To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

Konwersje, przenoszenie, łączenie forów, integracje - Przeniesienie forum - jakaś nierozerwalna więź.

piwo_war - 23-09-2007, 17:06
Temat postu: Przeniesienie forum - jakaś nierozerwalna więź.
Witam.
Zacznę od tego, że już od dawien dawna czytałem forum przema. Mam (miałem?) forum od dwóch lat, z każdym błędem sam sobie radziłem (sam - za pomocą google czy tego forum), ale teraz przybywam na tarczy. Już nic nie pomaga.

Miałem forum na ovh.org, wg mnie najlepszym darmowym hostingu, jednak zabrakło miejsca na bazę danych. Byłem zmuszony przenieść się na "coś lepszego", ale nadal darmowego, tak na moment. Padło na yoyo.pl. I wtedy wszystko zaczęło się psuć. Miałem wiele perypetii z przenoszeniem forum, ale prawie się udało. A oto problem, z którym nie wiem jak sobie poradzić. Dodam, że już wgrywałem pliki na server kilka razy, tak samo było z bazą danych, więc nie wiem gdzie tkwi problem.

Po pierwsze forum przeniosło się tylko częściowo. Znaczy tylko jedne podforum, i to te, na którym zależy mi najmniej.
Po drugie, nie ma możności zalogowania się. Przy próbie logowania, mimo iż podaję prawidłowe dane, pojawia się problem. Otóż po dwukrotnym zalogowaniu się przenosi mnie na adres starego forum na ovh.org, które już usunąłem, więc nic nie działa. Pokazuje się coś takiego:

Kod:

Warning: include() [function.include]: Unable to access ./includes/constants.php in /home/a/l/t/altair/www/common.php on line 199

Warning: include(./includes/constants.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/a/l/t/altair/www/common.php on line 199

Warning: include() [function.include]: Failed opening './includes/constants.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/a/l/t/altair/www/common.php on line 199

Warning: include() [function.include]: Unable to access ./includes/template.php in /home/a/l/t/altair/www/common.php on line 200

Warning: include(./includes/template.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/a/l/t/altair/www/common.php on line 200

Warning: include() [function.include]: Failed opening './includes/template.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/a/l/t/altair/www/common.php on line 200

Warning: include() [function.include]: Unable to access ./includes/sessions.php in /home/a/l/t/altair/www/common.php on line 201

Warning: include(./includes/sessions.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/a/l/t/altair/www/common.php on line 201

Warning: include() [function.include]: Failed opening './includes/sessions.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/a/l/t/altair/www/common.php on line 201

Warning: include() [function.include]: Unable to access ./includes/auth.php in /home/a/l/t/altair/www/common.php on line 202

Warning: include(./includes/auth.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/a/l/t/altair/www/common.php on line 202

Warning: include() [function.include]: Failed opening './includes/auth.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/a/l/t/altair/www/common.php on line 202

Warning: include() [function.include]: Unable to access ./includes/functions.php in /home/a/l/t/altair/www/common.php on line 203

Warning: include(./includes/functions.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/a/l/t/altair/www/common.php on line 203

Warning: include() [function.include]: Failed opening './includes/functions.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/a/l/t/altair/www/common.php on line 203

Warning: include() [function.include]: Unable to access ./includes/db.php in /home/a/l/t/altair/www/common.php on line 204

Warning: include(./includes/db.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/a/l/t/altair/www/common.php on line 204

Warning: include() [function.include]: Failed opening './includes/db.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/a/l/t/altair/www/common.php on line 204

Fatal error: Call to undefined function append_sid() in /home/a/l/t/altair/www/common.php on line 215

Dodam, iż w międzyczasie zainstalowałem spider friendly. Wie ktoś możne jak zaradzić, by forum działało, oraz co zrobić, by forum czytało "całą bazę danych"?

