To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

Poszukiwania - Znak wodny (watermark) w znacznikach [img]

Rammek - 10-10-2014, 13:51
Temat postu: Znak wodny (watermark) w znacznikach [img]
Witam wszystkich :)
Potrzebuję moda, dzięki któremu wszystkie zdjęcia wstawione na forum będą ze znakiem wodnym.
Zależy mi na tym, aby zdjęcie, które zostanie wstawione na jakiś hosting (bez różnicy jaki) i które zostanie potem wstawione na forum w znacznikach img dostawało z automatu znak wodny.
Czy jest taka opcja czy trzeba by było każde zdjęcie samemu przerabiać?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Oneitatsu - 10-10-2014, 18:28

Nie robiłem tego, ale sądzę, że jest to możliwe. Jak mniemam funkcja tworząca bbcode img jest jedna, więc trzeba ją znaleźć. img w bbcode nawiązuje do img w html i ją nadpisuje. Teoretycznie można więc dodać do informacji bazowej dodatkowe znaczniki, lub klasę i odpowiednio nimi "pokręcić". Ale.. http://przemo.org/phpBB2/...ight=znak+wodny .
Rammek - 11-10-2014, 09:27

Nie wiem jak patrzyłem, że tego nie znalazłem :P
O albumie czytałem, że się da, ale właśnie potrzebuję w znacznikach img.
Jak widać nie ma takiej opcji, a szkoda :/

Majkelo - 11-10-2014, 13:23

Zacznijmy od tego, że zdjęcia w tagach img dodawane są najczęściej z zewnętrznych serwerów. jeśli chciałbyś dodawać znak wodny na każdy obrazek (nawet na te grafiki pochodzące z zewnętrznego serwera) to musiałbyś każde zdjęcie zapisywać u siebie na serwerze, dodawać ten znak wodny na nie i wtedy podmieniać zewnętrzne linki na linki wewnętrzne (w treściach postów). Ogólnie nie wiem czy jest sens zapisywania każdego zdjęcia z tagu img na własnym serwerze, to się wiąże z dodatkowymi obciążeniami nałożonymi na serwer, zarówno jeśli chodzi o pojemność dyskową jak i o transfer.