To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

Bazy danych SQL - [1.12.*] Brak polskich liter w bazie

sova - 27-02-2006, 13:35
Temat postu: [1.12.*] Brak polskich liter w bazie
Witam !

Ponieważ zamknięto temat który wczesniej założyłem odnośnie polskich liter a że nie znalazłem rozwiązania w tematach które tam podano spórbuje jeszcze raz załozyć. I prosze o nie zamykanie go bo nie sztuka jest podac linka do czegoś co już przejrzałem wczesniej.

Streszcze problem: przeniosłem ze starego serwera na nowy baze forum w postaci 1.9.5 i na nowym serwerze zaaktulaizowałem ją do 1.12.3 - jednak przeniesienie bazy nie obyło się bez problemu z polskimi literami. Wygląda to tak że część liter w bazie na starym serwerze jest w postaci np: & # 243; a częśc jest jako kwadrat. Na nowym serwerze wygląda ten kwadrat jako znak zapytania. Dodam że pisanie nowych postów odbywa się bez problemowo.

Poniżej zamieszczam specyfikacje phpmyadmin ze starego serwera
phpMyAdmin 2.6.4-pl2
MySQL 4.0.25-standard

i nowego
phpMyAdmin 2.6.3-pl1
MySQL 5.0.16-Debian_0.dotdeb.1

Może to coś pomoże w rozwiązaniu problemu bo już wielokrotnie konwertowałem między różnymi formatami ale nic to nie dało. Kodowanie na obu serwerach jest UTF-8 Unicode (utf8) tylko dodatkow na nowym System porównań dla połączenia MySQL utf8_general_ci czego nie ma na statrym

Radek - 27-02-2006, 13:41

http://www.przemo.org/php...t=17648&start=0
probowales ?

sova - 28-02-2006, 07:14

Po wielu bojach doszedłem co i jak.

A wiec z moich obserwachi wynikła dziwna rzecz że część polskich liter w tabeli posts_text była w forumie ó ś ć ą itd a druga część była w formie & # 261; itd

Czego to było powodem tego nie wiem ale pomógł mi EdHTML z funkcją zamiany. Przekonwertowałem cały zrzut bazy z treścią postów tak aby polskie literki wyglądały w kodzie jak te drugiego typu. I wgrałem wszystko później na serwer i bez problemu wszystko wróciło do normy.