Czy pozostaje mi kupić płatny hosting i zrobić wszystko od nowa?

warna - 23-09-2007, 17:41

Czekaj, yoyo obsługuje mod_rewrite?
ErykG - 23-09-2007, 17:45

warna, Nie yoyo nie Obsługuje mod_rewrite !!
warna - 23-09-2007, 17:48

piwo_war, a więc chyba wiesz co masz robić? Odinstaluj SF.
JrQ- - 23-09-2007, 18:19

Albo wylacz przepisywanie adresow.
pecador - 23-09-2007, 19:54

dla zasady, przed przenoszeniem forum powinno się odinstalowywać SF, a przynajmniej całkiem wyłączać.
Błąd z widokiem tylko części forum wynika albo z cache (wyczyść ten katalog na ftp), albo też niewgrania odpowiednio całej bazy (bądź uszkodzonej kopii).
A przenoszenie na stare forum - trzeba ustawić w dbloaderze odpowiednie dane w konfiguracji forum.

piwo_war - 25-09-2007, 19:04

Kurde, głupio mi Panowie, ale moja niesubordynacja mnie poraziła. Dopiero teraz zauważyłem, iż mam wyjątkowo uszkodzone pliki dot. forum. Nie mam backupu, więc poprzednie forum przepadło. Mam jednak starą bazę danych, na której mi zależy. Brakuje mi jedynie pliku phpbb_session, bo jakiś "pajac" na jakimś forum, proponował, jako rozwiązanie problemów, usunięcie go.

Teraz moje pytanie jest następujące:
Czy jest możliwość, ( a jak tak, to jak to uczynić), mając starą bazę danych, w jakiś magiczny sposób zainstalować ją na "czyste" forum przema. Próbowałem już robić to na własną rękę, ale nigdy nie udało mi się to wykonać prawidłowo. Może jakieś wskazówki? Dodam, iż szukałem podobnego tematu na forum i go nie znalazłem, jeśli taki istnieje, to powiadomcie mnie, a ja poszukam jeszcze raz.

JrQ- - 25-09-2007, 19:13

Wgraj pliki forum, nastepnie PhpMyAdminem wrzuc backup bazy danych. A tabele sessions utworz pusta.
pecador - 25-09-2007, 20:50

piwo_war, spróbuj sobie przypomnieć, czy miałeś na forum jakieś modyfikacje zainstalowane. szczególnie chodzi o takie, które wprowadzają coś do bazy danych.
jeśli nie, to nie powinno być żadnego problemu i wszystko powinno świetnie działać. jeśli były, zrób to ostrożnie, a jak mimo wszystko się nie uda, to będziesz musiał się pobawić bazą (albo modyfikować odpowiednio pliki, albo usuwać tabele z bazy).

i jak już zostało powiedziane, stwórz czystą tabelę _sessions

JarTSW, to tyle co wiesz, czy znów piszesz krótkie odpowiedzi?

piwo_war - 26-09-2007, 16:42

Dzięki za pomoc. Zrobiłem jak mówiliście. Na nowym hostingu lua.pl, wybrałem opcję instalacji forum by Przemo. Następnie wgrałem bazę danych swojego forum, oraz dodałem tabelę phpbb_session. Przez chwilę wszystko pięknie działało jak należy. Jednak po zrestartowaniu przeglądarki internetowej, ponownie występuje ten sam błąd. Znaczy, iż nie mogę zalogować się, mimo, iż podaję prawidłowe dane. Po dwukrotnym wpisywaniu passów, wywala mi stronę z błędem, jaki podałem w pierwszym poście. Dodam, iż nie mam już moda sf. Może pomoże to co powiedział JarTSW by wyłączyć przepisywanie adresów, ale jak to zrobić?
Jakby co to nowy adres forum to www.humanisci.lua.pl, a po dwukrotnym wpisaniu passów przenosi na adres starego forum z błędem http://altair.ovh.org/?&s...95f178c2ab76054
Co czynić?

JrQ- - 26-09-2007, 17:42

piwo_war napisał/a:
Znaczy, iż nie mogę zalogować się, mimo, iż podaję prawidłowe dane.

Wyczysc ciastka przegladarki.

Jak przenosi Cie na stare forum, to w tabeli _config zmien dane servera na nowe.

piwo_war - 27-09-2007, 13:11

JarTSW , żeby to było takie proste ;)

Oczywiście, że config.php mam zmienione prawidłowo, a wyczyszczenie ciastek nic nie dało.

pecador - 27-09-2007, 14:13

JarTSW napisał/a:
w tabeli _config
piwo_war napisał/a:
config.php

dostrzegasz różnicę? nie chodzi o plik, a o tabelę w bazie danych.

piwo_war - 27-09-2007, 16:29

Wielkie dzięki Panowie! Działa :-)