To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

Wersje 1.9 i starsze - Kopia bazy danych na inny FTP

MuzioreQ - 11-07-2005, 21:13
Temat postu: Kopia bazy danych na inny FTP
Witam, jak było to nie bijcie i pokierujcie ale ja nie znalazłem, jak nie było to pomóżcie :) . Czy można zrobić a by automatycznie tworzona kopia bazy danych zapisywała się na innym serwerze ?
SIMtel - 12-07-2005, 12:59

Nie ma takiej opcji.
rzymek01 - 12-07-2005, 16:54

hmm..... może zadowolisz się tym:
:arrow: http://www.przemo.org/php...pic.php?t=11599 ;-)

ta modyfikacja pozwala na wysyłanie kopii bazy na mail'a.... zawsze coś :D

Mich@ł - 12-07-2005, 21:33

a jak by w tej modyfikacji wrzucić ten skrypt na nowy serwer i spróbowac wpisac zamiast localhosta adres IP konta www na którym jest baza.. nie które konta maja taka mozliwoasc ze oprócz localhosta jest jeszcze jakis tam adres IP.. co o tym sadzicie?
MuzioreQ - 13-07-2005, 00:39

Fajnie by było jak by coś takiego sie udało, zawsze jest czlowiek spokojniejszy jak ma kopie bazy danych na innym niezaleznym serwerze :)
patrick - 13-07-2005, 11:55

Cytat:
czlowiek spokojniejszy jak ma kopie bazy danych na innym niezaleznym serwerze Smile

od tego jest administracja serera, co nie wiezysz im ?

Paszczak000 - 13-07-2005, 14:31

patrick, jestem po dwu dniowej konferencji na temat backupów i takie tam.
Ja nie wierzę tym co robią kopie :] Wolę sam robić.... tak wrazie czego. Pozatym coś Ci padnie, etc to zaczym doprosisz się admina jak jest na niektórych hostingach to krew Cię zalewa :)

patrick - 13-07-2005, 17:49

Paszczak000 napisał/a:
patrick, jestem po dwu dniowej konferencji na temat backupów

uu i co ciekawego powiedzieli :D
Nie no ale jak dobre firmy maja osobne server backup na sieci lan. Tam sa wladowane wielko pojemnosciowe dyski i zgrywane dane co noc. Wiesz sa inne jeszcze sposoby coraz czesciej sa to macierze raid 1 i kupywanie dyskow scsi. Ale w dobrej firmie nie ma co sie bac o swoje dane.
Mam przyklad firma ovh.com mialem kiedys avarie bo zmienielem za pomoca panelu baze mysql 3.X na 4.1.X i wystapila jakas avaria baza zginala. Potrafili w zaledwie w pare godzin zmienisc popsuty dysk i cos jeszcze i odnalezli baze i wgrali. Coraz wiecej hostingow oferuje tez osobne servery baz mysql ktore tez maja osobne backupy to tez jest dobre. Rynek hostingowy idzie naprzod :P

Paszczak000 - 13-07-2005, 18:08

napiszę na gg bo OT się robi :]
MuzioreQ - 13-07-2005, 18:15

patrick napisał/a:
od tego jest administracja serera, co nie wiezysz im ?

Jak byłem jeszcze 3 dni temu w superhoscie to im sie nie wierzy, ale teraz w webd.pl moze i wierze ale zawsze dobrze jest miec :)

Damianmyst - 13-07-2005, 18:30

a po co macie obsługe zewnętrznych plików w php? ;)
Paszczak000 - 13-07-2005, 18:31

Co jak co. Wierzę, ale jak coś padnie to szybciej sam wgram kopię bazy SQL, czy pliku niż zrpobię zgłosznienie, że nie działa, admin ruszy tyłek, odszuka plik, wgra go :]