HydePark - propozycja pisania instrukcji
MagicalFire - 15-03-2015, 15:53 Temat postu: propozycja pisania instrukcji proponuje pisanie instrukcji w formacie XML to znacznie wygodniejsze niz plik tekstowy
przykładowa instrukcja w załaczniku
odpalcie plik install.XML w internet explorer
vianne - 15-03-2015, 16:00
pojęcie Wygodny jest bardzo subiektywne, dla jednych jedno jest wygodniejsze i lepsze, dla innych coś innego. Dla mnie osobiście bez różnicy.
MagicalFire - 15-03-2015, 16:00
vianne, przetestowałas ?
vianne - 15-03-2015, 16:11
myślisz, że tylko Ty słyszałeś o .xml ?
MagicalFire - 15-03-2015, 16:12
vianne, spokojnie
te metodę zna wiele ludzi
vianne - 15-03-2015, 16:14
no właśnie, więc nie musiałam testować, bo korzystam z tego od wielu lat i nie jest wg mnie ani wygodniejsze, ani lepsze... ale każdy ma prawo do własnego zdania.
MagicalFire - 15-03-2015, 16:15
mozna by było uzywac obu wersji
tym bardziej ze łatwo jest pisac instrukcje jest do tego kreator
https://www.phpbb.com/mods/modx-tools/creator/
vianne - 15-03-2015, 16:20
nowu dochodzimy do tego samego argumentu co poprzednio. Łatwo to odczucie subiektywne (kreator niewiele daje osobom, które piszą instrukcję na urządzeniu bez dostępu do sieci ). Ale niech sie wypowiadają autorzy modyfikacji.
MagicalFire - 15-03-2015, 16:29
vianne, widzę ze jesteś pesymistycznie nastawiona
pisze mody od dawna i kiedyś nie było takich dobrodziejstw a szkoda
vianne - 15-03-2015, 16:32
skoro sama korzystam to do samego narzędzia nie jestem negatywnie nastawiona. To czy autor modyfikacji z tego będzie korzystał to już jego decyzja, raczej nikt do tego nie zmusi jeżeli uzna, że w pliku tekstowym jest mu wygodniej.
kooza - 15-03-2015, 17:58
Z tego co wiem to majkelo napisał kiedyś skrypt do generowania instrukcji. Lecz nie w xml, tylko zwykły txt. Ale fajnie było by dodać gdzieś to na forum
MagicalFire - 15-03-2015, 18:00
kooza, daje taką propozycje bo wydaje mi sie ze talie instrukcje sa lepiej czytelne
Oneitatsu - 15-03-2015, 18:35
kwestia opcjonalna. jeśli autor chce, to stworzy wersję .xml instrukcji dla swojej pracy.
osobiście uważam, że instrukcja powinna jedynie zawierać treść zgodną z faktami. cała reszta traci na znaczeniu. najczęstszy problem z odbiorem polega bowiem na tym, że w manualce jest coś, czego próżno szukać w pliku roboczym; wątpliwości powstałe z sytuacji, kiedy kowalski trafia na polecenie, którego nie może wypełnić zgodnie z założeniami.
Leone - 15-03-2015, 20:37
MagicalFire napisał/a: | odpalcie plik install.XML w internet explorer |
Z tego powodu nie przepadam za plikami XML pod windowsem. Domyślnie pliki xml otwiera w IE, chociaż nie jest to domyślna przeglądarka. A ponieważ nie korzystam z niej, to zanim się wszystko uruchomi, mija trochę czasu.
Natomiast na macu i tak otwieram je w edytorze (ze względu na pracę), więc nie ma dla mnie większego znaczenia, czy to plik txt czy xml - chociaż ten drugi jest ciut bardziej czytelny.
Zamiast tego proponowałbym pakowanie rozszerzeń w zipem, a nie rarem - wygodniej
MagicalFire - 16-03-2015, 09:31
Leone, to sa tez inne przeglądarki
Leone napisał/a: | - chociaż ten drugi jest ciut bardziej czytelny.
|
dokładnie
|
|
|