HydePark - [Problem] Problem z kolorami wydruku
tajfun174 - 28-11-2012, 17:34 Temat postu: [Problem] Problem z kolorami wydruku Posiadam drukarkę marki Brother, model DCP-J140W. Kupiłem ją w zeszłym tygodniu. Mam problem z wydrukiem kolorów. Wszystkie kolory są zbyt ciemne. Niektóry barwy to w ogóle jakiś żart. Dla przykładu cyan drukowany jest jako ciemny niebieski, a niebieski jako fioletowy. Oczywiście przeprowadzałem "czyszczenie" i konfiguracją chyba już 3 razy i ciągle to samo. Może to wina samego tuszu? W sumie dziwne bo przecież był dołączony do całego zestawu (Black, Yellow, Cyan, Magenta). Czy kupno nowych tuszy załatwiłoby sprawę? Czy w ogóle ktoś ma pomysł o co chodzi? Byłem w sklepie gdzie kupowałem drukarkę i Pan sprzedawca raczył poinformować, że tusze są dobrej jakości i muszę zrobić ich wyrównanie w drukarce... Niestety, zrobiłem wszystko co się da i nadal lipa. Czekam na odpowiedzi.
Tommekk80 - 29-11-2012, 08:04
A może chodzi o to, że monitor jest za jasny ustawiony? Drukowałeś na podstawie tego co widzisz czy na podstawie próbnika kolorów? Może przekalibrować należy monitor, nie drukarkę...
tajfun174 - 29-11-2012, 20:49
Sprawdziłem drukarkę u znajomego i u niego drukuje poprawne kolory na Windowsie XP. Głownie chodzi mi nie o jasność, ale o to, że nie zamienia np.: niebieskiego na fioletowy itp. Z tego wynika, że mam uszkodzony profil kolorów w systemie (Windows 7 32 bity). Czy ktoś może mi powiedzieć jak to naprawić? Reinstall wymagany, czy można jakoś inaczej kombinować?
Tommekk80 - 29-11-2012, 23:06
Sprawdź inny monitor najpierw. Sprawdź sterowniki karty graficznej, ewentualnie sprawdź kartę 3dMarkiem.
Zobacz jeszcze może czy dobre stery od drukarki zainstalowałeś, może po prostu pomyliłeś 32/64 bit.
|
|
|