec jakoś bym chciał sie zabezpieczyć na pewno znacie passermana
a jak sprawdzić czy nie ma keyloggery, spyware w badzie danych
arcy - 08-02-2008, 20:40
djchmura napisał/a: | aha a mój kolega umi wyciągnąć bazę danych nie znając haseł tzn jakoś złamać hasła czy cós takiego | A ja potrafię wyciągać króliki z kapelusza.
djchmura napisał/a: | na pewno znacie passermana | Taaaa... Na pewno znamy przecież wszystkich twoich kolegów...
Jak masz hasło typu 1234 to się nie dziw, że można je złamać w sekundę. Hasło powinno mieć minimum 8 znaków, DUŻE/małe litery, cyfry i znaki specjalne ^%#. I nie powinno to być imię Twojej rybki tylko przypadkowy ciąg znaków. Zresztą poczytaj sobie na google co to znaczy bezpieczne hasło.
djchmura napisał/a: | a jak sprawdzić czy nie ma keyloggery, spyware w badzie danych | Nie w bazie tylko u Ciebie na kompie. A służy do tego uwaga - program antywirusowy, zapora i antyspyware. To też znajdziesz na google.
Anonymous - 08-02-2008, 20:45
jeśli chodzi o hasła to ja taki ciemny nie jestem mam wszystkie hasła inne i nawet z 16 znaków jak sie da i są małe i doże i litery i znaki szczególne mam a wy zaraz wyjeżdżacie ze dziwnymi skojarzeniami ja sie nie pytałem o hasła tylko o baze danych jak dobrze zabezpieczyć baze
GradCP - 08-02-2008, 20:47
Cytat: | ja sie nie pytałem o hasła tylko o baze danych jak dobrze zabezpieczyć baze |
- zakryj workiem foliowym i schowaj do sejfu
Nie łapiesz - jeśli jakiś koleś będzie miał hasła, to narobi Ci dymu w bazie - o to chodzi.
Trzymaj system czysty, możesz też zrzucić na dysk zawartość swojego ftp i przejechać wirusem w poszukiwaniu exploitów.
Anonymous - 08-02-2008, 20:49
ojeny przecież ja wiem ze jak dam hasła komus to może narobić bałaganu
arcy - 08-02-2008, 20:55
djchmura napisał/a: | jak dobrze zabezpieczyć baze | Mieć dobre hasła do bazy.
Baza jest wystarczająco zabezpieczona. Nie ma żadnych modów ani dodatków do zabezpieczenia bazy. To wszystko.
joli - 08-02-2008, 21:11
Po przeczytaniu całokształtu tego tematu, dochodzę do wniosku, ze jedynym sposobem zabezpieczenia takich for jest ich brak. Osobnicy, mieniący sie adminami, powinni ukończyć specjalne kursy, na których głównym celem jest wybicie z głowy posiadania forum.
Dopóki 10 letnie dzieci NEO będą zakładać miliony for warezowych, komórkowych i co tam jeszcze im do głowy przyjdzie, dopóty my nie będziemy mieli czasu na pomaganie ludziom poważnym, którzy maja poważne problemy.
W najbliższym czasie będę wnioskować o założenie specjalnego działu dla tego typu koszmarków, które w istocie rzeczy nie są wcale forami dyskusyjnymi, tylko gniazdami złodziejstwa, piractwa, kłótni i epitetów, a ich problemy nie są związane ze skryptem, na którym działają.
Zamykam ten temat, jak wszystkie następne, traktujące o tych samych bzdurach - czyli - kolegach, kradnących sobie nawzajem fora, mszczących sie na sobie nawzajem i sprzedających bazy. Nas to nie interesuje, to sa Wasze problemy, jak nie potraficie życ w zgodzie z ludźmi i pisać po polsku, to zajmijcie się szkoła i własną kulturą. Nie zamierzam tolerować zaśmiecania tego forum takimi bełkotami.
kłóda
|
|
|