Poszukiwania - [Problem] Temat w formie drzewa w 1.12.3
T-kOrreD - 07-02-2006, 14:41 Temat postu: [Problem] Temat w formie drzewa w 1.12.3 Witam
Taki problem. Jeśli temat jest w formie drzewa, to nie ma możliwości odpowiadania na własne posty. A teraz przykładowa sytuacja:
Kod: |
Post użytkownika A (na który nie może odpowiedzieć użytkownik A)
|
Post użytkownika B
|
Post użytkownika C
| <==
Post użytkowika A
|
Użytkownik B odpowiedział na post użytkownika A. Następnie aby kontynuować gałąź, użytkownik C odpowiada na post użytkownika A. Teraz A chce skomentować posty B i C i nie może odpowiedzieć na swój post, musi utworzyć nową gałąź.
Moje pytanie jest takie, jakie modyfikacje w jakich plikach należy wykonać aby umożliwić użytkownikom odpowiadanie na własne posty? Zwróćcie też uwagę na to, że w zwykłych tematach można odpowiadać na swoje posty.
Pozdrawiam
Przemo - 07-02-2006, 16:19
Ale uzytkownik A nie ma potrzeby odpowiadać na swój post bo po co? Jemu ktos odpowiedział i on chce odpowiedzieć temu komus a nie sobie, prawda?
Ale jak chcesz to w pliku viewtopic.php znajdz: Kod: | if ( ($forum_topic_data['topic_tree_width'] && ($user_id != $poster_id || $user_id == ANONYMOUS)) && !$forum_topic_locked ) | I zamien na: Kod: | if ( ($forum_topic_data['topic_tree_width'] && ($user_id == ANONYMOUS)) && !$forum_topic_locked ) | Napisz czy o to ci chodzilo.
T-kOrreD - 10-02-2006, 11:32
Odpowiadam dopiero teraz, bo miałem zawał roboty i nie było czasu.
Przemo napisał/a: | Ale uzytkownik A nie ma potrzeby odpowiadać na swój post bo po co? Jemu ktos odpowiedział i on chce odpowiedzieć temu komus a nie sobie, prawda? |
Wydaje mi się, że odpowiedzenie na czyiś post to założenie "podtematu", który powinien być kontynuowany, zamiast zakładać kolejny podtemat. Tak samo odpowiadając w temacie klikamy przycisk "Odpowiedz" pod tematem, a nie na ostatnim poście.
Choć właściwie zależy to przede wszystkim od tego, jak na to spojrzeć.
Kod zmieniłem na taki:
Kod: | if ( ($forum_topic_data['topic_tree_width']) && !$forum_topic_locked ) |
bo w poprzednim przypadku tylko goście mogli używać drzewa. Optycznie wszystko się zgadza (przyciski są i można odpowiadać), a czy technicznie nie będzie żadnych problemów?
Jest jeszcze problem chyba z plikiem posting.php, bo gdy odpowiadam na swój post, to pojawia się on na końcu tematu. Podejrzewam, że to coś tu trzeba zmienić:
Kod: | $post_parent = (($mode == 'quote' || $mode == 'reply') && $post_id) ? $post_id : 0;
$post_parent = ($HTTP_POST_VARS['post_parent']) ? intval($HTTP_POST_VARS['post_parent']) : $post_parent; |
ale nic więcej nie wymyśliłem.
Przemo - 10-02-2006, 13:01
post_parent to jest numer ID posty na ktory odpowiadamy.
Nie widze w kodzie innego miejsca niz viewtopic.php gdzie jest kontrolowane czy post jest napisany przez usera ktory przeglada/odpowiada w temacie.
Po kliknieciu na odpowiedz do swojego postu daj podglad zrodla strony i odszukaj wartosc post_parent, jaka jest? Jest wogole?
T-kOrreD - 12-02-2006, 18:21
A jednak działa, pod warunkiem, że nie odpowiadamy na pierwszy post w temacie. W przeciwnym przypadku mimo że w kodzie strony jest
Kod: | <input type="hidden" name="post_parent" value="1297" /> |
(wartość się zgadza)
post i tak ląduje na dole.
|
|
|