To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

Bazy danych SQL - Problem z bazą danych na nowym serwerze

thorusBB - 28-02-2013, 12:33
Temat postu: Problem z bazą danych na nowym serwerze
Przenoszę forum na nowy serwer. Zgrałem cały folder, wprowadziłem zmiany w pliku config.php, zrobiłem kopię bazy. Eksport, import na nowy serwer i wyskakuje mi błąd:

Warning: mysql_connect(): Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2) in /home/sciezkaDoForum/db/mysql4.php on line 48
phpBB by Przemo : Critical Error

Could not connect to the database.
Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2)

W phpMyAdmin nie miałęm moliwosci utworzyć nowej bazy danych w mysql4 tylko w mysql5.
Czy możliwe że o to tu chodzi? Jeśli tak to co zrobić żeby to forum które działa na 4 działało na tym serwerze gdzie jest tylko mysql5?

Dajaj - 28-02-2013, 12:57

Can't connect to local MySQL

na pewno masz to na localhost ?

thorusBB - 28-02-2013, 13:05

Tak. Chyba. Tzn forum jest wgrane prawidłowo, do dobrego folderu. Jest problem tylko z bazą, którą zaimportowałem. Co mogę jescze sprawdzić żeby podać więcej informacji?

[ Dodano: 28-02-2013, 18:30 ]
To na bank jest wina tego że tamto stawiałem na bazie mysql4. A teraz mam baze mysql5 i pomimo kopii i importu tej bazy forum go nie widzi. Możliwe to? Co z tym zrobić??

dbloader piszę mi jeszcze taki błąd, reszta jest ok wg tego co pokazuje:

baza danych
nie nawiązano połączenia
Error code: 2002
Error message: Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2)

Woytec - 28-02-2013, 21:46

Na jaki serwer się przeniosłeś?
thorusBB - 01-03-2013, 11:00

Adres mojego forum w profilu pokazuje jeszcze dziś stare forum. Po weekendzie będzie już inne. W tej chwili jest ono na nowym serwerze http://chianti.yum.pl/forumOld/ jest to na vipserv.org
maminowiec - 01-03-2013, 12:58

Popraw dane w pliku config.php błąd wskazuje na brak połączenia.