Bazy danych SQL - Pytajniki zamiast polskich znaków po aktualizacji
Anonymous - 16-11-2013, 03:17 Temat postu: Pytajniki zamiast polskich znaków po aktualizacji Witam!
Po aktualizacji forum z 1.12.7 do 1.12.8 nie mam polskich znaków w postach, nazwach forów i grupach. Zamiast nich wszędzie są tylko pytajniki. Nowe posty również mają pytajniki zamiast polskich znaków. Sprawdziłęm w PHPMyAdminie i w tabeli phpbb_post_text również nie ma polskich znaków a są nie tylko pytajniki lecz też inne krzaki. Wszystkie tabele mają ustawione kodowanie latin1_swedish_ci. Próbowałem w "Operacje" zmieniać na latin2_general_ci lecz tabele dalej mają stare kodowanie.
Da się z tym coś jeszcze zrobić?
Mam jeszcze kopię SQL przed aktualizacją do nowej wersji.
Z góry dzięki za pomoc ;3
PS. Czytałem temat odnośnie krzaków lecz mało co z tego rozumiem i wolałbym żeby ktoś wytłumaczył mi jak noobowi
PS2. Zauważyłem że po usunięciu postu z tematu w którym był właśnie ten jeden post to po zatwierdzeniu usunięcia postu jestem przekierowywany na pustą, białą stronę a na stronie głównej (mimo że tematu w forum nie widać) jest pokazywane że jest o jeden temat (usunięty) więcej.
mix - 16-11-2013, 09:41
Mam podobny problem z tym usuwaniem postów.
http://przemo.org/phpBB2/...ic.php?t=149885
Qunir - 16-11-2013, 10:46
Aveo, Wykonałeś tą instrukcje?
NineX napisał/a: | Mysqli:
config.php - zmienną $dbms ustawiamy na mysqli:
ewentualnie za pomocą narzędzia dbloader generujemy nowy config z mysqli. |
Dodatkowo czy ustawiłeś odpowiednie kodowanie w:
Kod: | #
#-----[ OPEN ]-----------------------------------------#
#
db/mysql.php
#
#-----[ FIND ]------------------------------------------
#
if(!$dbselect)
{
@mysql_close($this->db_connect_id);
$this->db_connect_id = $dbselect;
}
#
#-----[ AFTER, ADD ]-----------------------------------
# latin2 change on latin1 if you have latin1 in database
# latin2 zmień na latin1 jeśli bazę masz latin1
#
else
{
mysql_set_charset('latin2', $this->db_connect_id);
}
#
#
#-----[ OPEN ]-----------------------------------------#
#
db/mysql4.php
#
#-----[ AFTER, ADD ]------------------------------------
# latin2 change on latin1 if you have latin1 in database
# latin2 zmień na latin1 jeśli bazę masz latin1
#
else
{
mysql_set_charset('latin2', $this->db_connect_id);
}
#
|
PS. Powinieneś zamiast latin2 zmienić na latin1.
Anonymous - 16-11-2013, 14:41
Qunir, wykonałem to co podałeś na początku zaraz po wgraniu plików. Tego drugiego nie robiłem. Zaraz to zrobię.
Nie wiedziałem o tym bo korzystałem ze skryptu aktualizacji i załączonej tam instrukcji gdzie było kilka prostych kroków i nic innego.
EDIT:
Zrobiłem to z instrukcji co podałeś lecz nadal nowe posty mają pytajniki.
[ Dodano: 16-11-2013, 19:30 ]
Mam pytanie. Czy mogę zrobić tak, że wgram kopię zapasową SQL na serwer sprzed aktualizacji na 1.12.8 i uruchomię skrypt aktualizacji gdy pliki z wersji 1.12.8 będą już na FTP?
[ Dodano: 16-11-2013, 19:47 ]
SUKCES! UDAŁO SIĘ!
Mam w nowych postach polskie znaki. Wgrałem kopię zapasową bazy SQL ze starej wersji forum i zaktualizowałem forum przez skrypt. Stare posty mają krzaki ale nowe już polskie znaki
|
|
|