Bazy danych SQL - Import bazy danych na forum
Noxes - 26-08-2012, 01:18 Temat postu: Import bazy danych na forum Witam, mam oto taki problem, gdyż robiłem reinstall całego forum, gdyż było ono zaśmiecone - FTP i chciałem wgrać nową wersję przema, oczywiście zrobiłem kopie bazy danych..
opiszę wszystko dokładnie, by nie było potem niepotrzebnych pytań.
Pierwsze co zrobiłem, to zgrałem bazę, zrobiłem nawet 2 kopie.
Potem wyrzuciłem wszystko z FTP, zachowując sobie plik config.php
Gdy wgrywał się przemo na serwer, wywalilem wszystko z bazy - tabele etc.
Potem normalnie przy instalacji, podałem wszystkie hasła - dane takie jakie były w config.php
oczywiście forum zainstalowalo się z powodzeniem, i tu zaczęły się schody..
Wszedłem do phpmyAdmin'a po czym wszedłem w opcję Import, wybrałem scieżkę do bazy .sql
i dalem wykonaj - wyślij czy coś - przycisk do załadowania.
Baza ładuje się ze 3min, waży ona jakieś 5,3 mb po czym potem wyskakuje błąd
Kod: | Błąd
Zapytanie SQL:
--
-- Zrzut danych tabeli `amx_amxadmins`
--
INSERT INTO `amx_amxadmins` ( `id` , `username` , `password` , `access` , `flags` , `steamid` , `nickname` , `icq` , `ashow` , `created` , `expired` , `days` )
VALUES ( 1, 'STEAM_0:1:47864589 ', 'd99d5536c20acc0b5a2a3d930e05c7a2', 'abcdefghijklmnopqrstu', 'ce', '`zaQ', '', 0, 1, 1341589469, 0, 0 ) , ( 2, '', '', 'abcdefghijklmnopqrstu', 'de', '195.211.2.36', '', 0, 1, 1341589573, 0, 0 ) ;
MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
#1062 - Powtórzone wyst?pienie '1' dla klucza 1 |
Widzę że ma to coś związanego z amx-bansem, ale w sumie interesuje mnie on najmniej w tej chwili, chcialem przywrócić forum do poprzedniego stanu - użytkowników, tematów etc.
Dodam że widzę że dodały się pewne tablele ze starej bazy - tej której kopie staram wgrać się teraz.. lecz nie ma żadnego efektu, forum jest czyste jak łza..
Kod: | http://unixfps.eu/index.php | - to nie żadna reklama..
Bardzo proszę o pomoc.
Dziękuję,
Pozdrawiam.
Woytec - 26-08-2012, 09:45
Usuń wszystkie tabele z bazy przed impoertem
Noxes - 26-08-2012, 11:28
Woytec, dzięki, masz rację, nie pomyślałem o tym, lecz teraz mam inny błąd z którym nie bardzo wiem co mam zrobić, a więc.. teraz na forum mam błąd ogólny
Kod: |
Couldn't access list of Forums
DEBUG MODE
SQL Error : 1054 Nieznana kolumna 't.topic_accept' w field list
SELECT f.*, p.post_time, p.post_username, p.post_approve, u.username, u.user_id, u.user_level, u.user_jr, t.topic_last_post_id, t.topic_title, t.topic_poster, t.topic_accept FROM phpbb_forums f LEFT JOIN phpbb_posts p ON (p.post_id = f.forum_last_post_id) LEFT JOIN phpbb_users u ON (u.user_id = p.poster_id) LEFT JOIN phpbb_topics t ON (t.topic_last_post_id = p.post_id AND t.forum_id = f.forum_id) ORDER BY f.forum_order, f.forum_id
Line : 233
File : functions.php
Jeśli nie potrafisz znaleźć rozwiązania tego problemu,
możesz spróbować poszukać, lub zadać pytanie na forum: http://www.przemo.org/phpBB2/ |
nadpisywałęm czysty plik functions.php z paczki z przemem..
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Deotho - 26-08-2012, 11:39
Kod: | Nieznana kolumna 't.topic_accept' |
Usuń kolumnę.
Noxes - 26-08-2012, 11:44
Deotho, tak, też o tym myślałem, tylko gdzie ta kolumna jest.. w której tabeli?
dodam że w phpbb_topics
Nie zauważyłem tam nic takiego.
kevin_ - 26-08-2012, 11:51
bo Ty NIE MASZ tej kolumny - dlatego mysql error zwraca Ci komunikat;
musisz z zapytania w functions.php#233 usunąć aby nie pobierało Ci nie istniejąca kolumnę
Noxes - 26-08-2012, 11:57
kevin_, a nie trzeba przygotować starej bazy przema, do nowej wersji? poprzez wgranie pliku update.php do /scripts czy coś? bo tak coś czytałem.. Jeśli się mylę to kevin_, byłbyś tak miły i opisał mi to troche dokładniej co mam zrobić?
