To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

Ogólne - Niewidoczne tematy, znaki zapytania, nie działa shoutbox

piterfox - 16-03-2025, 19:28
Temat postu: Niewidoczne tematy, znaki zapytania, nie działa shoutbox
Cześć.
Przeszukałem sporo tematów, gdzie użytkownicy mieli niektóre z opisanych problemów, jednak nie znalazłem rozwiązań lub też podane tam rozwiązania w moim przypadku zadziałały jedynie częściowo bądź wcale. Dlatego proszę o pomoc.

Z tego co wiem, to popularny problem - na każdym nowym forum jakie dziś stawiam, każdy polski znak oprócz "ó" zamieniany jest na znak zapytania. To dzieje się na najnowszej wersji 1.12.9 i nie mogę tego naprawić, nieważne jakie rady stosuję - od zmiany kodowania na latin2 w bazie do modyfikowania samych plików php.
Znalazłem na dysku wersje 1.12.6 i 1.12.7 z którymi miałem doświadczenie w 2013 roku gdy stawiałem swoje pierwsze fora. Na obydwu wersjach nie ma problemu ze znakami zapytania, ale za to nie da się napisać nowych postów ani tematów - po kliknięciu "wyślij" wiadomość znika i strona się odświeża, ale nowa treść się nie pojawia. Co ciekawe, istniejące treści mają polskie znaki i normalnie je widać na forum, ale za to w bazie danych są krzaki zamiast polskich liter. Częściowo pomogła edycja pliku posting.php którą ktoś poradził w jednym z tematów. Od tej pory mogę pisać nowe posty i tematy, ale tytuł tematu zostanie pusty gdy był w nim chociaż jeden polski znak, a treści w bazie danych dalej mają krzaki zamiast polskich liter. Do tego nie da się wysłać żadnej wiadomości w shoutboxie w wersji 1.12.6, a w wersji 1.12.7 już się da ale pod warunkiem że nie ma w niej ani jednego polskiego znaku. Zmieniałem kodowanie w bazie i w plikach dla każdej wersji, jednak bez skutku. Mogę się mylić, ale zgaduję że w wersji 1.12.9 byłoby podobnie gdyby polskie znaki działały, ale skoro są one zamieniane na znaki zapytania to i wiadomości w shoutboxie i tytuły tematów przechodzą. Nie sprawdzę tego bo tak jak wspomniałem, żadne rady nie działają. Jakiś trudny przypadek :) .

Skrypt wgrywam przez Filezillę a hosting mam w serwisie ugu.pl. Nie mam żadnych modyfikacji ani stylów, tylko czysty skrypt świeżo po instalacji. W kontroli systemu mam wszystko na zielono. Korzystam z przeglądarki Opera, ale sprawdzałem też na Chrome i Edge.
Dodam jeszcze, że gdy stawiałem swoje fora w 2013 i 2014 roku to robiłem wszystko w identyczny sposób jak teraz(Filezilla, ugu.pl, brak modyfikacji i stylów) i wszystko było idealnie, nie musiałem nic poprawiać po instalacji.
Bardzo proszę o pomoc jak doprowadzić świeże forum do funkcjonalnego stanu. Jak coś to sporo zapomniałem przez te 12 lat więc traktujcie mnie jak nooba :)

Dla zainteresowanych, adres forum to piastaforum.ugu.pl ale problem mam z każdym nowym forum jakie robię a nie tylko z tym konkretnym. I zrobiłem je dla testów i dla zabawy ale chciałbym nauczyć się jak rozwiązywać te problemy i zrobić w końcu coś co działa.

Z góry dziękuję za każdą pomoc.