Ogłoszenia - Publikacja wersji 1.12.4
Przemo - 02-03-2006, 18:07 Temat postu: Publikacja wersji 1.12.4 Jest to pełna wersja służąca do czystej instalacji lub aktualizacji z dowolnej wersji oryginalnego phpBB oraz z wersji "by Przemo" od 1.5 - 1.9.5
Wyposażona jest w uniwersalny aktualizator (/scripts/update.php) który posiada wszystkie aktualizacje bazy, część z nich wykonuje tylko gdy to konieczne (gdy wykryje oryginalne phpBB lub gdy wykryje różnicę w bazie danych z różnych wersji "by Przemo")
Jedynym minusem tej wersji jest to, że na razie ma tylko styl subSilver i subBlack (tutaj na forum do pobrania). Tak więc gdy mamy jakieś inne style, musimy je tymczasowo odinstalować. (Wersja 1.12.4 gdy wykryje, że nie ma zainstalowanego stylu, który ma użytkownik, ustawi w locie domyślny pierwszy styl z bazy (minusem jest tylko to, że taki użytkownik będzie miał zawsze +1 zapytanie SQL) Tak więc można odinstalować wszystkie style z wyjątkiem subSilver i nic więcej nie ruszać w stylach (nie trzeba ustawiać wszystkim jednego stylu)
Reszta stylów będzie dostępna w przeciągu 1-3 tugodni, włącznie ze stylem Morpheus.
W wersji 1.12.4 główną zmianą jest optymalizacja szybkości/obciążenia szczegóły w tym temacie: http://www.przemo.org/php...pic.php?t=20861
Doszło wiele dodatkowych funkcji, nie sposób je wymienić, ale były wymieniane wiele razy na forum. Aktualna lista wszystkich funkcji jest w trakcie przygotowywania. Niestety jest to dosyć ciężkie zadanie.
Aktualizacja z wersji 1.12.3
http://www.przemo.org/php...pic.php?t=22862
Aktualizacja z wersji oryginalnych lub niższych od 1.12.0:
- Kopiujemy wszystkie pliki swojego forum oraz bazę danych.
- Kasujemy stary katalog /scripts/ (niekoniecznie)
- Z katalogu głównego forum wersji 1.12.4 kopiujemy katalog /scripts/ do katalogu forum na serwerze
- Logujemy się jako admin, wchodzimy na adres /scripts/update.php i wykonujemy aktualizację (na wszelki wypadek kopiujemy zawartość wyniku.)
- Nadpisujemy wszystkie pliki nowymi plikami z wyjątkiem pliku config.php (Uwaga ta czynnośc dopiero po zakończeniu aktualizacji bazy ! Gdy pomylimy kolejność czeka nas powtórne wgrywanie plików starej i nowej wersji bo aktualizator może nie zadziałać !)
- Czyścimy katalog cache, pliku .htaccess nie musimy kasowac jak tam będzie
-Wchodzimy na forum logujemy sie jako admin uruchamiamy plik /scripts/update_useragent.php, sluży to do aktualizacji informacji o przeglądarkach w starych postach
- Sprawdzamy w CheckFiles (Kontrola Systemu) synchronizację bazy SQL i synchronizujemy jeśli potrzeba.
Jeżeli ktoś lubi porządek, może skasować wszystkie stare pliki i katalogi, gdyż kilka plików zniknęło w 1.12.4 Jednak w takiej sytuacji należy ponownie skopiować katalogi: /album_mod/upload/ , /files/ , /images/avatars/ , /images/photos/ , /images/signatures/ , /pafiledb/uploads/ W tych katalogach znajdują sie pliki: załączników, downloadu, avatarów, podpisów, zdjęć. Dodatkowo później musimy skopiować inne obrazki, które zmienialiśmy, np. uśmieszki, rangi. Polecam zrobienie takiej czystki lecz oczywiście nie ma to wpływu na działanie.
Przy aktualizacji z wersji 1.9.4 miałem wynik: Kod: | Instrukcji wykonanych: 248, niewykonanych: 544 | Lecz na te wartości ma wpływ wiele czynników.
phpBB_modified_by_Przemo.zip
Zapoznajcie się dokładnie z nowymi informacjami zawartymi w katalogu /docs/readme.html w katalogu waszego forum po aktualizacji
(Stary plik info.html z katalogu głównego forum można skasować)
Zlecenie wykonania aktualizacji przez kogoś zaawansowanego, nie powinno przekraczać 50zł
Oferuje wykonanie aktualizacji w tej cenie, przygotowałem formularz przyjmowania zlecenia aktualizacji, dostepny tutaj: http://www.przemo.org/phpBB2/index.php?page=122
Informacja dla osób instalujących mody konfigurowalne w Panelu Admina
http://www.przemo.org/php...pic.php?t=20814
laszud - 02-03-2006, 19:42
No niestety nie pomogło
Kod: | Warning: main(../extension.inc): failed to open stream: No such file or directory in /home/l.../scripts/scripts/update.php on line 6
Warning: main(../extension.inc): failed to open stream: No such file or directory in /home/..../scripts/scripts/update.php on line 6
Warning: main(): Failed opening '../extension.inc' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/.../scripts/scripts/update.php on line 6
Warning: main(../common.): failed to open stream: No such file or directory in /home/.../scripts/scripts/update.php on line 7
Warning: main(../common.): failed to open stream: No such file or directory in /home/.../scripts/scripts/update.php on line 7
Warning: main(): Failed opening '../common.' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/.../scripts/scripts/update.php on line 7 |
Pasja - 02-03-2006, 19:57
Przemo, no i przestała działać synchronizacja bazy (tylko dział forum) podejrzewam że za dużo do wykonania jest i to powoduje białą strone. Jakie zapytanie jest wykonywane kiedy chcemy wykonać synchronizacje? PHP coś jeszcze najpierw analizuje czy można to ręcznie robić? Jeżeli tak to najlepszym wyjściem jest ustawienie synchronizacji 1/24h w cronie.