[ Dodano: 26-08-2012, 13:00 ]
Chyba jednak się myliłem, bo przeczytałem teraz o tym troche dokładniej ; )
[ Dodano: 26-08-2012, 13:07 ]
Dobra, chyba sobie poradziłem z pliku functions.php
wywaliłem
Kod: | {
message_die(GENERAL_ERROR, 'Couldn\'t access list of Forums', '', __LINE__, __FILE__, $sql);
} |
i aktualnie jestem przy wgrywaniu szablonu, napiszę potem czy wszystko poszło dobrze.. i potem postawie pomógł
[ Dodano: 26-08-2012, 13:16 ]
---------------------------------------------------------------
Wgralem styl itd, userzy sa, ale mam nastepny problem.. brak for.. jak przywrocic stare dzialy/tematy?
[ Dodano: 26-08-2012, 13:19 ]
---------------------------------------------------------------
Wgralem styl itd, userzy sa, ale mam nastepny problem.. brak for.. jak przywrocic stare dzialy/tematy?
[ Dodano: 26-08-2012, 14:06 ]
Dodam że nie mogę zalogować się na moje konto (administratora) ani na konto administratora kolegi.
Za pierwszym razem, mogłem zalogować się na konto, a potem gdy chcialem wejsc do panelu administracyjnego pisalo ze bledne haslo, potem do konta tez nie moglem sie dostać, uzylem tez opcji przypomnij haslo, i na nowym haśle też mi nie działa.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
kevin_ - 26-08-2012, 15:39
nie, nie wywalaj tego polecenia message_die.
NAD tym kodem masz zmienną $sql - po prostu usuń tam wpis
UPDATE: jeśli kolumna "topic_accept" powstała w wyniku aktualizacji skryptu to proszę o usunięcie moich postów wyżej - nie chce wprowadzać nikogo w błąd; jeszcze nie analizowałem kodu z najnowszej aktualizacji i wszystko co piszę to piszę z pamięci (-:
Woytec - 26-08-2012, 16:09
Przywróć i message die i nie usuwaj t.topic_accept. Wykonaj zapytania sql z instrukcji lub uruchom update.php
Noxes - 26-08-2012, 18:28
kevin_, zrobiłem to co mi mówiłeś, ale wyskakiwały kolejne błędy, i dalej wywalalem je, ale nic to nie dało..
Woytec, a co do uruchomienia pliku update.php to nie bardzo, gdyż dalej mam ten sam błąd - błąd ogólny.
Kod: | http://unixfps.eu/scripts/update.php | - nie reklama.
Woytec - 26-08-2012, 19:53
Wykonaj zapytania sql z instrukcji ręcznej. Przywróć co usunąłeś.
Noxes - 26-08-2012, 20:00
Woytec, a gdzie ta instrukcja jest? ; )
Przywrocilem to co usunąłem. ; )
.::Trac3r::. - 26-08-2012, 20:01
Noxes, w głównym temacie publikacji wersji 1.12.7 w manualnej wersji
Noxes - 27-08-2012, 00:14
jedyne co zrobiłem z tej instrukcji to wykonałem do bazy zapytanie
Kod: | TRUNCATE TABLE phpbb_shoutbox;
TRUNCATE TABLE phpbb_sessions_keys;
ALTER TABLE phpbb_search_results ADD search_time int NOT NULL;
ALTER TABLE phpbb_search_results CHANGE search_id search_id int(11) NOT NULL auto_increment;
ALTER TABLE phpbb_topics ADD topic_accept TINYINT( 1 ) NOT NULL DEFAULT '1';
ALTER TABLE phpbb_users CHANGE user_password user_password VARCHAR( 40 ) NOT NULL DEFAULT '';
ALTER TABLE phpbb_users CHANGE user_newpasswd user_newpasswd VARCHAR( 40 ) NOT NULL DEFAULT '';
UPDATE phpbb_config SET config_value = '1.12.7' WHERE config_name = 'version';
UPDATE phpbb_shoutbox_config SET config_value = 'd.m.y, H:i:s' WHERE config_name = 'date_format';
UPDATE phpbb_shoutbox_config SET config_value = '30' WHERE config_name = 'count_msg';
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) values ('shout_refresh', '5');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) values ('sb_group_sel', 'all');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) values ('usercall', '0');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) values ('shoutbox_smilies', '0');
INSERT INTO phpbb_config (config_name, config_value) VALUES ('last_visitors_time_count', '0');
INSERT INTO phpbb_config (config_name, config_value) VALUES ('search_keywords_max', '5');
INSERT INTO phpbb_config (config_name, config_value) VALUES ('protection_get', '1');
INSERT INTO phpbb_config (config_name, config_value) value ('rand_seed_last_update', '0');
INSERT INTO phpbb_config (config_name, config_value) value ('rand_seed', '0'); |
Ponieważ po co mam to wszystko robić, gdyż wywalałem przecież wszystkie pliki z FTP i instalowalem nowego przema - nową wersję..
To zapytanie podziałało na tyle dobrze, że nie mam błędu ogólnego, i znów mi pisze brak for, czyli po staremu.. aa i naprawiło mi te logowanie, teraz przynajmniej mogę się zalogować na konto..
Proszę o pomoc.. gdyż już nie wiem co mam robić.. czemu nie przywróciło mi for? ani nic?
Kod: | unixfps.eu/index.php |
.::Trac3r::. - 27-08-2012, 07:36
Noxes, ja widzę jako gość wszystkie fora..
Sprawdź ten temat :
http://www.przemo.org/php...pic.php?t=11998
|
|
|