Ogólne - Alternatywny adres z wyszukiwarki
maciej123 - 17-12-2011, 23:34 Temat postu: Alternatywny adres z wyszukiwarki Witam,
chciałem sobie zrobić parę przycisków, które bezpośrednio wyszukiwałyby mi określone rzeczy w danym dziale. Mam zainstalowaną wyszukiwarkę w dziale i przykładowo jeśli wpiszę w nią RPG, pojawią mi się rezultaty wyszukiwania gier RPG w dziale Android. Problem w tym, że adres wyników wyszukiwania to http://www.moja_strona.pl/search.php?mode=results
Czy nie dałoby się stworzyć albo może jest taka możliwość, adresu typu http://www.moja_strona.pl...&f=11&fraza=rpg
Gdzie "f=11" to numer działu a "fraza=rpg" to wyszukiwana fraza w tym dziale? Wówczas mógłbym do buttonów dać takie linki i po kliknięciu od razu miałbym wyszukane gry RPG z działu numer 11.
Skopiowałem kod tej wewnątrzdziałowej wyszukiwarki do osobnego pliku HTML, jednak po wyszukaniu przechodzi do wyszukiwarki a nie do wyników wyszukiwania (bo nie jest to wówczas połączone ze skryptem ), stąd moja prośba/pytanie, czy jest coś takiego możliwe? Czy ktoś umie coś takiego zrobić?
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Maciej
Woytec - 18-12-2011, 10:07
www.moja_strona.pl/search...ch_keywords=rpg
maciej123 - 18-12-2011, 12:34
Dzięki, prawie to czego szukam
Nie działa tu jednak szukanie według działu - wyrzuca wyniki wyszukiwania hasła z całego forum a nie z subforum 11 Może to przez spider friendly? No i dobrze by było gdyby wyniki były w postaci listy tematów a nie postów bo to się ciężko przegląda
Tak przykładowo wygląda u mnie link:
http://www.mobilevice.pl/...y-java-vf88.htm
Może więc i w linku do wyszukiwania powinno być inaczej? zmiana "f" na "vf" tu akurat nie pomaga. Ale dzięki za odzew
Woytec - 18-12-2011, 13:18
Zamień na search_where
maciej123 - 18-12-2011, 14:30
Dzięki za pomoc, ale podejrzewam, że spider friendly coś tu knoci, bo mimo linku takiego jak:
Kod: | http://www.mobilevice.pl/search.php?mode=results&search_where=f88&show_results=topics&search_terms=any&search_fields=all&search_keywords=rpg |
i kodu wyszukiwarki forumowej (działowej) która działa:
Kod: | <form method="post" action="search.php?mode=results"><input type="hidden" name="search_where" value="f88"><input type="hidden" name="show_results" value="topics"><input type="hidden" name="search_terms" value="any"><input type="hidden" name="search_fields" value="all"><span class="gensmall">Szukaj w tym dziale: <br /></span><input class="post" onFocus="Active(this)" onBlur="NotActive(this)" type="text" name="search_keywords" value="" size="20" maxlength="150" /> <input type="submit" name="submit" value="Idź" class="liteoption" /></form> |
czyli jak widać kliknięcie buttona czy wejście pod dany adres powinno zwracać ten sam rezultat jednak tak nie jest- wyszukuje frazę RPG na całym forum i nie zwraca wyniku jako tematy tylko posty Pomógł dla Ciebie za chęci
Woytec - 18-12-2011, 14:35
zamiast post użyj get
maciej123 - 18-12-2011, 14:45
Dzięki jeszcze raz, ale i to niestety nie podziałało To trochę ważna dla mnie funkcja, bo chcę zrobić taką wyszukiwarkę dla nowicjuszy krok po kroku, gdzie najpierw wybiorą czego szukają, później na jaki model/system telefonu i na końcu wybiorą np. gatunek gry i właśnie na forum używam tagów, więc wyszukanie np. RPG z działu 240x320 będzie dużo prostsze
Zauważyłem, że kod przycisku będąc w pliku viewforum_body.tpl działa, a będąc w luźnym pliku html typu wyszukiwarka.html już nie hula
Woytec - 18-12-2011, 18:12
Cytat: | Zauważyłem, że kod przycisku będąc w pliku viewforum_body.tpl działa, a będąc w luźnym pliku html typu wyszukiwarka.html już nie hula | A co się wtedy dzieje? Jaki masz adres w przeglądarce?
maciej123 - 18-12-2011, 20:13
Kiedy używam buttona w viewforum_body.tpl, czyli normalnie na forum, jako rezultat otrzymuję stronę:
Kod: | search.php?mode=results |
na której mam tematy z działu powiedzmy 88 ułożone w postaci tematów.
Kiedy używam buttona w luźnym html'u na serwerze (z kodem takim samym jak wyżej), jako rezultat otrzymuję stronę:
Kod: | mobilevice.pl/search.php?mode=results&search_where=f88&show_results=topics&search_terms=any&search_fields=all&search_keywords=rpg |
na której mam widok postów i na dodatek nie z działu 88 tylko z całego forum
a9u9u - 19-12-2011, 08:40
maciej123, radzę poprawić stopkę - brak
maciej123 - 19-12-2011, 17:51
Jest po kliknięciu w ciekawostkę (tymczasowo) bo małą stylową reorganizację robię i zastanawiam się gdzie ten napis upchnąć, żeby jakoś to wyglądało
A w temacie dalej nic się nie zmieniło
|
|
|