MaciekP - 02-03-2006, 19:58
z 1.12.3 aktualizacja przebiegła pomyślnie.
Przemo - 02-03-2006, 19:59
Pasja, o co ci chodzi?
Gracek - 02-03-2006, 20:08
Przemo, tu na forum caly czas jest tak jak w tym temacie napisalem: http://www.przemo.org/php...pic.php?t=22644
Pasja - 02-03-2006, 20:09
Przemo, najszybciej będzie odnośnikiem:
admin/admin_resync_forum_stats.php
czyli synchronizacja postów
da się to wykonać ręcznie w phpmyadminie? Forum sobie z tym nieradzi, a baza jest mocno zdesynchronizowana mimo iż 2 dni temu była zsynchronizowana, choć już kiedyś pisałem że po 2h się rozsynchronizowała i obiecałeś przyjrzeć się .
Cytat: | Postów bez tematów: 9
Tematów z niewłaściwą ilością odpowiedzi: 5
Tematów z niewłaściwym ID ostatniego postu: 99
Tematów z niewłaściwym ID pierwszego postu: 95
For z niewłaściwą ilością postów: 21
For z niewłaściwą ilością tematów: 11
For z niewłaściwym ostatnim postem: 4 |
konraf - 02-03-2006, 21:05
U mnie aktualizacja tez bez problemu. W ww. tabeli mam 4 pola: user, topic, post, forum.
Dlugi - 02-03-2006, 21:17
a u mnie ciagle wystepuje znany problem z data urodzin
pietrex - 02-03-2006, 21:19
Chiba coś tu nie gra (ale może źle zaktualizowałem). Gdy ktoś napisze nowego posta, pokazuje także info o nowym temacie, który nie istnieje (na tym forum chyba jest to samo). To celowe czy błąd?
MrK - 02-03-2006, 21:21
Pasja napisał/a: | Forum sobie z tym nieradzi, a baza jest mocno zdesynchronizowana mimo iż 2 dni temu była zsynchronizowana, choć już kiedyś pisałem że po 2h się rozsynchronizowała i obiecałeś przyjrzeć się |
U mnie jest to samo. Musze robić synchro bazy niekiedy nawet codziennie, bo inaczej mam podobne wyniki do Twoich Na 1.9.5 tego nie było Teraz sie zastanawiam czy robić update, bo jak synchro nie bardzo działa w 1.12.4 to chyba sie wstrzymam...
DenVer89 - 02-03-2006, 21:52
czy style pasujące na 1.12.3 będą pasowały do 1.12.4 ??
Paszczak000 - 02-03-2006, 21:53
DenVer89, tak jak zrobisz ich update:
http://www.przemo.org/php...12.3-1.12.4.txt
DenVer89 - 02-03-2006, 21:57
a moge aktualizować forum z wersji 1.12.3 na tą najnowszą według tego:
- Kopiujemy wszystkie pliki swojego forum oraz bazę danych.
- Kasujemy stary katalog /scripts/ (niekoniecznie)
- Z katalogu głównego forum wersji 1.12.4 kopiujemy katalog /scripts/ do katalogu forum na serwerze
- Logujemy się jako admin, wchodzimy na adres /scripts/update.php i wykonujemy aktualizację (na wszelki wypadek kopiujemy zawartość wyniku.)
- Nadpisujemy wszystkie pliki nowymi plikami z wyjątkiem pliku config.php (Uwaga ta czynnośc dopiero po zakończeniu aktualizacji bazy ! Gdy pomylimy kolejność czeka nas powtórne wgrywanie plików starej i nowej wersji bo aktualizator może nie zadziałać !)
- Czyścimy katalog cache, pliku .htaccess nie musimy kasowac jak tam będzie
-Wchodzimy na forum logujemy sie jako admin uruchamiamy plik /scripts/update_useragent.php, sluży to do aktualizacji informacji o przeglądarkach w starych postach
- Sprawdzamy w CheckFiles (Kontrola Systemu) synchronizację bazy SQL i synchronizujemy jeśli potrzeba.
??
andycole - 02-03-2006, 22:09
Interesuje mnie czy dziala poprawnie autologowanie? I czy 1.9.5 mozna zaktualizowac do 1.12.4, tak jak do 1.12.3?
Przemo, bylbym bardzo wdzieczny za te 2 informacje.
|
|
|