Wersje 1.9 i starsze - [problem]db.php [chyba?]
kirsdrake - 03-04-2004, 19:46 Temat postu: [problem]db.php [chyba?] na poczatek chcialem powiedziec ze FAQ czytalem dla tego zalozylem poprzedniego posta, ale no coz...ktos widocznie odczul niesamowita ochote usuniecia mojego posta i dania mi ostrzezenia...
po 2gie - szukalem ale nie znalazlem tematu w ktorym bylby omawiany moj problem...
po 3cie - sprawdzalem forum check_files.php i pisze ze mam wszystkie pliki ok...
Cytat: | Version 1.8: improvement: 3
Notice: Undefined index: set_size in /home/excalibur/public_html/forum2/check_files.php on line 515
All files OK ! |
po 4te zmiany dokonalem tylko w pliku config.php na nastepujace:
$dbms - zostawilem 'mysql'
$dbhost - zostawilem 'localhost'
$dbname - zmienilem na 'xxx' [xxx - nazwa bazy danych - sprawdzalem, jest poprawna]
$dbuser - zmienilem na 'xxx' [xxx - haslo dostepowe do mysqla - tez prawidlowe]
$dbpasswd - zmienilem na ''[zostawilem bez hasla]
$table prefix - zostawilem 'phpbb_'
i po wpisaniu adresu wyskakuje mi komunikat:
Cytat: | Fatal error: Cannot instantiate non-existent class: sql_db in /home/excalibur/public_html/forum2/includes/db.php on line 60 |
sprawdzalem rowniez plik db.php ale on ma tylko kilkanascie linijek wiec nie wiem o co chodzi z tym line 60
prosze o odpowiedz...
adres forum ktore proboje uruchomic:
www.excalibur.inpu.net/forum2/
stare forum jest w info o mnie
Swisti - 03-04-2004, 20:15
Sprawdzilem ta 60 linie. Odpowiada ona za utworzenie polaczenia z baza,i musiales podac zle dane w pliku config.php ( zreszta pisales ze zmieniales tam dane)
Widmo - 03-04-2004, 20:38
ma puste haslo
kirsdrake - 03-04-2004, 21:20
config.php zmienialem poniewaz wyswietlalo mi could not connect to database...
a po zmianach wyskakuje mi wlasnie ten error
@widmo - wpisalem haslo i dalej to samo
config php wyglada teraz tak:
Cytat: | <?php
//
// phpBB 2.x auto-generated config file
// Do not change anything in this file!
//
$dbms = 'xxx';
$dbhost = 'localhost';
$dbname = 'mysql';
$dbuser = 'xxx';
$dbpasswd = 'xxx';
$table_prefix = 'phpbb_';
define('PHPBB_INSTALLED', true);
?> |
niestety dalej wyswietla mi tego errora
Widmo - 03-04-2004, 22:54
masz poprzedni config ?
kirsdrake - 03-04-2004, 23:24
poprzedni config wyglada tak:
Cytat: | <?php
//
// phpBB 2.x auto-generated config file
// Do not change anything in this file!
//
$dbms = 'mysql';
$dbhost = 'localhost';
$dbname = 'mysql';
$dbuser = 'root';
$dbpasswd = 'krasnal';
$table_prefix = 'phpbb_';
define('PHPBB_INSTALLED', true);
?> |
ale jak nie zmienie przynajmniej $dbms i $dbuser'a to wyskakuje could not connect to database
Gracek - 04-04-2004, 08:57
Eh, musisz sobie utworzyć oddzieln? bazą dla forum. Baza mysql jest zarezerwowana dla strony startowej krasnala.
W ogóle krasnal jakoś ciężko znosi phpBB by Przemo.
kirsdrake - 04-04-2004, 09:38
@gracek - ale jest juz utworzona oddzielna baza nie tylko dla froum, chyba ze chodzi ci o to zeby zrobic baze TYLKO dla forum...
.:edit:.
sorry - nie zrozumialem poprzedniego posta
tzn. juz nie wiem - czy musze tworzyc nowa baze przeznaczona TYLKO dla forum, czy chodzi o to zeby nie nazywala sie mysql [bo tak sie nie nazywa]
Fanatyk - 04-04-2004, 09:40
Cytat: | jest juz utworzona oddzielna baza nie tylko dla froum, chyba ze chodzi ci o to zeby zrobic baze TYLKO dla forum... |
Cytat: | musisz sobie utworzyć oddzieln? bazą dla forum. |
No comments
mopek - 04-04-2004, 10:23
Cytat: | tzn. juz nie wiem - czy musze tworzyc nowa baze przeznaczona TYLKO dla forum, czy chodzi o to zeby nie nazywala sie mysql [bo tak sie nie nazywa] |
a ja już nie rozumiem... czy ty w ogóle masz bazą danych MySQL czy inną...
Widmo - 04-04-2004, 11:36
ma mysqla -
może poradzcie mu by poczytal PODSTAWY...
kirsdrake - 04-04-2004, 11:45
mam baze danych mysql ktora się nazywa BREBAZA - i tu wlasnie pojawia sie pytanie , w tej brebazie sa juz artykuly i inne duperele - czy moge w niej zamiescic forum, jesli tak to wlasnie wyskakuje mi ten blad , czy do forum musze zakladac oddzielna, nowa baze ?
Gracek - 04-04-2004, 14:00
Masz $dbname = 'mysql', więc w configu nazwa bazy to mysql. A baza o nazwie mysql już jest przy instalacji krasnala. A co do oddzielnych baz to forum będzie chodziło na jednej bazie z czym? innym, ale powinno mieć oddzieln?.
kirsdrake - 04-04-2004, 16:27
to co ja mam teraz zrobic ? od nowa zainstalowac krasnala, i przy instalacji zmenic nazwe bazy danych i od nowa zrobic forum, czy zmienic dbname na cos innego, ale na co ?
czy co ?
bo juz sam nie wiem...
Gracek - 04-04-2004, 17:16
Musisz w phpmyadminie utworzyć nową bazą i zainstalować w niej od nowa phpBB.
|
|
|