To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

1.12.7 i starsze - jQuery Rozwijany/Zwijany kod (code)

kooza - 07-12-2010, 16:25
Temat postu: jQuery Rozwijany/Zwijany kod (code)
jQuery Rozwijany/Zwijany kod (code)

dodaj rozwijany/zwijany kod

Kod:
################################################################
## MOD Title: jQuery Rozwijany/Zwijany kod (code)
## MOD Version: 1.0
## MOD Author: kooza
## MOD Description: dodaje rozwijany/zwijany znacznik [code][/code]
##
## Installation Level: Easy
## Installation Time: 5 Minutes
## Files To Edit: (3)   
##                       templates/*/overall_header.tpl
##                       templates/*/*.css
##                       templates/*/bbcode.tpl
## Included Files: (3)   
##                       images/arrow_up.png
##                       images/arrow_down.png
##                       images/ddaccordion.js
##         
################################################################

Co modyfikacja potrafi:
:arrow: dodaje rozwijany/zwijany tag bbcode - [.code][/code]

ppp - 07-12-2010, 16:39

Przecież to można zrobić czterema linijkami w samym jquery, bez pluginów. Po co tyle kodu? Zresztą, jaki sens ma ten "mod", poza wymaganiem od użytkownika dodatkowego kliknięcia i uniemożliwieniem dostępu osobom z wyłączonym javascriptem? Poza tym Google może się przyczepić do takiego beztroskiego chowania elementów strony, potraktować to jako manipulację ukrytą treścią i przyłożyć z filtra. ;) Jeśli już musisz coś ukrywać, rób to javascriptem po załadowaniu strony. Przy okazji unikniesz problemu z utrudnianiem dostępu userom z wyłączonym JS.
kooza - 07-12-2010, 16:45

ppp napisał/a:
Przecież to można zrobić czterema linijkami w samym jquery, bez pluginów. Po co tyle kodu? Zresztą, jaki sens ma ten "mod", poza wymaganiem od użytkownika dodatkowego kliknięcia i uniemożliwieniem dostępu osobom z wyłączonym javascriptem? Poza tym Google może się przyczepić do takiego beztroskiego chowania elementów strony, potraktować to jako manipulację ukrytą treścią i przyłożyć z filtra. ;)
co ty człowieku gadasz? :/
Mało jest stron ? ktore takie cos maja :roll:

ppp - 07-12-2010, 16:51

kooza, co z tego, że jest X stron, które takie coś mają? To świadczy tylko o tym, że ich designerzy nie mają zielonego pojęcia o zasadach projektowania używalnych interfejsów i liczą na tani efekt "bo się przesuwa". Tak było z gifami w '90, flashem w 2000, tak teraz jest z ryjospisem (facebook ;) ) i witrynami na silę się do niego upodabniającymi (Digg anyone?).

No ale okej - widzę, że wyznajemy zasadę "inni mają to ja też, dzieciaki na to polecą - nieważne, że na odwal się, byle wyglądało cool, chrzanić usability" - patrz: zupa z <fieldset> (obrazek-button to element formularza, o rly?), kalendarz w nagłówku (na co mi drugi, skoro jeden mam w trayu?) czy pokazywanie IP, które przypomina strony z 1990, napakowane obrotowymi gifami i bannerami "YOU ARE 100000th VISITOR".

A teraz "webmasterzy" odkryli jQuery i konkurs na najbardziej przeładowaną javascriptem stronę wchodzi w kolejną rundę.

kooza - 07-12-2010, 16:53

To jest tylko mod. ;)
Duzo jest takich modow na tej stronie w podobie do tego. czyli jQuery.
Nie mam zamiaru go usuwać :roll:

ppp - 07-12-2010, 16:58

Ale przecież nie każę Ci go usuwać. ;) Gdybyś to przerobił w taki sposób, żeby było widoczne np. pierwsze 5 linii kodu, a reszta rozwijana, to byłoby w tym o wiele więcej sensu (nie ukrywamy treści, a jednocześnie nie zmuszamy usera do nadmiernego nadwyrężania reki przy scrollowaniu).

Inna sprawa, że można to zrobić łatwiej - w oparciu o standardowo obecne w jQuery toggle(), slideDown(), slideUp(), parent(). No i miło by było, by kod był jednak widoczny w całości dla ludzi bez javascriptu. ;)

kooza - 07-12-2010, 17:04

ppp napisał/a:
Ale przecież nie każę Ci go usuwać. ;) Gdybyś to przerobił w taki sposób, żeby było widoczne np. pierwsze 5 linii kodu, a reszta rozwijana, to byłoby w tym o wiele więcej sensu
Postaram sie coś takiego zrobić. :D
Może troche innym sposobem

MagicalFire - 07-12-2010, 17:28

ppp, proste nie podoba sie nie instaluj
a moze komus sie przyda

gielet - 07-12-2010, 18:43

Heh a ja mam jedno pytanie, w ilu procentach jesteś "autorem" tego "moda" ? :roll:
PablooS - 08-12-2010, 10:13

ppp napisał/a:
Gdybyś to przerobił w taki sposób, żeby było widoczne np. pierwsze 5 linii kodu, a reszta rozwijana

Mógłby ktoś to zrobić albo podać link gdzie to jest (instrukcja instalacji a nie ten mod xD)
Byłbym bardzo wdzięczny.

bielu - 08-12-2010, 10:47

Na poczatku
Seba123 - 08-12-2010, 11:46

kooza napisał/a:
<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js"></script>
Kozak.

To samo można zrobić za pomocą hide(), show(), animate(), slide() etc
ppp napisał/a:
Poza tym Google może się przyczepić do takiego beztroskiego chowania elementów strony, potraktować to jako manipulację ukrytą treścią i przyłożyć z filtra.
Dlatego chowa się elementy obecnie przez js.

[ Dodano: 08-12-2010, 12:22 ]
Tadam: http://www.przemo.org/php...p=614288#614288

PablooS - 08-12-2010, 12:25

A jeśli mi to rozwala całkowicie forum?
Chodzi mi o to że rozszerza mi baaardzo to "menu" jak jest avatar (ilość postów itp) i odpowiada za to plik bbcode.tpl bo jak go wrzucam z powrotem to jest normalnie...

EDIT:
Bielu naucz się czytać. Napisałem czy nie podałby mi ktoś linka do modyfikacji lub nie przerobił tej że widać pierwsze X linijek kodu...
Najbardziej mi zależy na przerobieniu tej bo jest super :D

EDIT2:
Dobra wole dodatek seby więc nie ważne ;]

19gazda62 - 08-12-2010, 12:49

wgrałem sobie to. a działa do pewnego momentu. jak klikam na ten pasek z napisami że to jest kod itp to nic sie nie dzieje:/
kooza - 08-12-2010, 14:03

Seba123, ale ten twoj mod. rozwija ale juz nie chowa ;)