To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

Problem z modyfikacją - Przedstrona - jeden rozmiar.

Cebul - 24-07-2014, 18:55
Temat postu: Przedstrona - jeden rozmiar.
Witam, mam przedstronę dom-rozpusty.pl i chciałbym się dowiedzieć, czy można jakimś kodem w pliku .css czy indexie zablokować rozmiar strony? Tzn. żeby scrollem ani +/- nie dało się przybliżać/oddalać strony, żeby dla wszystkich była jednakowa, bez względu na to, czy ktoś ma na 500% przybliżone, bo jest prawie niewidomy ;)
Pozdrawiam

Tommekk80 - 26-07-2014, 10:45

Jedyne co możesz ustalić na stałe to tło. Reszta to grafiki (odnośniki) i w css raczej ciężko, musiałbyś to we flashu napisać.
Oneitatsu - 28-07-2014, 19:17

A flash też można powiększyć...

Cebul, piszesz stronę tak, aby dopasowywała się do wszystkich popularnych sytuacji i urządzeń - tak to dzisiaj wygląda. Szukając blokad jedynie uciekasz od problemu, który prędzej czy później da o sobie znać.

Obecnie masz tam w tle obrazek 1244x700. Ja mam ekranik 1280x1024 i co? A to, że się intro sypie. Albo wstawiasz bardzo duży obrazek w tło i kontrolujesz go poleceniami css (np. background-size), albo korzystasz z wtapiania krawędzi i ukrytego niżej tła mogącego się powtarzać, lub wreszcie decydujesz się na zasadę 'im mniej, tym lepiej'.

Pamiętaj, że im lżejszy plik, tym szybciej się wczytuje, tym łatwiejszy jest w obsłudze.

Tommekk80 - 28-07-2014, 22:03

Oneitatsu napisał/a:
flash też można powiększyć...

w sumie racja... :oops:

Generalnie nikt normalny nie powiększa sobie strony. A jeśli nawet to ma na uwadze to, że może się coś przesunąć.