Archiwum działu Ogólne (posty do 12.2007) - [Problem] przenoszenie forum - brak polskiej czcionki
Napster - 07-04-2006, 13:21 Temat postu: [Problem] przenoszenie forum - brak polskiej czcionki Witam. Pisze do was w konkretnej sprawie. Mianowicie: chciałem przenieść (Nie zmieniałem nic tylko miałem ustawienia domyślne i wykonałem kopię bazy) forum no i wykonałem kopię bazy danych przez Panel Admina (razem z odbudowanym Search). Dodam że wersja mojej bazy danych to MySQL 4.1.18-standard. Wgrałem bazę danych i patrze.... BRAK POLSKIEJ CZCIONKI . Zaczołem szukać na tym forum odpowiedzi. No i tak po 1 godzinnej lektutrze konwertowałem ten plik .sql nie zapisałem kopi... i tak się wlokło... i w pliku mam, np. w ogłoszeniu:
Cytat: | Nie umieszczamy linków FTP! Wolno umieszczaae tylko i wy^3+/-cznie HTTP (np. RapidShare, MegaUpload). To samo tyczy sie torrentów i linków do emule - nie umieszczamy ich. Tematy z takimi linkami bed+/- l+/-dowaae w koszu! Nie twórz nowego tematu jePli ju? istnieje! Nie tytu^3uj ca^3ych tematów WIELKIMI LITERAMI! Takie tematy równie? zostan+/- przeniesione do kosza. |
Czym i jak i do czego mam konwertować plik SQL z bazą danych? Nie wiem jakie ma kodowanie.
Błagam o pomoc dobrych ludzi....
P.S. Miałem PRZEMO 1.12.3 (chyba)
MikiGHC - 07-04-2006, 13:25
A czytałeś ten temat:
http://www.przemo.org/php...648&view=newest
Napster - 07-04-2006, 13:27
Jasno napisałem:
Cytat: | No i tak po 1 godzinnej lektutrze
|
Nic z tego nie zrozumiałem - z tego tematu....
Marshal's - 07-04-2006, 13:43
Cytat: | Mamy już wykonaną kopię bazy przy pomocy phpMyAdmina (NIE zaznaczyliśmy kompatybilność eksportu MYSQL40 i/lub w zrobionym zrzucie bazy mamy ciąg "DEFAULT CHARSET..." )
* Wchodzimy do phpMyAdmina
* Na pierwszej stronie powinniśmy mieć coś w stylu: "System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)"
Z innymi kodowaniami się nie spotkałem i ich nie będę opisywał. Jednak jeśli takie występuje, to należy najprawdopodobniej to samo wpisać w poleceniach SET poniżej (wyróżnione kolorkiem)
* Edytujemy nasz plik .sql z kopią bazy.
* Na samym początku pliku dopisujemy:
Kod: | SET NAMES 'utf8';
SET CHARACTER SET 'utf8';
SET SESSION collation_connection = 'latin1_general_ci'; |
* Zapisujemy plik
* Wybieramy w phpMyAdminie naszą bazę.
* Na górze wybieramy SQL (interesuje nas na stronie tylko ramka: "lub Lokalizacja pliku tekstowego")
* Klikamy "Przeglądaj" i wskazujemy nasz plik z kopią
* Na rozwijanej liście może zostać dowolna wartość (np: utf8)
* Klikamy "Wykonaj"
Mamy już wykonaną kopię bazy przy pomocy wbudowanej w forum "Kopii zapasowej"
* Kopiujemy plik z backupem na nowe forum do katalogu głównego forum.
* Wchodzimy do DumpLoadera (http://twojeforum/dbloader/dbloader.php)
* Wybieramy "Wczytaj bazę danych"
* Przed wybraniem pliku (o ile mamy już cokolwiek na forum) proponuję usunąć wszystkie tabele prefix_* (unikniemy w ten sposób błędów, iż nie można utworzyć tabeli, a ponieważ tabele będą już zawierały dane, stąd może dojść do zdublowania informacji). Na wszelki wypadek możesz wykonać aktualną kopię.
* No to zaczynamy: "Rozpocznij wgrywanie"
* Czekamy... i sprawdzamy czy wszystko ok jest z forum (przy tej metodzie nie spotkałem się aby wykonany i wgrany dump nie działał bądź były z nim jakieś problemy z kodowaniem polskich liter) |
Napster - 07-04-2006, 17:45
Marshal's napisał/a: | Mamy już wykonaną kopię bazy przy pomocy wbudowanej w forum "Kopii zapasowej"
* Kopiujemy plik z backupem na nowe forum do katalogu głównego forum.
* Wchodzimy do DumpLoadera (http://twojeforum/dbloader/dbloader.php)
* Wybieramy "Wczytaj bazę danych"
* Przed wybraniem pliku (o ile mamy już cokolwiek na forum) proponuję usunąć wszystkie tabele prefix_* (unikniemy w ten sposób błędów, iż nie można utworzyć tabeli, a ponieważ tabele będą już zawierały dane, stąd może dojść do zdublowania informacji). Na wszelki wypadek możesz wykonać aktualną kopię.
* No to zaczynamy: "Rozpocznij wgrywanie"
* Czekamy... i sprawdzamy czy wszystko ok jest z forum (przy tej metodzie nie spotkałem się aby wykonany i wgrany dump nie działał bądź były z nim jakieś problemy z kodowaniem polskich liter) |
NIE POMOGŁO!
evo4 - 07-04-2006, 20:23
Witam
Też miałem taki problem na niektórych serwerach... Zmienianie w bazie trwało bardzo długo, w końcu problem rozwiązałem w taki sposób:
W pliku config.php:
Zamieniłem na:
Kod: | <?php header('Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2'); |
Mi to pomogło...
prosze!!! to na pewno pomoze
Marshal's - 07-04-2006, 21:04
No!! Wreszczćcie ktoś na to wpadł!
Napster - 07-04-2006, 22:30
evo4 napisał/a: | prosze!!! to na pewno pomoze |
Raczej nie. Mi nie pomogło.
Nie wiem może dlatego że grzebałem przy konwenterowaniu plików z różnych formatów znaków...? Ale jakie jest to kodowanie:
Cytat: | Nie umieszczamy linków FTP! Wolno umieszczaae tylko i wy^3+/-cznie HTTP (np. RapidShare, MegaUpload). To samo tyczy sie torrentów i linków do emule - nie umieszczamy ich. Tematy z takimi linkami bed+/- l+/-dowaae w koszu! Nie twórz nowego tematu jePli ju? istnieje! Nie tytu^3uj ca^3ych tematów WIELKIMI LITERAMI! Takie tematy równie? zostan+/- przeniesione do kosza. |
Proszę powiedzcie bo sam nie wiem bo tak już grzebałem.... czym i jak i do jakiego kodowania mam plik SQL konwertować?
|
|
|